Amfipoli News: Αμφίπολη και Εγνατία Οδός

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Αμφίπολη και Εγνατία Οδός


   Στα τέλη του 2ου αι. π.Χ. κατασκεύαστηκε η Εγνατία Οδός, ένα σημαντικό  δημόσιο έργο της Ρώμης που συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Μακεδονίας. 
Το όνομα της οφείλεται στον Ρωμαίο ανθύπατο Γναίο Εγνάτιο, που μερίμνησε για την κατασκευή της. 
Ο σημαντικός αυτός δρόμος, ο οποίος εξασφάλιζε στην Ρώμη την επικοινωνία με τις ανατολικές επαρχίες, ξεκινούσε από το Δυρράχιο και διασχίζοντας την Μακεδονία και την Αιγαιακή Θράκη με άξονα Δ-Α κατέληγε στο Βυζάντιο.
   Στους  μιλλιοδείκτες της Εγνατίας οδού (milliaria) που έχουν βρεθεί σημειώνεται σε μίλλια (1 μίλλιο=1,5 χλμ) η απόσταση από τον προηγούμενο σταθμό της οδού. 
Αναγράφεται επίσης το όνομα του  κατασκευαστή της και αργότερα το όνομα των ανακαινιστών της. 
Στους αυτοκρατορικούς χρόνους αναφέρεται, συνοδευόμενο από όλους τους τιμητικούς τίτλους, το όνομα του αυτοκράτορα, ο οποίος είχε φροντίσει για την επισκευή της οδού και στον οποίο η πόλη, η οποία τελικά πληρώνει την επισκευή, αφιερώνει συχνά  το  μιλλιάριο.
                              Μιλλιάριο Εγνατίας οδού
                          Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης

   Η Αμφίπολη, όπως και οι λοιπές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, από τις οποίες περνούσε η Εγνατία, συμμετείχε στα προγράμματα συντήρησης και επισκευής της οδού. 

Τα μιλλιάρια που βρέθηκαν στην περιοχή της βεβαιώνουν την συμμετοχή της Αμφίπολης στις επισκευές της Εγνατίας οδού που πραγματοποίησαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Ανδριανός, Φίλιππος, Άραβας, Σεπτίμιος Σέβηρος και Καρακάλλας. 

Με την επίκαιρη θέση της ανάμεσα στα παράλια του Αιγαίου και την Θρακική ενδοχώρα, η Αμφίπολη αναδείχθηκε σε σημαντικό σταθμό της Εγνατίας οδού, αυτού του σημαντικού εμπορικού και στρατιωτικού δρόμου της Ρώμης που ένωσε την Ευρώπη με την Ασία.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου