Amfipoli News: Ο εναλλακτικός τρόπος να αντικαταστήσεις την ξηρή μαγιά κι άλλα χρήσιμα τρόφιμα της κουζίνας σου

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Ο εναλλακτικός τρόπος να αντικαταστήσεις την ξηρή μαγιά κι άλλα χρήσιμα τρόφιμα της κουζίνας σου



Πόσες φορές αποφασίζεις να φτιάξεις το αγαπημένο σου φαγητό ή γλυκό και διαπιστώνεις ότι ένα βασικό υλικό λείπει από τα ντουλάπια σου; Μερικές φορές είναι το γάλα, άλλες φορές το αλεύρι που φουσκώνει μόνο τους ή ακόμη και η ξηρή μαγιά.
Για τους περισσότερους από εμάς, κάτι τέτοιο απλά θα ματαίωνε την συνταγή μας και θα αποφασίζαμε να την φτιάξουμε κάποια άλλη μέρα, αφού πρώτα επισκεφθούμε το supermarket.
Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, όμως υπάρχουν μερικοί εναλλακτικοί τρόποι, να αντικαταστήσεις βασικά τρόφιμα, τα οποία θα τύχει να λείπουν την κουζίνα σου.
Το γάλα, η ζάχαρη, η ξηρή μαγιά και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, είναι υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις αγαπημένες μας συνταγές και που κανείς από εμάς, δεν φανταζόταν ότι υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν.
Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο με μερικά tips για το πως να αντικαταστήσετε τα παραπάνω βασικά υλικά.  Διαβάστε παρακάτω:

Ξηρή μαγιά

Μετά την έξαρση του κορονοϊού και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, φαίνεται πως τα φακελάκια με την ξηρή μαγιά, έγιναν…είδος υπό εξαφάνιση στα ελληνικά supermarket! Λαμβάναμε καθημερινά σχόλια, στα οποία αναρωτιόσασταν τι συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε. Αποφασίσαμε λοιπόν να σας δώσουμε μια εναλλακτική λύση.
Η ξηρή μαγιά, χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην ελληνική κουζίνα, αφού δεν είναι λίγες οι νοικοκυρές που φτιάχνουν το ψωμί μόνες τους. Εκτός του ψωμιού όμως, η ξηρή μαγιά είναι ένα βασικό υλικό για πολλές πεντανόστιμες συνταγές.
Αν λοιπόν δεν έχετε ξηρή μαγιά στο σπίτι σας και στο supermarket δεν υπάρχει απόθεμα, τότε μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τρία υλικά που μπορείτε να βρείτε πιο εύκολα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρακάτω δοσολογίες, αφορούν την ποσότητα των 8 γραμμαρίων ξηρής μαγιάς που υπάρχει σε ένα φακελάκι. 
Δείτε παρακάτω:
  1. μπέικιν πάουντερ
  2. 4 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά σε σκόνη
  3. 30 γραμμάρια νωπή μαγιά

Μπέικιν Πάουντερ

Και το μπέικιν πάουντερ είναι ένα βασικό υλικό και σε πολλές περιπτώσεις ξεχνάμε να το ανανεώσουμε. Αν λοιπόν δεν έχετε μπέικιν πάουντερ δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Υπάρχουν τρία απλά υλικά που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημά σας.
Οι παρακάτω δοσολογίες αφορούν την ποσότητα του ενός κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Διαβάστε λοιπόν, παρακάτω: 
  1.  1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο
  2. 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  3. 1/4 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουερ

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό που δεν είναι χρήσιμο μόνο στις συνταγές μας. Την χρησιμοποιούμε συχνά για την καθαριότητα του σπιτιού μας καθώς επίσης και για την περιποίηση της εξωτερικής μας ομορφιάς. Πολλές φορές λοιπόν, η μαγειρική σόδα τελειώνει γρήγορα κι εμείς, ξεχνάμε να την ανανεώσουμε.
Αν λοιπόν δεν έχετε μαγειρική σόδα, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με…μπέικιν πάουντερ. Συγκεκριμένα, για 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, χρησιμοποιούμε 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Γάλα

Άλλο ένα χρήσιμο υλικό που το πίνουμε μέσα στην ημέρα πολύ συχνά και που φυσικά το χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας. Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια, υπάρχει κυρίως το φρέσκο γάλα. Παρόλα αυτά, πολλές συνταγές χρειάζονται εβαπορέ ή πολλά παιδιά δεν πίνουν το πλήρες γάλα.
Παρακάτω λοιπόν θα δούμε δυο εναλλακτικούς τρόπους να αντικαταστήσουμε το φρέσκο και το εβαπορέ γάλα. 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ λοιπόν μπορεί να αντικατασταθεί με 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος.
Από την άλλη, ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα, μπορεί να αντικατασταθεί με τα εξής παρακάτω υλικά:
  1. 100 ml γάλα εβαπορέ
  2. 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
  3. 100 ml νερό ή ελαφρύ γάλα

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είναι ένα υλικό, το οποίο χρησιμεύει σε πολλές συνταγές που φτιάχνουμε πολύ συχνά. Πολλές φορές όμως, μας τελειώνει κι εμείς ξεχνάμε να το αντικαταστήσουμε. Μην ανησυχείτε! Υπάρχει λύση! Το 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του λοιπόν, μπορεί να αντικατασταθεί με τις παρακάτω μίξεις:
  1. 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  3. 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Λευκή ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη είναι ακόμη ένα υλικό που χρησιμοποιούμε συχνά. Σπάνια όμως ξεμένουμε από αυτό. Η αλήθεια είναι όμως, ότι αξίζει να την αντικαταστήσουμε περισσότερο για την υγεία μας. Ενδεικτικά λοιπόν, 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με:
  1. 1 φλιτζάνι  μαύρη ζάχαρη
  2. 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  3. 7/8  του φλιτζανιού μέλι (στη περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μέλι, θα πρέπει να μειώσετε την δοσολογία των υγρών στοιχείων της συνταγής κατά 3 κουταλιές της σούπας)
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι σφενδάμου, στέβια, νέκταρ αγαύης ή μελάσα. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η στέβια δεν διαλύεται με το νερό.
argiro.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου