Amfipoli News: Γιατί γερνάει το πρόσωπο και πώς να αποφύγετε τις ρυτίδες, σύμφωνα με το Harvard

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Γιατί γερνάει το πρόσωπο και πώς να αποφύγετε τις ρυτίδες, σύμφωνα με το Harvard


ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΕΚΟΥ
Το ιατρικό τμήμα του Harvard μας εξηγεί τη διαφορά της γήρανσης που φέρνει το πέρασμα του χρόνου σε σχέση με την πρόωρη γήρανση, ενώ προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουμε τις ρυτίδες στο πρόσωπο.

Πολλές φορές τείνουμε να αποδίδουμε τη γήρανση του προσώπου στο πέρασμα του χρόνου, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία αρκετά πιο πολύπλοκη διαδικασία. 
Το DNA, οι διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα και η γυμναστική είναι μερικοί από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα του προσώπου μας και τις ρυτίδες, φυσικά σε συνδυασμό με τη φροντίδα που του προσφέρουμε.

To ζήτημα της γήρανσης απασχόλησε και το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Harvard το οποίο δημοσίευσε μία μελέτη για τους παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση αλλά και τις καλύτερες λύσεις για να την καθυστερήσετε.

Πώς γερνάει το πρόσωπο;

Σύμφωνα με την έρευνα, το δέρμα του προσώπου μας παρουσιάζει συγκεκριμένη πυκνότητα τις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας, ενώ η παραγωγή κολλαγόνου και σκουαλενίου είναι διαρκής, απομακρύνοντας τις ρυτίδες, οι οποίες είναι προσωρινές και εξαφανίζονται μέσα σε μερικά λεπτά.

Με το πέρασμα του χρόνου, αυτές οι λειτουργίες επιβραδύνονται και οι ιστοί του δέρματος χάνουν την πυκνότητά τους, με αποτέλεσμα το άλλοτε σφιχτό και σφριγηλό δέρμα να γερνάει χάνοντας την ελαστικότητά του. Εντωμεταξύ, το κάτω μέρος του προσώπου, ο λαιμός και το πιγούνι, τείνει να παχαίνει.

Ποια είναι τα σημάδια γήρανσης;

1. Το μέτωπο εμφανίζει τις πρώτες ρυτίδες.2. Τα αφτιά επιμηκύνονται λίγο, καθώς οι χόνδροι μεγαλώνουν.
3. Η άκρη της μύτης παίρνει καθοδική πορεία, καθώς ο συνδετικός ιστός που στηρίζει τους χόνδρους της μύτης εξασθενεί.
4. Μεγαλώνοντας, το λίπος που «γεμίζει» το πρόσωπό μας χάνει τον όγκο του.
5. Η πυκνότητα τείνει να εμφανίζεται στα χαμηλότερα μέρη του προσώπου, δημιουργώντας, για παράδειγμα, προγούλι.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πρόωρη γήρανση δεν έχει να κάνει με την αναπόφευκτη γήρανση του προσώπου, που έρχεται με την ηλικία. Παράγοντες που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση είναι η έλλειψη νερού, γυμναστικής και σωστής διατροφής, όπως και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού. Το κάπνισμα συμβάλλει επίσης στη γήρανση του δέρματος.

Πώς να προλάβετε την γήρανση
Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση των μικροεπεμβάσεων που προσφέρουν άμεση και εύκολη απομάκρυνση των σημαδιών γήρανσης από το πρόσωπο έχει αυξηθεί αισθητά. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες πρακτικές είναι αρκετά κοστοβόρες και δεν συνιστώνται από γιατρούς, εκτός αν είναι αναγκαίο. 

Οι ειδικοί του Harvard προτείνουν εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν διάρκεια:

Αντηλιακό: Ένα από τα πιο απαραίτητα προϊόντα για το πρόσωπο. Μεγάλο μέρος της ζημιάς στο πρόσωπό μας προέρχεται από την UVA ακτινοβολία του ήλιου, που προκαλεί εγκαύματα. Είναι σημαντικό να μην παραλείπετε ποτέ το αντηλιακό, ούτε τους χειμερινούς μήνες, ενώ, σύμφωνα με το Harvard η χρήση καπέλου είναι επίσης βοηθητική.

Αντιγηραντική φροντίδα: Τα ξηρά δέρματα τείνουν να έχουν περισσότερες ρυτίδες, γεγονός που μπορείτε να προλάβετε με την κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα). Επιπλέον, πρέπει να ελέγχετε ότι οι ενυδατικές σας κρέμες και λοσιόν περιέχει γλυκερίνη, συστατικό που ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος. Τέλος, τα απολεπιστικά προϊόντα βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο λαμπερό και νεανικό.

Facial fillers: αντίθετα με το Botox, υπάρχουν άλλες μέθοδοι, που ενισχύουν την όψη του δέρματος, με λιγότερο παρεμβατικό τρόπο. Φυσικά, απαιτούν την επίσκεψη σε γιατρό και εφαρμόζονται κυρίως στη μύτη, γύρω από το στόμα και το μέτωπο. Κρίνονται κατάλληλες μόνο όταν είναι αναγκαίες και αναπληρώνουν το κολλαγόνο και την ελαστικότητα που μας στερεί ο χρόνος.
vogue.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου