Amfipoli News: Η περιοχή με τους εντυπωσιακούς κούφιους βράχους και τις υπόγειες κατοικίες που φθάνουν τους δέκα ορόφους κάτω από τη γη! Είχαν δημιουργήσει υπόγεια νεκροταφεία, στάβλους και ειδικά φρεάτια εξαερισμού (φωτό)

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Η περιοχή με τους εντυπωσιακούς κούφιους βράχους και τις υπόγειες κατοικίες που φθάνουν τους δέκα ορόφους κάτω από τη γη! Είχαν δημιουργήσει υπόγεια νεκροταφεία, στάβλους και ειδικά φρεάτια εξαερισμού (φωτό)


To Γκιόρεμε είναι ένα ακόμα μοναδικό τοπίο της Καππαδοκίας που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. 

Το όνομά της περιοχής προέρχεται από μια παραφθορά της αρχαιοελληνικής ονομασίας Κόραμα, καθώς η ελληνική παρουσία στην περιοχή ήταν έντονη για αρκετούς αιώνες. Τα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Ματιανή και τότε κατοικήθηκε από πολλούς χριστιανούς. Εντυπωσιακοί σχηματισμοί από κούφιους βράχους, φαράγγια και υπόγειες στοές συνθέτουν την εικόνα της πόλης που κατοικείται σήμερα από δύο χιλιάδες κατοίκους. 

Το γεωλογικό φαινόμενο δημιουργήθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η οροσειρά του Ταύρου και του Αργαίου ήταν ενεργά ηφαίστεια. Από τις συνεχείς εκρήξεις, τις πλημμύρες και τους ανέμους σχηματίστηκε το οροπέδιο της Καππαδοκίας που αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς λαούς. Χετταίοι, Μακεδόνες, Κούρδοι, Σύριοι, Εβραίοι και Ρωμαίοι έμειναν κατά καιρούς μέσα στους βράχους της Καππαδοκίας. 
Στην περιοχή της Καππαδοκίας υπάρχουν 36 υπόγειες πόλεις. Το Γκιόρεμε βρίσκεται στη τουρκική επαρχία Νεφσεχίρ 

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής διαμόρφωσαν υπόγειες κατοικίες που είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους. Εικάζεται ότι οι άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο κάτω από τη γη για να προστατευθούν από τις φυσικές καταστροφές και από εχθρικές επιδρομές. Τα ρωμαϊκά χρόνια πολλοί χριστιανοί εγκαταστάθηκαν στους βράχους του Γκιόρεμε για να αποφύγουν τους Άραβες και τους Μογγόλους και ζούσαν ασκητικά. Την περίοδο εκείνη δημιούργησαν μέσα στους βράχους ναούς και μοναστήρια με εντυπωσιακές αγιογραφίες και αποτελούν μέχρι και σήμερα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής. Οι υπόγειες κατοικίες βρίσκονται δέκα επίπεδα κάτω από τη γη και διαθέτουν ανάλογες ανέσεις με τις σημερινές πόλεις. Υπήρχαν αποθήκες, νεκροτομείο, στάβλοι, πηγές και ειδικά φρεάτια εξαερισμού που έφταναν σε μεγάλο βάθος. 
Οι Καμινάδες των Νεράϊδων βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ από το Γκιόρεμε 

Σε κοντινή απόσταση με το Γκιόρεμε βρίσκονται και οι «Καμινάδες των Νεράϊδων», πυργοειδείς βράχοι που φτάνουν σε ύψος 40 μέτρα και έχουν ένα «καπέλο» στην κορυφή τους και μοιάζουν με φυσικές καμινάδες. 
Δημιουργήθηκαν όπως ολόκληρη η Καππαδοκία, από τη διάβρωση των ηφαιστειογενών πετρωμάτων. Σήμερα στο Γκιόρεμε λειτουργούν ξενοδοχεία με υπόγεια δωμάτια και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν κάτω από τη γη όπως ζούσαν οι κάτοικοι της Καππαδοκίας.

mixanitouxronou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου