Amfipoli News: Πώς θα αισθανόμαστε χορτάτοι κατά τη διάρκεια της δίαιτας;

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Πώς θα αισθανόμαστε χορτάτοι κατά τη διάρκεια της δίαιτας;


Κάνοντας τις σωστές κινήσεις και επιλέγοντας τις σωστές τροφές θα μειώσετε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να απειλήσει η πείνα τη δίαιτά
Μια σκέψη που συχνά «ταλαιπωρεί» τα άτομα που ξεκινούν δίαιτα απώλειας βάρους είναι πως η πείνα που θα αισθάνονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα τους δυσκολέψει σημαντικά στο να το ακολουθήσουν πιστά. Πράγματι, το αίσθημα πείνας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία μιας δίαιτας, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον βαθμό προσκόλλησης σε αυτή. Ωστόσο, τόσο ο σωστός σχεδιασμός ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου όσο και η υιοθέτηση ορισμένων συμπεριφορών, μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του αισθήματος πείνας.

Μην παραλείπετε γεύματα
Η παράλειψη γευμάτων ή ορισμένων τροφίμων από τα γεύματα της δίαιτας χρησιμοποιείται συχνά ως μέθοδος για καλύτερα αποτελέσματα και ταχύτερη απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται, ενώ αντίθετα η εν λόγω πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αισθήματος πείνας και υπερκατανάλωση τροφής και θερμίδων σε κάποιο από τα επόμενα γεύματα της ημέρας.

Επιλέξτε φυτικές ίνες

Πέρα από τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, οι φυτικές ίνες προάγουν και το αίσθημα κορεσμού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε μια δίαιτα απώλειας βάρους. Ετσι, η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών από τα αντίστοιχα ολικής άλεσης προϊόντα, καθώς και η κατανάλωση πλούσιων πηγών φυτικών ινών όπως τα λαχανικά και τα φρούτα σε κάθε γεύμα της ημέρας, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ότι χορτάσατε, ακόμη και με μικρότερη ποσότητα.

Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες νερού και υγρών

Πολλές φορές είναι πιθανό το αίσθημα της δίψας να συγχέεται με αυτό της πείνας, οδηγώντας σε κατανάλωση φαγητού, σε περιπτώσεις που απλά ένα ποτήρι νερό θα ήταν αρκετό. Συνεπώς, φροντίστε για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της μέρας, μέσα από επαρκή πρόσληψη νερού και υγρών συνολικά.
Ενα άλλο ερώτημα που πολλές φορές τίθεται είναι το αν υπάρχουν τροφές που μας χορταίνουν καλύτερα.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι τροφές με υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνη προκαλούν ευκολότερο κορεσμό οπότε και καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι πρωτεΐνες έχουν σχετικά αργό ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή η πέψη τους γίνεται πιο αργά, με αποτέλεσμα να «μένουν» για περισσότερη ώρα στο στομάχι μας.

Παράλληλα, δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου μας, ενώ όταν καταναλώνονται με κάποιο τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια κ.ά., περιορίζουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, με αποτέλεσμα να μην πεινάμε ή τουλάχιστον να πεινάμε λιγότερο. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι κυρίως ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι και τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το αβγό, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Από το φυτικό βασίλειο αξιοσημείωτες πηγές πρωτεΐνης είναι τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και η σόγια.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.
vita.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου