Amfipoli News: Οι προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας που δημιουργήθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Πήραν ονομασίες από τις χαμένες πατρίδες. Νέα εκπομπή

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Οι προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας που δημιουργήθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Πήραν ονομασίες από τις χαμένες πατρίδες. Νέα εκπομπή


Το Β μέρος του μεγάλου αφιερώματος στις προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας που δημιουργήθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή και πήραν ονομασίες από τις χαμένες πατρίδες, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου και ο Χρίστος Βασιλόπουλος στο Cosmote History τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 21.00 το βράδυ. 

Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις πέντε το απόγευμα. 

Η εκπομπή καταγράφει πως με ενέργειες του κράτους αλλά και συνεταιρισμούς προσφύγων χτίστηκαν οι περιοχές της Νέας Σμύρνης, της Νέας Ερυθραίας και της Νέας Φιλαδέλφειας, που μέχρι τότε ήταν χωράφια ή βοσκότοποι. 
Εκεί οι Μικρασιάτες έστησαν τις ζωές τους από την αρχή με κόπους και με βάσανα, καθώς αρχικά δεν είχαν καμία υποδομή για υδροδότηση, ρευματοδότηση, αποχετευτικό και δημόσιες συγκοινωνίες. 

Η «Μηχανή του Χρόνου» όμως καταγράφει και τις άναρχες παραγκούπολεις που στήθηκαν από τους Μικρασιάτες σε περιοχές όπως το Δουργούτι, δηλαδή το σημερινό Νέο Κόσμο, τον Ασύρματο, δηλαδή τα σημερινά Πετράλωνα και το Πολύγωνο κοντά στο Πεδίον του Άρεως. 

Στις περιοχές αυτές το κράτος απουσίαζε για δεκαετίες και οι πρόσφυγες ζούσαν σε αυτοσχέδιες παράγκες, παραπήγματα και τρώγλες, ενώ οι ασθένειες τους «θέριζαν» τις οικογένειες. 

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Μιχάλης Βαρλάς, Αντώνης Κλάψης και Έλσα Κοντογιώργη, ο επικοινωνιολόγος Μελέτης Ζαχαράκης, το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Οβανές Ζαχαριάν, οι πρώην κάτοικοι Πολυγώνου Εμμανουήλ Μουσούλης, Ελένη Μαρκοπούλου, Θεανώ Βασσάλου και Ευαγγελία Κούρτη, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Οι αλησμόνητες πατρίδες» Χρήστος Τριανταφύλλου και Χαρά Καμπέρη, η έφορος Μουσείων Πολιτιστικού Ιδρύματος «Εστία Νέας Σμύρνης» Θέμις Παπαδοπούλου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Λινάρδος, οι κάτοικοι Νέας Ερυθραίας Γιώργος Δημάκης και Κατερίνα Μουστάκη αρχιτέκτονας, ο πρόεδρος και η έφορος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύτες Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης και Μαρία Αλεξίου. 

 

mixanitouxronou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου