Το πεπόνι (Cucumis melo – Σικυός ο πέπων), Αρχ. πέπων (ο κοινός), είναι ο καρπός της πεπονιάς. Ανάλογα με την ποικιλία τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα και στη γεύση.
Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα παχιά ή λεπτή, χρώμα κίτρινο ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά και αρωματική, σάρκα στερεή, χυμώδης, μαλακιά ή σκληρή που στο κέντρο της σχηματίζει κενό και εκεί βρίσκονται οι πολυάριθμοι σπόροι.
- Τα πεπόνια μαζί με άλλα φρούτα και πράσινα λαχανικά προφυλάσσουν και από τον καρκίνο,όπως αποδεικνύεται από μελέτες.Για παράδειγμα,μια έρευνα ανακάλυψε ότι από τους 1271 κάτοικους της Μασαχουσέτης,ηλικίας άνω των 66 ετών,αυτοί που έτρωγαν πολλά πράσινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά,όπως φρέσκο πεπόνι,είχαν τα μικρότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο.
- Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι τα πεπόνια που έχουν μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών αποτελούν το βασικό συστατικό κατά του καρκίνου.
- Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή που μπορούν να βελτιώσουν ακόμη και την εικόνα της κυτταρίτιδας στο σώμα.
- Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη υγεία.
- Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει).
pubmed.com, ncbi.nlm.nih.gov,
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου