Amfipoli News: Κερκίνη,η εναλλακτική λίμνη

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Κερκίνη,η εναλλακτική λίμνη


Η λίμνη Κερκίνη, ένα πραγματικό διαμάντι της Βόρειας Ελλάδας, διαθέτει μία καταπληκτική και μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα, διαφορετική σε κάθε εποχή του χρόνου.
Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα και σήμερα προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ. Ο πυρήνας του Πάρκου περιλαμβάνει τη λίμνη Κερκίνη και τον ποταμό Στρυμόνα, από τη λίμνη ως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εντός του πυρήνα υπάρχουν ζώνες υψηλής προστασίας. Μία ευρεία περιφερειακή ζώνη περικλείει τα βουνά Μπέλλες, τα Κρούσσια όρη και Μαυροβούνι και περιοχές νότια και ανατολικά από τη λίμνη.




Από το 1932 πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή, εκτός από την φυσική ομορφιά, που οι ντόπιοι φροντίζουν να διατηρούν ανέπαφη. Κι αυτό είναι το μυστικό που βοήθησε την Κερκίνη να εξελιχθεί σε εναλλακτική όαση για όσους την επισκέπτονται.

Οι βαρκάδες, τα σπάνια πουλιά, το συγκλονιστικό φαγητό, οι πεζοπορικές διαδρομές είναι λόγοι που αξίζει να εξερευνήσετε την πιο εναλλακτική λίμνη της Ελλάδας.

Υπάρχουν δύο δρόμοι προσέγγισης στο Πάρκο. Ο ένας είναι από τις Σέρρες προς το χωριό Λιθότοπος ή προς Σιδηρόκαστρο-Νέο Πετρίτσι-Βυρώνεια-Κερκίνη. Ο άλλος έρχεται από το Κιλκίς, μέσω Δοϊράνης και Καστανούσας. Από τη Θεσσαλονίκη, η προσέγγιση του Πάρκου γίνεται από το δρόμο προς Στρυμωνικό και Λιθότοπο.



Ορνιθοπανίδα και χλωρίδα
Με πάνω από 300 είδη καταγεγραμμένων πουλιών αποτελεί το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου σε μία αποικία φωλιάζουν 12 διαφορετικά είδη πουλιών, αλλά και η μοναδική περιοχή στην οποία για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια επεκτάθηκαν τα όρια της περιοχής αναπαραγωγής του απειλούμενου είδους του αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus).

Οι φτερωτοί κάτοικοι του υδροβιότοπου προσφέρουν εικόνες που δεν εγκαταλείπουν τη μνήμη ποτέ: οι βουτιές των κορμοράνων στα νερά, προς αναζήτηση τροφής, ανάμεσα σε εντυπωσιακά λευκά και κίτρινα νούφαρα, και το αρχοντικό άπλωμα των φτερών τους, το φθινοπωρινό χρώμα του μανδύα των πελεκάνων, το συντονισμένο φτερούγισμα των αποδημητικών που κρύβουν τον ήλιο, οι ερωδιοί,  και τα φλαμίνγκο.

Αυτός ο πλούσιος τόπος δεν είναι δυνατόν να μην περιβάλλεται και από πλούσια χλωρίδα. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.300 είδη φυτών στο Εθνικό Πάρκο, ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια ή ενδημικά.
Στις ελώδεις περιοχές κυριαρχούν τα νούφαρα, η ίριδα, η μέντα, το μυριόφυλλο, το ψαθί, ενώ η δενδρώδης βλάστηση αποτελείται κυρίως από ιτιές, λεύκες, πλατάνους, δρυς, αγριοτριανταφυλλιές, φλαμουριές, ορχιδέες!
Ψηλότερα, κυριαρχούν οι οξιές, η ελάτη, τα σκλήθρα, οι καστανιές.



Οι βούβαλοι
Γύρω από τη λίμνη Κερκίνη ζουν σήμερα τα περισσότερα βουβάλια της χώρας. 
Ζώο έλξης και γαλακτοπαραγωγής πολύ καλά προσαρμοσμένο στους υγροτόπους ο βούβαλος ή αλλιώς νεροβούβαλος, ήταν παλιότερα κοινός σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.
Τη δεκαετία του '50 υπήρχαν σε όλη τη χώρα περί τα 75.000 ζώα αλλά το 1992 είχαν μειωθεί σε μόλις 600.
Στα τέλη της δεκαετίας του '90 οι εναπομείναντες πληθυσμοί εντάχθηκαν σ' ένα πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση κι από τότε ο πληθυσμός τους άρχισε να ανακάμπτει.
Σήμερα, υπάρχουν περίπου 2000 νεροβούβαλοι σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων οι 1.600 πέριξ της Κερκίνης.
Το βουβάλι είναι ένα ζώο που αγαπά το νερό, καθώς είναι ο καλύτερος κολυμβητής στο είδος του.
Τα ζώα μας ζουν πλάι στη λίμνη, περνάνε μεγάλο μέρος της ημέρας μέσα στα νερά της και τρέφονται με αυτοφυή φυτά της περιοχής βασικό, στοιχείο που συμβάλει στην ποιότητα του κρέατος.
Τα βουβάλια, άγνωστα στο ευρύ κοινό, ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά και τη θρεπτική αξία του κρέατος, που αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμίνης Α.


Πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν βρεθείτε εκεί και ανάλογα με την εποχή

-Βαρκάδα με τις ειδικές «μπλάβες»  ή canoe μέσα στη Λίμνη, για να δείτε τις ομορφιές της από κοντά.
-4x4 ή ποδηλατάδα στα αναχώματα της Λίμνης.
-Δείτε τα βουβάλια, τα φλαμίνγκο, τα νούφαρα και τα πουλιά της Λίμνης.
-Επισκεφτείτε  τα σκηνικά από τη ταινία του Αγγελόπουλου.
-Επισκεφτείτε  το Ενυδρείο και τον Μεθοριακό Σταθμός της Βυρώνειας.
-Επισκεφτείτε  τα χωριά Άνω Πορόια και Κάτω Πορόια  ίσως τα πιο γραφικά. Θα περπατήσετε στα σοκάκια τους και θα ανακαλύψετε όμορφα ταβερνάκια και παραδοσιακούς καφενέδες και θα πάρετε από τους ντόπιους συμβουλές για τις περιηγήσεις σας. 


- Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα 
Στις ταβέρνες δοκιμάστε τις καλύτερες βουβαλίσιες μπριζόλες, αλλά και πολλές ακόμη σπεσιαλιτέ με βάση το βουβαλίσιο κρέας, όπως μαγειρευτό στη γάστρα, βουβαλίσια λουκάνικα ή αγριογούρουνο με κυδώνι.
Εξαιρετικός είναι ο καβουρμάς βουβαλιού, που βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή συντήρησης κρεάτων μέσα σε κιούπια, που την έφεραν στην περιοχή της Κερκίνης οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.
Τα ψάρια της λίμνης γίνονται πεντανόστιμοι ψαρομεζέδες στα ταβερνάκια των παραλίμνιων χωριών,επισκεφτείτε το Πεστροφείο στα Άνω Πορόια.
Το βουβαλίσιο γάλα εγγυάται πολύ ιδιαίτερα γλυκά και γαλακτοκομικά εδέσματα,δε θα φύγετε, αν πρώτα δε δοκιμάσετε τυροκομικά και γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα. Για γλυκό, ενδείκνυται ο σερραϊκός ακανές, με φρέσκο βούτυρο και καλοψημένο αμύγδαλο, αλλά και τα σιροπιαστά όπως τα γνωστά τουλουμπάκια.
Μπορείτε να προμηθευτείτε ντόπιες μαρμελάδες, παστέλια, μέλι, καρύδες, σάλτσες, λουκούμια, ποντιακές πίτες περέκ, γλυκά του κουταλιού και πολλά άλλα.

-Επισκεφθείτε και τον Λιθότοπο, χωριό από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά και με την καλύτερη θέα, μιας και βρίσκεται πλάι στο φράγμα του Στρυμόνα.
-Επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου,βρίσκεται   πάνω στη διαδρομή των διεθνών περιπατητικών μονοπατιών και είναι ένα αριστούργημα της αγιορείτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, με υπέροχη θέα προς τη Λίμνη, βρίσκεται πάνω από το Ακριτοχώρι. 
-Το παραλίμνιο δάσος, βρίσκεται στην ανατολική όχθη της Κερκίνης και αποτελεί ένα απίστευτης φυσικής γοητείας παραλίμνια σύμπλεγμα άγριων ιτιών και υδρόβιων δέντρων – μάλιστα τον χειμώνα τα νερά καλύπτουν και ένα μέρος του κορμού τους ενώ το καλοκαίρι στεγνώνει και μοιάζει με καταπράσινο λιβάδι.
Το σκηνικό εδώ περιλαμβάνει βουβάλια που κολυμπούν – πρόκειται μάλιστα για τον μεγαλύτερο πληθυσμό τους στην Ελλάδα, νούφαρα που δημιουργούν χαλί πάνω στο νερό, θέα προς τα απέναντι βουνά και «λιβάδια» στα οποία λαμβάνουν χώρα πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το birdwatching – η Κερκίνη θεωρείται ένα από τα αγαπημένα ετήσια ραντεβού παρατηρητών και φωτογράφων από όλη την Ευρώπη.


-Δοκιμάστε να συμμετέχετε σε  περιπατητικές διαδρομές και οι πιο έμπειροι σε ορειβατικές.
Η λίμνη στη μέση και από τη μία το όρος Μπέλες και από την άλλη το Μαυροβούνι. Αυτό είναι το σκηνικό που προικίζει το Εθνικό Πάρκο της Κερκίνης με απίστευτες διαδρομές για τους λάτρεις των πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών. Οι εύκολες διαδρομές (τριών έως πέντε χιλιομέτρων) ξεκινούν δίπλα στη λίμνη ή κινούνται παράλληλα με το ποτάμι και το ανατολικό ανάχωμα. Οι δυσκολότερες ακολουθούν τα ανηφορικά μονοπάτια από την Άνω Πορόια μέχρι την κορυφή του όρους Μπέλες – στην κορυφογραμμή του μάλιστα υπάρχουν πολλές επιλογές για εξτρά εξερευνήσεις που μπορούν να πάρουν ολόκληρες ημέρες, γι’ αυτό και οργανώνονται εξορμήσεις με σκηνές.
-Επισκεφθείτε  το οχυρό του Ρούπελ με το μουσείο του(τηλ: 2321095102) , επισκέψιμα κυρίως τα Σαββατοκύριακα, είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των συνόρων. Απέχει 3 χλμ. από το τελωνείο του Προμαχώνα και 7 χλμ. από τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.


-Επισκεφθείτε τις καλύβες των ψαράδων της λίμνης στην ΝοτιοΑνατολική πλευρά 
-Δοκιμάστε τα Λουτρά του Σιδηροκάστρου  και επισκεφθείτε και  το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Τσαρτσίδη για να γνωρίσετε την παραδοσιακή ζωή των ντόπιων.  
Ή δοκιμάστε τα Λουτρά  του Αγκίστρου  όπου βρίσκεται το Βυζαντινό Χαμάμ από το 950 μ.Χ.το παλαιότερο χαμάμ της Ελλάδας. Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα του ομώνυμου όρους και μέχρι να έρθουν σε μας περνούν από πετρώματα και μεταλλεύματα από τα οποία αποκτούν την θεραπευτική τους ιδιότητα.
-Επισκεφθείτε τον Καταρράκτη με τα Ζεστά Νερά στο Σιδηρόκαστρο
-Επισκεφθείτε τα Πέτρινα Γεφύρια του Αχλαδοχωρίου και του Καρυδοχωρίου.
-Ακολουθείστε τη φανταστική διαδρομή από το Καπνόφυτο για το χιονοδρομικό του Λαιλιά.


πηγη: el.wikipedia.org, in2life.gr, dailythess.gr, farmakerkinis.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου