Ο Έλληνας καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορτ φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του «Alpha».
Ο ίδιος μίλησε κυρίως για την πανδημία του κορωνοϊού και σημαντικά ερωτήματα γύρω από αυτόν.
Αναλυτικότερα, η συνέντευξή του:
Ο ίδιος μίλησε κυρίως για την πανδημία του κορωνοϊού και σημαντικά ερωτήματα γύρω από αυτόν.
Αναλυτικότερα, η συνέντευξή του:
Για τη λύση του προβλήματος της πανδημίας
«Πλησιάζουμε σε μια κατάσταση κοντά στη λύση, που αν υπολογίσετε έναν αντίστοιχο αριθμό θανάτων από εδώ και πέρα, μιλάμε για συνολικό αριθμό της τάξης των 200,000 θανάτων που είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό θανάτων από την εποχική γρίπη που μιλάμε για 400,000-500,000».
Για το αν η πανδημία είναι ελεγχόμενη
«Έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, δεν θα το αφήσουμε να μας ξεφύγει. Δεν θέλω οι πολίτες να πανικοβάλλονται, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά σε αυτή την προσπάθεια».
Για το εμβόλιο από την πανδημία
«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, τους κορωνοϊούς τους γνωρίζουμε εδώ και 50 χρόνια, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να αναπτυχθούν εμβόλια στο παρελθόν, απέτυχαν. Ο λόγος που πεθαίνεις από τον κορωνοϊό, δεν είναι αναγκαστικά ο ιός, μπορεί να είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό. Το εμβόλιο τονώνει την ανοσοποιητική απάντηση και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Το να περιμένουμε το εμβόλιο για να συνεχίσουμε τη ζωή μας νομίζω είναι τραγικό λάθος».
Για τη θνητότητα
«Πλέον ξέρουμε τον αντίπαλο, ξέρουμε πως να τον αντιμετωπίσουμε, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το φθινόπωρο ή τα επόμενα χρόνια. Όλοι μας μέσα στα επόμενα χρόνια έχουμε πιθανότητα να πεθάνουμε από κάτι, αλλά η πιθανότητα να πεθάνουμε από κορωνοϊό είναι απελπιστικά μικρή.
Η θνητότητα του κορωνοϊού είναι της ίδιας τάξης της εποχικής γρίπης, με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο κίνδυνος να πεθάνεις από κορωνοϊό, ακόμα και στα επίκεντρα της πανδημίας, αν είσαι κάτω από 65 χρονών, ανεξάρτητα αν έχεις υποκείμενα νοσήματα, είναι ο κίνδυνος να πεθάνεις πηγαίνοντας από το σπίτι στη δουλειά. Για αυτούς που είναι ηλικιωμένοι, σαφώς ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου