Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αποκαλυφθεί ότι τα φυτά μπορούν να βλέπουν, να ακούνε και να μυρίζουν, παρέμενε πεποίθηση ότι είναι σιωπηλά. Όμως τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες ηχογράφησαν φυτά που βγάζουν αερομεταφερόμενους ήχους όταν βρίσκονται σε πίεση, κάτι που οι ερευνητές λένε πως μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στις τεχνικές της αγροκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, ο Itzhak Khait και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστημιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, ανακάλυψαν ότι ντοματιές και καπνά έβγαζαν ήχους σε συχνότητες μη αντιληπτές από τους ανθρώπους όταν “στρεσάρονταν’ λόγω έλλειψης νερού ή όταν κάποιος έκοβε κάποιο μίσχο ή κοτσάνι.
Τοποθετήθηκαν μικρόφωνα σε απόσταση 10 εκατοστών από τα φυτά. Ετσι συνελέγησαν ήχοι στην υπερηχητική συχνότητα από 20 έως 100 κιλοχέρτζ, πράγμα που κατά τους επιστήμονες σημαίνει ότι κάποια έντομα ή κάποια θηλαστικά είναι σε θέση να ακούσουν και να ανταποκριθούν από απόσταση μέχρι και πέντε μέτρων από τα φυτά.
Ενας σκόρος μπορεί να αποφασίσει να μην αφήσει τα αυγά του σε ένα φυτό που ακούγεται να υποφέρει από έλλειψη νερού, λένε για παράδειγμα οι ερευνητές. Μάλιστα, είναι πιθανόν τα φυτά να είναι σε θέση να ακούσουν ότι άλλο φυτό υποφέρει από έλλειψη νερού και να αντιδράσουν ανάλογα.
“Αυτά τα ευρήματα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φυτικό βασίλειο, το οποίο ήταν κατά βάση σιωπηρό μέχρι σήμερα”, γράφουν στην μελέτη τους.
Κατά μέσο όρο, οι ντοματιές που διψάνε βγάζουν 35 ήχους ανά ώρα, ενώ τα καπνά βγάζουν 11. Οταν κόβεται κάποιο κλαδί ή μίσχος, οι ντοματιές βγάζουν κατά μέσο όρο 25 ήχους μέσα στην επόομενη ώρα, και τα καπνά 15. Τα φυτά που δεν είναι στρεσαρισμένα βγάζουν λιγότερο από έναν ήχο ανά ώρα, κατά μέσο όρο.
Μάλιστα, οι επιστήμονες λένε πως μπορούν να ξεχωρίσουν κατά πόσον ο παραγόμενος ήχος οφείλεται σε έλλειψη νερού ή σε “πόνο”. Αυτό έγινε με τη χρήση συσκευής που διαχωρίζει τους ήχους βάσει της έντασης και της συχνότητας. Τα καπνά που διψάνε για νερό φαίνεται να κάνουν πιο δυνατούς ήχους από τα καπνά που κάποιος τα κόβει, για παράδειγμα.
Αν και ο Khait και οι συνεργάτες του μελέτησαν μόνο ντοματιές και καπνά, πιστεύουν ότι κι άλλα φυτά βγάζουν ήχους. Σε μια προκαταρκτική έρευνα, κατέγραψαν επίσης υπερήχους από κάκτο.
HJ με πληροφορίες από New Scientist
hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου