Amfipoli News: Κοτόπουλο με μπάμιες

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Κοτόπουλο με μπάμιες


Κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο. Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού με πολύ νοστιμιά. Αν το φτιάξεις και με φρέσκια ντομάτα όλο γλύκα, τότε πραγματικά θα απογειωθεί η γεύση του


Υλικά Συνταγής
1 μικρό κοτόπουλο γύρω στα 1.300 γραµ. (σε μερίδες)
1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες
1/2 φλ. ξύδι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
3 φλ. τριμμένες ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανό

Εκτέλεση
Νόστιμο και καθημερινό παραδοσιακό φαγητό, το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο, αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα. Πρώτα καθαρίζουμε τις μπάμιες και αφού τις αφήσουμε στο ξύδι ετοιμάζουμε το κοτόπουλο. Όλα τα μυστικά για το καθάρισμα και την προετοιμασία της μπάμιας εδώ.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε.

Ωστόσο ετοιμάζουμε τις μπάμιες. Τις στεγνώνουμε από το ξύδι και τις ξεπλένουμε. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπα ελαιόλαδο σε τηγάνι και ροδίζουμε τις μπάμιες για 3-4΄.

Τις βάζουμε σε ταψί, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, την τριμμένη ντομάτα κι αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα κι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα για 35΄. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 15′ επιπλέον μέχρι να μείνει με λίγη μελωμένη σάλτσα το κοτόπουλο και να ροδίσει ελαφρά στην επιφάνεια.

Το φαγητό δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά. Η λίγη σάλτσα του πρέπει να είναι μελωμένη και πυκνή.

Αφήστε τις ζουμερές μπάμιες με το κοτόπουλο να σταθούν για 15′ αφού τις βγάλετε από το φούρνο κι απολαύστε τες.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου συνεισφέροντας στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και τονώνοντας τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράλληλα, το κοτόπουλο είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Παράλληλα οι μπάμιες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των οστών. Επιπλέον, αποτελούν πολύ καλή πηγή καροτενοειδών (κυρίως λουτεΐνης και β-καροτένιου) που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Μάλιστα η συνύπαρξή τους με τροφές πλούσιες σε λιπαρά (ελαιόλαδο και φέτα) αυξάνει περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητά τους και απογειώνει την θρεπτική αξία του πιάτου. Συνδυάστε το με λίγο ψωμί κι έχετε ένα πλήρες κι ισορροπημένο γεύμα. »

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου - Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
argiro.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου