Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης θολώνει η δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), αξίας 750 δις ευρώ το οποίο ανακοίνωσε η ΕΚΤ στα μέσα Μαρτίου, το οποίο ήταν το «κλειδί» για την αποτροπή της εκτίναξης των spreads στον ευρωπαϊκό Νότο.
Οι δικαστές της Καλσρούης αμφισβητούν-σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg-το πόσο δημοκρατική εξακολουθεί να είναι η ΕΕ.
Αν θέλετε να σώσετε οριστικά το ευρώ, λένε οι δικαστές, εγγράψτε νέους κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες και εξηγήστε τους στους ψηφοφόρους σας. Αυτούς τους νέους κανόνες οι Γερμανοί δικαστές θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι να τους εφαρμόσουν, καθώς αγαπούν πραγματικά την Ευρώπη.
Εάν ωστόσο δεν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε μια πραγματική νομισματική ένωση, με κοινό χρέος και διακυβέρνηση, τότε τουλάχιστον να είστε αρκετά ειλικρινείς ώστε να μπορείτε να το παραδεχτείτε.
Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να υπάρξει μια ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση για το πώς, σταδιακά και προσεκτικά, θα απαλλαγούμε από την Ευρωζώνη, όπως αυτή έχει σήμερα.
Αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα για τους Ευρωπαίους αυτής της γενιάς.
Οι κοκκινοντυμένοι δικαστές της Καρλσρούης αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας για το γεγονός ότι προσπαθούν να μας αναγκάσουν να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτό το δίλημμα.
Εάν η ΕΚΤ, μη εκλεγμένη αλλά παρ’ όλα αυτά ανεξάρτητη (όπως επέμεινε να την καταστήσει η Γερμανία ήδη από τη δεκαετία του 1990), αποφασίζει να “σκουπίσει” από την αγορά τεράστιες ποσότητες αμφίβολης αξιοπιστίας ομολόγων, τότε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που αποτελούν τους μετόχους της ΕΚΤ πρέπει να εκτελέσουν τις σχετικές συναλλαγές.
Έτσι, η Bundesbank, για παράδειγμα, συνεχίζει να συσσωρεύει επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της. Εάν αυτά τα τελευταία χάσουν την αξία τους, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανήσει χρήματα από τον εθνικό της προϋπολογισμό για να καλύψει τις απώλειες.
Ωστόσο, η Bundestag, η οποία έχει το συνταγματικό καθήκον να εγκρίνει αυτόν τον προϋπολογισμό, δεν έλαβε ποτέ μέρος στη λήψη της σχετικής απόφασης. Και αν κάτι κείται πέραν του ελέγχου του κοινοβουλίου, κείται επίσης πέραν της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ψηφοφόρων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Μετά από αυτή την απόφαση μοιάζει σχεδόν απίθανο να λάβει η Ελλάδα ενίσχυση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα χωρίς να υπογράψει νέο Μνημόνιο. Είναι τόσο στη κόψη του ξυραφιού η κατάσταση ώστε αρκεί να εμφανιστούν πολλαπλά κρούσματα Covid-19 στη πλατεία Αγίου Ιωάννου της Αγίας Παρασκευής, να αναγκασθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μας ξαναμαντρώσει με αποτέλεσμα η οικονομία να οδηγηθεί στην ολοκληρωτική καταστροφή.
Εάν κάτι στραβώσει το πιο πιθανό είναι τα Χριστούγεννα να βρεθούμε σε πρόγραμμα αλλά με επιστροφή της δραχμής το 2021. Ακριβώς αυτό που πρότεινε ο Σόιμπλε στις ελληνικές κυβερνήσεις. Σας δίνουμε χρήματα με τον όρο να γυρίσετε στη δραχμή και στη συνέχεια βλέπουμε.
Η απόφαση των δικαστών της Καλσρούης δυσκολεύει ασύλληπτα τις αλχημείες της ΕΚΤ η οποία μάζευε τα σκουπίδια των χρεοκοπημένων χωρών μέσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μπάμπη του Φλου-όλα είναι φλου.
Κάπως έτσι ήταν αυτό το πρόγραμμα της ΕΚΤ με αποτέλεσμα οι Γερμανοί δικαστές να πούνε μπάστα με το σκεπτικό ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει η Bundesbank (στην οποία αναλογούν τα περισσότερα εθνικά σκουπίδια των άλλων) τότε θα κληθούν οι Γερμανοί πολίτες να την διασώσουν πληρώνοντας τα σπασμένα των άλλων. Αυτή η εξέλιξη κάνει πολύ δύσκολη την πρόσβαση της Ελλάδας σε εύκολο χρήμα.
Έτσι ένα νέο lockdown είτε τώρα-εξαιτίας της αφασίας των πολιτών-είτε το φθινόπωρο με την πολύ πιθανή επιστροφή του Covid-19 θα μπορούσε να είναι η χαριστική βολή για τη χώρα μας…Στη κυριολεξία…
Αριστοτέλης Ανδρεάδης
kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου