Amfipoli News: Το Δέντρο του Θανάτου: Είναι το πιο δηλητηριώδες δέντρο στον κοσμο και μπορεί να σκοτώσει - Βίντεο

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Το Δέντρο του Θανάτου: Είναι το πιο δηλητηριώδες δέντρο στον κοσμο και μπορεί να σκοτώσει - Βίντεο



Οι ντόπιοι το αποκαλούν το «δέντρο του θανάτου» ή «χαμομήλι του θανάτου» λόγω του κινδύνου που κρύβει για τους ανυποψίαστους.
Μάλιστα, σε πολλές περιοχές που μπορείς να βρεις αυτό το δέντρο - στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική, του είδους Hippomane mancinella, υπάρχουν ξεκάθαρες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο και τα δέντρα σημειώνονται με κόκκινη μπογιά.
Σε αντίθεση με άλλα δηλητηριώδη φυτά, το δέντρο του θανάτου είναι επικίνδυνο σε όλα του τα μέρη, γι’ αυτό υπάρχουν προειδοποιήσεις να αποφεύγεται κάθε επαφή μαζί του. Το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες το περιγράφει ως το πιο επικίνδυνο δέντρο του κόσμου.
Ο χυμός του είναι εξαιρετικά τοξικός και ρέει απ’ όλα του τα σημεία: τα φύλλα, τις ρίζες, το κορμό και τους καρπούς του, που μοιάζουν με μήλα.
Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος, που σύμφωνα με τις σχετικές προειδοποιήσεις είναι επικίνδυνο να κάθεσαι κάτω από το δέντρο του θανάτου όταν βρέχει.
Ο χυμός του Hippomane mancinella είναι τόσο βλαπτικός λόγω της σειράς τοξινών που περιέχει. Όσο για τις συνέπειες, αυτές έχουν να κάνουν με το είδος της επαφής και φτάνουν μέχρι και την πρόκληση θανάτου, σύμφωνα με το Science Alert.
Οι καρποί του δέντρου του θανάτου μοιάζουν αρκετά με μήλα και είναι πολύ τοξικά
© CC BY-SA 3.0 / HANS HILLEWAERT / MANCHINEEL FRUIT AND FOLIAGE AT CABO BLANCA
Οι καρποί του δέντρου του θανάτου μοιάζουν αρκετά με μήλα και είναι πολύ τοξικά
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους έρχεται από τους καρπούς του δέντρου του θανάτου. Η ραδιολόγος, Νίκολα Στρίκλαντ, που είχε την κακοτυχία να δοκιμάσει έναν από αυτούς τους καρπούς, περιγράφει σε μελέτη της τις συνέπειες που θα έχει κάποιος χωνεύοντάς τους.
Η γλυκειά γεύση στην αρχή αντικαθίσταται από αίσθημα γδαρσίματος στο λαιμό.
Πινακίδα προειδοποιεί για τους κινδύνους από το δηλητηριώδες δέντρο του θανάτου
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : YOUTUBE/THOUGHTY2
Πινακίδα προειδοποιεί για τους κινδύνους από το δηλητηριώδες δέντρο του θανάτου
«Τα συμπτώματα χειροτέρεψαν περίπου δυο ώρες μετά, μέχρι που μόλις και μετά βίας μπορούσα να καταπιώ τροφή, λόγω του αγωνιώδους πόνου και της αίσθησης ενός τεράστιου όγκου που έφρασσε τον φάρυγγα», αναφέρει η Στρίκλαντ.
Στο τέλος, η επιστήμονας κατέληξε με σοβαρό έλκος και οίδημα στη στοματική κοιλότητα και στον οισοφάγο.
Η κατανάλωση τέτοιων καρπών από το δέντρο του θανάτου μπορεί να οδηγήσει σε έμετο και διάρροια, που μπορεί να αφυδατώσουν το σώμα στο μη περαιτέρω.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το δέντρο είναι επικίνδυνο ακόμα κι όταν καίγεται, καθώς ο καπνός μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα μάτια.
Παρά την επικίνδυνότητά του, το δέντρο του θανάτου είναι ωφέλιμο τόσο για τη φύση όσο και τους ανθρώπους. Προστατεύει τα νησιά και τις ακτές από τους ισχυρούς θαλάσσιους ανέμους, με τις συστάδες του, καθώς και από τη διάβρωση από το νερό.
Εξάλλου, οι ντόπιοι μαραγκοί το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες για να φτιάχνουν έπιπλα, αφού πρώτα το έκοβαν προσεχτικά και το άφηναν να στεγνώσει καλά κάτω από το ήλιο, προκειμένου να εξουδετερωθεί το δηλητήριό του.
Δείτε το βίντεο:
 sputniknews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου