Amfipoli News: Μούσμουλα: Η διατροφική τους αξία – Ποιες ασθένειες καταπολεμούν – Τι να προσέχουμε στην κατανάλωσή τους

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Μούσμουλα: Η διατροφική τους αξία – Ποιες ασθένειες καταπολεμούν – Τι να προσέχουμε στην κατανάλωσή τους



Γνωρίζατε ότι τα μούσμουλα αποτελούν ένα θησαυρό της φύσης; Ένα θρεπτικό θησαυρό, τον οποίο έχει τη δυνατότητα, ο άνθρωπος, να παίρνει από τη φύση. Το βέβαιο είναι πως η προσφορά τους στην υγεία του ανθρώπου, καθώς και σε άλλα θέματα (σ.σ. ομορφιάς) είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν έχετε λοιπόν, παρά να τα γνωρίσετε:

Η θρεπτική αξία των μούσμουλων

– Τα μούσμουλα είναι πολύ χαμηλά σε θερμιδική αξία. Παρέχουν μόλις 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε πηκτίνη. Η πηκτίνη διατηρεί την υγρασία στο παχύ έντερο, κατά την διάρκεια διαφόρων λειτουργιών και δρα ως υπακτικό. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Βοηθάει επίσης στην προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες. Έχει αποδειχθεί ότι η πηκτίνη, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας την επαναπορρόφηση της στο παχύ έντερο, επειδή δεσμεύεται από τα χολικά οξέα με αποτέλεσμα στην αποβολή της από το σώμα.
– Τα μούσμουλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης-Α (παρέχει περίπου 1528 IU ανά 100g), και φαινολικών φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, όπως είναι το χλωρογενικό οξύ, το νεο-χλωρογενικό οξύ, το υδροξυβενζοϊκό οξύ, το φερουλοκυκουινικο οξύ (feruloylquinic), το προτοκατεχουικό (protocatechuic) οξύ, η επικατεχίνη, το κουμαρικό οξέα και το φερουλικό οξύ. Τα ώριμα φρούτα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση χλωρογενικού οξέος. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην διατήρηση της ακεραιότητας των βλεννογόνων και του δέρματος. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυσικών τροφών και φρούτων πλουσίων σε βιταμίνη-Α και σε φλαβονοειδή βοηθά στην προστασία των πνευμόνων.

 Κι άλλες πληροφορίες για τη θρεπτική αξία των μούσμουλων

– Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην οδοντική υγεία. Βελτιώνουν την όραση: τα φρέσκα μούσμουλα περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην υγεία των ματιών. Τα μούσμουλα προστατεύουν λοιπόν τα μάτια μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
– Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι το φυλλικό οξύ, η βιταμίνης Β-6 και η νιασίνη και επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης-C.
– Τα μούσμουλα, είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και μια καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου και άλλων μέταλλων. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, και βοηθά στην φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας του αντιοξειδωτικού ενζύμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου. Ο σίδηρος και χαλκός χρειάζονται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οι υπόλοιπες πληροφορίες για τη θρεπτική αξία των μούσμουλων

– Βοηθούν την απώλεια βάρους: Εκτός του ότι έχουν λίγες θερμίδες. Επίσης περιέχουν ένα καλό ποσοστό διαιτητικών ινών. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει το μεταβολισμό. Έτσι, προωθεί την υγιή απώλεια βάρους.
– Μια σειρά από ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία προσφέρουν επίσης τα φύλλα της Μουσμουλιάς όπως την καταπολέμηση ηπατικών διαταραχών, στην θεραπεία φλεγμονών του δέρματος και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Βέβαια, τα φύλλα της μουσμουλιάς φύλλα περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πίνοντας τσάι από τα φύλλα μπορεί να προκύψουν παρενέργειες ή αλληλεπίδραση με φάρμακα. Για παράδειγμα, πίνοντας συχνά μεγάλη ποσότητα αφεψήματος από φύλλα μουσμουλιάς μπορεί να προκύψει τοξική μυοπάθεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή μυϊκή αδυναμία.

Συμβουλές για την υγεία: Τι περιέχει

– Περιεκτικότητα σε νερό 87%
– Ενέργεια 47 Kcal
– Υδατάνθρακες 12.14 g
– Πρωτεΐνες 0.43 g
– Ολικά λιπαρά 0.20 g
– Χοληστερόλη 0 mg
– Διαιτητικές ίνες 1.70 g
– Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 19,4 mg
– Ωμέγα 6 Λιπαρά Οξέα 115 mg
– Ασβέστιο 16 mg
– Σίδηρος 0,3 mg
– Μαγνήσιο 13 mg
– Φωσφόρος τα 27 mg
– Σελήνιο 0.6 µg
– Ψευδάργυρος 0.05 mg
– Μαγγάνιο 0.148 mg
– Χαλκός 0.040 mg
– Κάλιο 266 mg
– Νάτριο του 1 mg
– Βιταμίνη C 1 mg
– Βιταμίνη Α 1.528 IU
– Θειαμίνη 0.019 mg
– Ριβοφλαβίνη 0.024 mg
– Πυριδοξίνη 0.100 mg
– Νιασίνη 0.180 mg
– Φυλλικό οξύ 14 µg

Μούσμουλα για την υγεία – Συμβουλές για την υγεία: Η επίδραση των μούσμουλων

– Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
– Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση
– Προάγουν την απώλεια βάρους
– Βοηθούν στη διαδικασία σχηματισμού του αίματος
– Βελτιώνουν την όραση
– Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια
Το μούσμουλο τρώγεται νωπό ως φρούτο και δεν δέχεται περαιτέρω επεξεργασία γιατί είναι πολύ ευαίσθητο. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C. Στη μακρινή Ανατολή, πίνεται επίσης και το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς. Εκτός από να τα τρως σαν φρούτο, μπορείτε να τα κάνετε μαρμελάδα, αλλά και λικέρ πολύ εύγευστο.

 Έξτρα πληροφορίες για τα μούσμουλα

Μην καταναλώνετε τα κουκούτσια διότι περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή όπως κυανογόνους γλυκοζίτες που αν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα. Οι σπόροι περιλαμβάνουν πολλά τοξικά αλκαλοειδή όπως κυάνιο-γλυκοζίτες που το μάσημα τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως εμετός, δυσκολία στην αναπνοή, καθώς επίσης και το θάνατο.
Για να καταλάβει κάποιος την έκφραση, πρέπει να λάβει υπόψη του το συναίσθημα που δοκιμάζει όταν τρώει ξινά μούσμουλα. Από δω έχουμε και τις φράσεις: «του ξινοφάνηκε» και «σαν τ’ άκουσε, ξίνισε τα μούτρα του». Έφαγε, λοιπόν, μούσμουλα, σημαίνει πως τόσο δυσαρεστήθηκε, όσο δυσάρεστα νιώθει αυτός που τρώει μούσμουλα.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου