Amfipoli News: Καρυδόπιτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και επικάλυψη γκανάζ σοκολάτας!

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Καρυδόπιτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και επικάλυψη γκανάζ σοκολάτας!


Το γλυκάκι έχει ως βάση καρυδόπιτα, γέμιση κρέμα ζαχαροπλαστικής και επικάλυψη γκανάζ σοκολάτας! Διακόσμηση με καραμελωμένα καρύδια! Τέλειο γλυκό με πλούσια γεύση!

Υλικά
Καρυδόπιτα
6 αυγά
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη (αντί 1 κούπας στην πρωτότυπη συνταγή)
1 φλυτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 & 1/2 φλυτζ. τσαγιού καρυδόψιχα αλεσμένη
2κγ κανέλα
1/4κγ γαρύφαλλο
1 & 1/2κγ baking powder

Σιρόπι
2 φλυτζ. τσαγιού νερό
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη (αντί 2 φλυτζανιών στην πρωτότυπη συνταγή)
1κγ χυμό λεμονιού
3 κουτ. σούπας ρούμι (αντί κονιάκ στην πρωτότυπη συνταγή)

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
700ml γάλα
300ml κρέμα γάλακτος πλήρης
90γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30γρ corn flour
4 αυγά ολόκληρα
140γρ ζάχαρη
3 κάψουλες βανίλια
40γρ βούτυρο

Γκανάζ σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι (αντί κονιάκ στην πρωτότυπη συνταγή)

Καραμελωμένα καρύδια
20 καρύδια ολόκληρα
3 κουτ. σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση
Σιρόπι
Βράζω για 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το ρούμι, ανακατεύω και αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

Καρυδόπιτα
Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 10´ περίπου, μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα μπωλ αναμειγνύω τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το baking powder και τα ρίχνω στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα. Τέλος, ρίχνως την καρυδόψιχα και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζω το μείγμα σε ένα μέτριο λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ (34×23εκ. περίπου) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40´ περίπου. Βυθίζω ένα μαχαίρι στην καρυδόπιτα, το οποίο πρέπει να βγει στεγνό. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και τρυπάω την καρυδόπιτα σε πολλά σημεία με το μαχαίρι.
Σιγά-σιγά ρίχνω το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια με μια κουτάλα, όχι απότομα, για να πάει παντού και να απορροφηθεί σωστά. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει.


Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε ένα μπωλ βάζω το αλεύρι,τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα αυγά και ανακατεύω καλά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα με την κρέμα γάλακτος γάλα και πριν βράσει, ρίχνω την μισή ποσότητα από το γάλα στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνέχεια. Το αδειάζω στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω πολύ καλά. Βάζω μια μεμβράνη στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνω να κρυώσει. Απλώνω την κρύα κρέμα πάνω από την καρυδόπιτα και την βάζω στο ψυγείο να σφίξει καλά.


Γκανάζ σοκολάτας
Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος μαζί με την κομματιασμένη κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτω το μέλι και το ρούμι και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να έχω ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε την γκανάζ να κρυώσει λίγο και περιχύνω με αυτό το γλυκό.

Καραμελωμένα καρύδια
Βάζω τα καρύδια σε αντικολλητικό σκεύος μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα αρώματά τους. Προσθέτω την ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά και περιμένω να λιώσει χωρίς να ανακατεύω. Όταν έχει λιώσει όλη η ζάχαρη, ανακατεύω πολύ καλά με τα καρύδια, ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Προσπαθώ να μην ενωθούν μεταξύ τους. Τα αδειάζω σε λαδόκολλα και αφήνω να κρυώσουν. Διακοσμώ το γλυκό με τα καραμελωμένα καρύδια. Βάζω το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά και σερβίρω σε μπολάκια!


Σημειώσεις της Maria Chatzisimou
*Η συνταγή της καρυδόπιτας είναι της Βέφας Αλεξιάδου. 
*¨Όποιος θέλει να κάνει σκέτη καρυδόπιτα, πρέπει να φτιάξει διπλή δόση βάσης και σιροπιού.
*Η σύνθεση καρυδόπιτα-κρέμα-γκανάζ, δεν είναι πρωτότυπη, αλλά η "πηγή" της είναι μια συνταγή της Όλγας Μπενοπούλου.

Cooking Affairs-Διατροφή, Υγεία & Ευζωία



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου