Amfipoli News: Φάε το… νερό σου!

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Φάε το… νερό σου!



Ας ξεκινήσουμε από τα (πολύ) βασικά: Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Κάθε άνθρωπος, λοιπόν, έχει τις δικές του ανάγκες οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με τον οργανισμό του, τη σωματική του δραστηριότητα, ακόμα και ανάλογα με το κλίμα του μέρους στο οποίο ζει! Από εκεί και πέρα, όμως, καλοκαίρι είναι, βρισκόμαστε σε μια χώρα με εύφορο έδαφος, τα φρούτα και τα λαχανικά -ευτυχώς!- τα έχουμε σε αφθονία, οπότε… Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τα πολύτιμα -για τον οργανισμό μας- στοιχεία τους. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το… νερό! Το πιο απλό ίσως, αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό. Συχνά-πυκνά ακούμε τους ειδικούς να αναφέρονται στην ποσότητα νερού την οποία καλό θα ήταν να πίνουμε καθημερινά.
Το νερό που καταναλώνουμε, όμως, δεν είναι ΜΟΝΟ το νερό το οποίο πίνουμε. Ένα σημαντικό μέρος του προέρχεται από τις τροφές που τρώμε. Όλες (ή σχεδόν όλες) περιέχουν νερό στη σύστασή τους – άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο ποσοστό. Ανάμεσα σε αυτές, φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία -σε πολλές περιπτώσεις- περιέχουν πάνω από 90% νερό. Γι’ αυτά ακριβώς θα μιλήσουμε σήμερα, σημειώνοντας ταυτόχρονα κάποιους από τους βασικούς λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να φροντίζουμε για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Τι λέτε, λοιπόν; Ξεκινάμε;
#1 Αγγούρι | 97% νερό
Ναι, είναι εντυπωσιακό ότι το συγκεκριμένο λαχανικό αποτελείται από 97% νερό! Το καλύτερο όλων; Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να εντάξουμε το αγγουράκι στη διατροφή μας. Πρόκειται για ένα δροσιστικό λαχανικό, το οποίο μπορεί να μεταμορφώσει τις σαλάτες μας και να μας χορτάσει, εφοδιάζοντας παράλληλα τον οργανισμό μας με κάλιο και βιταμίνη Κ.
Γνωρίζατε ότι… Το νερό συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει στη συγκέντρωση και ενισχύει τη μνήμη.  
Καλοκαιρινή σαλάτα με αγγούρια και κολοκυθάκια από τον Άκη Πετρετζίκη
#2 Μαρούλι | 96% νερό
Πρόκειται για ένα τόσο απλό και συνηθισμένο λαχανικό το οποίο, πραγματικά, κρύβει αρκετό νερό μέσα του. Συγκεκριμένα το 96% της σύστασής του αποτελείται από νερό! Αυτό, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες τις οποίες περιέχει, τη θειαμίνη, τις βιταμίνες Α και C, αλλά και τις ελάχιστες θερμίδες του (μόλις 14 kcal/100 γρ.), κάνουν το μαρούλι τον Νο1 φίλο μας κάθε καλοκαίρι (αλλά και κάθε εποχή του χρόνου)! 
Γνωρίζατε ότι… Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το βάρος μας μια και προκαλούν κορεσμό οδηγώντας μας στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού.
Σαλάτα με σπανάκι, μαρούλι φριζέ και φράουλες από τον Άκη Πετρετζίκη
#3 Σέλερι | 95% νερό
Με μόλις 7 θερμίδες ανά 50 γρ. και 95% περιεκτικότητα σε νερό, το σέλερι αποτελεί αναμφίβολα ένα υλικό το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στο ψυγείο μας. Αυτά συμπεριλαμβάνονται στα καλά νέα. Στα ακόμα καλύτερα, το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει επίσης βιταμίνη Α, K και C, αλλά και φυλλικό οξύ.
Γνωρίζατε ότι… Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες που μπορεί να περιέχουν, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.   
Σαλιγκάρια από σέλερι από τον Άκη Πετρετζίκη
#4 Σπανάκι | 94% νερό
Πλούσιο σε φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και -φυσικά- νερό, το σπανάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά το οποίο μπορεί να καταναλωθεί τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό.
Γνωρίζατε ότι… Η καλύτερη λειτουργεία του μεταβολισμού αποτελεί ένα ακόμα θετικό στοιχείο το οποίο σχετίζεται άμεσα με την καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Βλέπετε, το νερό βοηθάει στο να αξιοποιηθούν σωστά τα θρεπτικά συστατικά που φτάνουν στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι καύσεις.  
Χυμός με σπανάκι από τον Άκη Πετρετζίκη
#5 Κολοκύθι | 94% νερό
Ελάχιστες θερμίδες και μπόλικο νερό. Το κολοκύθι είναι ένα από τα λαχανικά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό η οποία αγγίζει το 94%. Επιπλέον, τα 100 γρ. κολοκύθι καλύπτουν το 26% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη C.
Γνωρίζατε ότι… Η διατροφή μας, μπορεί έμμεσα να συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας και -κατ’ επέκταση- στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών μας.
Σπαγγέτι από κολοκυθάκια με πέστο από τον Άκη Πετρετζίκη
#6 Καρπούζι | 92% νερό
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, φορτωμένο με… μπόλικο νερό, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως π.χ. βιταμίνη Α, C και Β6 και λυκοπένιο. Εκτός από τα παραπάνω, όμως, περιέχει και αντιοξειδωτικά πολύτιμα για τον οργανισμό μας.
Γνωρίζατε ότι… Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος η οποία επιτυγχάνεται μέσω της εφίδρωσης.
Σαλάτα με καρπούζι και φέτα από τον Άκη Πετρετζίκη
#7 Ντοματίνια | 91% νερό
Τα ντοματίνια περιέχουν -μεταξύ πολλών άλλων- καροτενοειδή, λυκοπένιο και βιταμίνη C. Μπορούν να δώσουν χρώμα και γεύση στις σαλάτες μας, να νοστιμήσουν τα φαγητά μας και να αποτελέσουν ένα πρώτης τάξης σνακ π.χ. μέσα σε σάντουιτς ή σε μια μπρουσκέτα.  
Γνωρίζατε ότι… Η ενυδάτωση του οργανισμού μας αντανακλά στο πρόσωπο και γενικότερα στην επιδερμίδα μας.
Πατατοσαλάτα με ντοματίνια και βασιλικό από τον Άκη Πετρετζίκη

akispetretzikis.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου