Amfipoli News: «Παιχνίδια» για γερά νεύρα ανοιχτά του Καστελόριζου - Που στοχεύουν οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

«Παιχνίδια» για γερά νεύρα ανοιχτά του Καστελόριζου - Που στοχεύουν οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας


Εκτιμάται ότι η Άγκυρα προσπαθεί να «τεστάρει» τα αντανακλαστικά της Αθήνας
Συναγερμός σήμανε νωρίς το πρωί της Παρασκευής  31/1 στο Πεντάγωνο όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis με απλωμένα καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Και δη, την ημέρα της επετείου των Ημίων.
Μάλιστα, κάποιοι λένε, ότι δεν είναι τυχαίο πως επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία με έναν τρόπο που θυμίζει εκείνη τη μέρα.  
Η εν λόγω κίνηση της Άγκυρας, πάντως, είτε από λάθος, είτε μεθοδευμένα, στην επέτειο των Ιμίων, μια μέρα ήδη φορτισμένη, αν μη τι άλλο, έχει έναν ισχυρό συμβολισμό.
Διπλωματικοί παρατηρητές, εκτιμούν ότι ήταν μια κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας - και θα ξαναδούμε ενδεχομένως κι άλλες τέτοιες - για να τεστάρει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, για το πόσο γρήγορα και πόσο έντονα θα αντιδράσει.
Ήταν, μια κίνηση από τη γειτονική χώρα επίσης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για να δει μέχρι που είμαστε διατεθειμένοι να το κλιμακώσουμε και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, ότι και να ήθελε να κάνει η Τουρκία, η Ελλάδα αντέδρασε σωστά, ψύχραιμα και γρήγορα. Και αν η Τουρκία ήθελε να μας στείλει ένα μήνυμα, στείλαμε κι εμείς ένα μήνυμα από την πλευρά μας ότι δεν θα παρασυρθούμε σε ένα παιχνίδι που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει.
Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή έσπευσε η ελληνική φρεγάτα η οποία και μέσω ασυρμάτου ζήτησε την απομάκρυνσή του χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.
Λίγο, μετά τις έξι το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συνάντησαν στο γραφείο του τον Έλληνα πρωθυπουργό τον οποίο ενημέρωσαν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ενώ παρακολουθούν όλες τις κινήσεις και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν αν υπάρχει προσπάθεια για τεστάρισμα πίσω από αυτή την κίνηση ή απλώς οι συνθήκες οδήγησαν τουρκικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Πάντως μετά τις επτά το απόγευμα της Παρασκευής, φάνηκε πως η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση καθώς το τουρκικό ωκεανογραφικό είχε χαράξει πορεία ανατολικά, βγαίνοντας από την υφαλοκρηπίδα μας, συνοδευόμενο από δύο τουρκικές φρεγάτες που έπλεαν από νωρίς το απόγευμα κοντά του.
Από την αρχή, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της μη δραματοποιησης της κατάστασης, κάνοντας τις κινήσεις που είναι απαραίτητες.
   
Χρύσα Κλειτσιώτη
bankingnews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου