Amfipoli News: Μαχαμπαράτα: Μία όμορφη ιστορία για τον άνθρωπο, μέσα από το μεγαλύτερο έπος του κόσμου

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Μαχαμπαράτα: Μία όμορφη ιστορία για τον άνθρωπο, μέσα από το μεγαλύτερο έπος του κόσμου


Στη Μαχαμπαράτα, στο μεγαλύτερο έπος του κόσμου, υπάρχει μια πολύ όμορφη ιστορία. Οι πέντε Παντάβας, τα πέντε αδέλφια, γύρω από τα οποία κινείται ολόκληρο το έπος, έχουν εκδιωχθεί από το βασίλειο και ζουν σαν φυγάδες μέσα στο δάσος.

Μια μέρα, διψούσαν πολύ και ο νεότερος αδελφός πηγαίνει να βρει νερό. Φτάνει σε μια όμορφη λίμνη, τη στιγμή όμως που πάει να γεμίσει το παγούρι του με νερό, ακούει μια φωνή, χωρίς να μπορεί να διακρίνει κανέναν, να λέει:
«Περίμενε! Αν δεν απαντήσεις στην ερώτηση που θα σου κάνω, δεν μπορείς να πάρεις νερό απ’ αυτή τη λίμνη. Πρέπει να απαντήσεις σωστά. Αν μπορέσεις να απαντήσεις, θα πάρεις νερό. Αν δεν μπορέσεις να απαντήσεις, τότε θα πέσεις νεκρός την ίδια στιγμή. Η ερώτηση είναι: Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα σχετικά με τον άνθρωπο; Ποιο είναι το πιο σημαντικό;»

Ο νεαρός Παντάβα δεν μπόρεσε να απαντήσει κι έπεσε νεκρός. Ύστερα ακολούθησαν τα άλλα τρία αδέλφια και συνέβη το ίδιο. Έπειτα πήγε στη λίμνη ο μεγάλος αδελφός, για να δει τι συνέβη στα αδέλφια του και να βρει νερό. Τα τέσσερα αδέλφια του κείτονταν στην άκρη της λίμνης και τη στιγμή που έφτασε στο νερό, άκουσε την ίδια φωνή:

«Απάντησε στην ερώτησή μου, αλλιώς θα πεθάνεις κι εσύ. Κι αν μπορέσεις να απαντήσεις, όχι απλώς θα ζήσεις, αλλά θα μπορέσεις να πιεις νερό από τη λίμνη και το ίδιο νερό θα ζωντανέψει τα αδέλφια σου. Πρώτα όμως απάντησε στην ερώτησή μου: Ποιο είναι το πιο σημαντικό θέμα σχετικά με τον άνθρωπο;» 

Και ο μεγαλύτερος Παντάβα απάντησε:
«Το σημαντικότερο θέμα σχετικά με τον άνθρωπο είναι, ότι ο άνθρωπος δεν μαθαίνει ποτέ.»

Τότε δόθηκε η άδεια στον μεγάλο αδελφό να πιεί νερό , αλλά και να ζωντανέψει ξανά τα αδέλφια του, στάζοντας σταγόνες από το παγούρι του στα χείλη τους. 

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι από τα σημαντικότερα θέματα σχετικά με τον άνθρωπο, ότι ο άνθρωπος δεν μαθαίνει ποτέ. Μπορεί να γίνεις μεγάλος γνώστης πολλών πραγμάτων, αλλά αδυνατεί να μάθει. Άλλο πράγμα είναι η γνώση και διαφορετικό η μάθηση.

Η γνώση είναι δανεισμένη, είναι παπαγαλία, γεμίζει τη μνήμη, ο εγκέφαλος λειτουργεί μηχανικά. Η μάθηση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Στην μάθηση αποκτάς γνώσεις μέσα από την εμπειρία, μέσα από τα βιώματά σου. 

Μάθηση σημαίνει, πως ανταποκρίνεσαι στα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα συνειδητά και καταφέρνεις, να αποφεύγεις να κάνεις τα ίδια λάθη. Συνεχίζοντας να ανταποκρίνεσαι, σε ότι αντιλαμβάνεσαι να σου συμβαίνει, γίνεσαι περισσότερο συνειδητός, αποκτώντας μεγαλύτερη επίγνωση.
Φωτογραφία Chaos-Man από το Pixabay
gateoflight

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου