Amfipoli News: Γνωρίστε το σπουδαίο Κεφίρ!

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Γνωρίστε το σπουδαίο Κεφίρ!



Tο κεφίρ παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι. Eίναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.
Το κεφίρ προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό.
Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.
Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.
Προβιοτικά και Κεφίρ
Τα γαλακτομικά προϊόντα ζύμωσης όπως το κεφίρ θεωρούνται λειτουργικά τρόφιμα επειδή προσφέρουν ένζυμα. θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε στη πέψη, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, και δισεκατομμύρια προβιοτικά. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο εμπόριο με τη μορφή χαπιού περιέχουν μόνο μια ή μια επιλεγμένη ποικιλία βακτηρίων.
Είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε μια τροφή που περιέχει δισεκατομμύρια προβιοτικά παρά τη λήψη ενός χαπιού.
Η ιδιαιτερότητα του κεφίρ είναι ότι αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό –περισσότερο από το γιαούρτι, καθαρίζει το έντερο, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
  1. Η τρυπτοφάνη, ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα, γνωστή για τη χαλαρωτική επίδραση της στο νευρικό σύστημα, περιέχεται επίσης στο κεφίρ.
  2. Η ηρεμιστική επίδραση του στο νευρικό σύστημα έχει ωφελήσει πολλά άτομα που πάσχουν από διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και ΔΕΠΥ (διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας).
  3. Εκτός αυτών όμως, περιέχει και τα προβιοτικά τα οποία εμπλουτίζουν το πεπτικό σύστημα με «καλούς» μικροοργανισμούς. Τα φιλικά αυτά βακτήρια είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό καθώς βοηθούν σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, των νεφρών, του ήπατος και σε αναιμίες.
  4. Έχει διουρητικές ιδιότητες, είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, για αθλητές και για άτομα της τρίτης ηλικίας. Επίσης συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από AIDS, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, έρπητα και καρκίνο.
  5. Υπάρχουν 2 τύποι κεφίρ διαθέσιμοι: το κεφίρ γάλακτος και το κεφίρ νερού. Το κεφίρ από γάλα είναι κατασκευασμένο από γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλατα μη γαλακτοκομικών (όπως το γάλα καρύδας) και το κεφίρ από νερό είναι κατασκευασμένο από νερό. Το κεφίρ από νερό δεν είναι παχύ όπως τ6ο κεφίρ από γάλα. Ωστόσο, αυτός ο τύπος είναι σπουδαίος για ανθρώπους που θέλουν τα οφέλη των προβιοτικών βακτηρίων στο κεφίρ, αλλά είναι ευαίσθητοι σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείτε επίσης να βρείτε το κεφίρ νερού που γίνεται από το νερό καρύδας ή τους χυμούς φρούτων.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:
  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται
Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

References.
1)Braz J Microbiol. 2013; 44(2): 341–349.
Published online 2013 Oct 30. doi: 10.1590/S1517-83822013000200001
Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage

2 )Crit Rev Food Sci Nutr. 2011 Mar;51(3):261-8. doi: 10.1080/10408390903579029.Review: functional properties of kefir.

panosplatritis.health
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου