Amfipoli News: Δέκα μνημεία που παραλίγο να γίνουν τα νέα 7 θαύματα του κόσμου

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Δέκα μνημεία που παραλίγο να γίνουν τα νέα 7 θαύματα του κόσμου


Σύμφωνα με το ίδρυμα New7Wonders επιλέχθηκαν τα νέα 7 θαύματα του κόσμου και τα μνημεία με βάση την ψήφο εκατομμυρίων ανθρώπων. Πολλά από αυτά ήταν ήδη περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενώ άλλα προωθήθηκαν από τις χώρες τους.
Τα μνημεία που ακολουθούν δεν κατάφεραν να μπουν στην τελική λίστα, αλλά ήταν στους τοπ φιναλίστ, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του World Atlas.
ΆνγκορΒατ, Καμπότζη

Το Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη θεωρείται ένα από τα πιο συγκλονιστικά συγκροτήματα ναών στον κόσμο. Η περίπλοκη πέτρινη δομή προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη στη Νοτιοανατολική Ασία. Το Άνγκορ Βατ βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Σιμ Ρίαμ της Καμπότζης. Το συγκρότημα του ναού χτίστηκε τον 12ο αιώνα από την αυτοκρατορία των Χμερ.
Νησί του Πάσχα, Χιλή

Τα επιβλητικά αγάλματα στο νησί του Πάσχα στη Χιλή, γνωστά και ως moai, αποτελούσα μυστήριο εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, πέρυσι, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Binghamton ανακάλυψαν ότι η θέση των αγαλμάτων συμβολίζει την αφθονία γλυκού νερού. Τα ανθρώπινα γλυπτά έφτιαξαν οι Rapa Nui κάποια στιγμή μεταξύ 1250 και 1500. Στην πραγματικότητα, τα αγάλματα έχουν κρυμμένα σώματα κάτω από το έδαφος.
Στόουνχεντζ, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Στόουνχεντζ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Οι ιστορικοί έχουν αναρωτηθεί αρκετές φορές για τον λόγο της ύπαρξής του. Παλαιότερα, θεωρούσαν πως ήταν ένα είδος ρολογιού με βάση τις σκιές που έριχνε ο ήλιος, αλλά η μετέπειτα ανακάλυψη αρχαίων λειψάνων οδήγησε στην διαπίστωση πως μάλλον είναι μέρος ταφής. Το Στόουνχεντζ κατασκευάστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 3000 και του 1500 π.Χ.
Ναός Κιγιομιζού, Ιαπωνία

Η Ιαπωνία έχει μια πληθώρα εκπληκτικών ναών και παγόδων (πύργοι με πολλαπλές μαρκίζες), αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι ο ναός Κιγιομιζού ή αλλιώς Kiyomizu-dera. Το Kiyomizu-dera, όπως ονομάζεται, σημαίνει «ναός καθαρού νερού». Ο καταρράκτης Otowa βρίσκεται στη βάση της κύριας αίθουσας του ναού.
Κάστρο Νοϊσβάνσταϊν, Γερμανία

Το κάστρο Νοϊσβάνσταϊν θυμίζει αυτά τα είδη κάστρων που θα βλέπατε σε κάποιο παραμύθι. Το κάστρο χτίστηκε υπό τις διαταγές του βασιλιά Ludwig II. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1869, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Στα αγγλικά, το Νοϊσβάνσταϊν σημαίνει «νέο κάστρο κύκνων». Το όνομα είναι μια αναφορά στον ιππότη κύκνο, ο οποίος είναι ένας χαρακτήρας που δημιούργησε ο συνθέτης Ρόμπερτ Γουάγκνερ. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ίδρυσε το 

κάστρο του Magic Kingdom στη Disneyland με κατ΄εικόνα του Νοϊσβάνσταϊν.
Ανάκτορο Αλάμπρα, Ισπανία

Η Αλάμπρα είναι ανάκτορο και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών στην Γρανάδα, στα νότια της Ισπανίας, το οποίο καταλαμβάνει ένα λόφο στο νοτιοανατολικό όριο της πόλης. Σήμερα η Αλάμπρα είναι τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, παρόλο που πολλές από τις εμφανείς διακοσμήσεις και οι κήποι είναι πρόσφατες αποκαταστάσεις των παλαιότερων. Μέσα στην Αλάμπρα ανεγέρθηκε το Παλάτι του Κάρολου Ε′ από τον Κάρολο Κουΐντο το 1527. Το 1984 η Αλάμπρα, μαζί με τη Χενεραλίφε και το Αλμπαϊσίν αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Ακρόπολη, Ελλάδα

Η Ακρόπολη των Αθηνών, ο επονομαζόμενος «ιερός βράχος», είναι ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα και βρίσκεται σε λόφο στο κέντρο της σημερινής Αθήνας. Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός της Απτέρου Νίκης. Επίσης, υπάρχει και η μνημειακή είσοδος, τα Προπύλαια. Όλα τα μνημεία της Ακρόπολης είναι κατασκευασμένα από Πεντελικό μάρμαροκαι χτίστηκαν κατά το Χρυσό αιώνα του Περικλή, την επονομαζόμενη Κλασική Περίοδο (450-330 π.Χ.).
Κρεμλίνο, Ρωσία

Αγία Σοφία, ΤουρκίαΗ Αγία Σοφία χτίστηκε τον 6ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Οι ιστορικοί θεωρούν την εκκλησία ως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της βυζαντινής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Παρά την πολυπλοκότητα και τον περίπλοκο σχεδιασμό της Αγίας Σοφίας, όλο περιέργως χρειάστηκαν μόνο έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός διέταξε την κατασκευή της Αγίας Σοφίας η οποία είναι μέρος των Ιστορικών Περιοχών της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Τιμπουκτού, ΜάλιΗ αρχαία πόλη Τιμπουκτού, στο Μάλι ήταν το κέντρο εμπορίου και εκπαίδευσης για διάφορες αφρικανικές αυτοκρατορίες. Ήταν κάποτε μια ισλαμική όαση και οι μουσουλμάνοι ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις με ιερά κείμενα για τους κορυφαίους φιλόλογους στο Τιμπουκτού. Τα αρχαία τεμένη των Sankore, Sidi Yahya, και Djinguereber βρίσκονται μέσα στα τείχη της αρχαίας πόλης.
πηγή: worldatlas
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου