Αύγουστος και φεύγουμε για διακοπές.
Τι κάνουμε όμως με τα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας; Φρούτα και λαχανικά που έμειναν χωρίς να τα αγγίξουμε και διαφορά αλλά υλικά όπως ψωμί για τοστ, τυριά και αλλαντικά που δεν καταναλώθηκαν; Εδώ λοιπόν σας έχω έξυπνους τρόπους για να τα αξιοποιήσετε χωρίς τίποτα να πάει χαμένο.
Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή.
Καρότα
Αν έχετε καρότα στο συρτάρι λαχανικών, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε κομμάτια έτοιμα για μαγείρεμα και αποθηκεύστε τα σε σακουλάκια σφραγισμένα στην κατάψυξη. Ή εναλλακτικά φτιάξε γλυκό κουταλιού καρότο να τους τρελάνεις όλους!
Υλικά
700 γραµ καρότο χοντροτριμμένο ή ψιλοκομμένο σε στικς
500 γραµ ζάχαρη κρυσταλλική
2 ζουμερά πορτοκάλια
1 φλ χυμός καρότο ή νερό που έβρασαν τα καρότα
Φλούδα 1 πορτοκαλιού
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα,δυόσμο ή βασιλικό
1/2 λεμόνι (χυμός )
Εκτέλεση
Καθάρισε τα καρότα. Αφού τρίψεις ή ψιλοκόψεις τα καρότα σου, βάλε τα σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει και βράσε τα για 5’.
Στράγγισε τα σε σουρωτήρι και κράτησε 1 φλ νερό από το βρασμένο καρότο.
Πίεσε τα καρότα στο σουρωτήρι, να φύγουν όλα τα υγρά.
Τα καρότα είναι πλέον στεγνά.
Σε μια κατσαρόλα βάλε την ζάχαρη, το νερό από το βρασμένο καρότο, τον χυμό από τα πορτοκάλια, την φλούδα πορτοκαλιού και βράσε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 5’ μέχρι να πυκνώσει.
Τότε, ρίξε μέσα στο σιρόπι το βρασμένο καρότο και βράσε το γλυκό καρότο σε μέτρια φωτιά για περίπου 20’.
Προς το τέλος του βρασμού ρίξε τον χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα ή άλλο βότανο.
Ελέγχουμε αν έδεσε το σιρόπι σωστά. Αν όχι, αφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό στην κατσαρόλα και ξανά βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Κρεμμύδια
Το ίδιο θα κάνετε με τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια. Θα τα ψιλοκόψετε και θα τα φυλάξετε στην κατάψυξή σας σε διαφορετικά σακουλάκια, έτοιμα για μαγείρεμα. Κατευθείαν από την κατάψυξη θα τα βάλετε μετά στην κατσαρόλα στο ταψί η στο τηγάνι για μαγείρεμα.
Βότανα
Όλα τα βότανα μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη με τους διαφορετικούς τρόπους. Διαβάστε αναλυτικά πως διατηρούμε τα φρέσκα μυρωδικά στην κατάψυξη εδώ! Έτσι θα παραμείνουν ζωντανά και καταπράσινα όταν επιστρέψετε.
Φρούτα
Με ότι φρούτα έχετε μπορείτε να τα φτιάξετε κομπόστα, ή μια μαρμελάδα ανάμεικτη με καλοκαιρινά φρούτα.
Έτσι, μόλις γυρίσετε θα έχετε έτοιμο το πρώτο πρωινό σας. Εναλλακτικά, παγώστε τα φρούτα σε κομμάτια στην κατάψυξη για να είναι έτοιμα για smoothies.
Αυγά
Τα αυγά που θα μείνουν, μπορείτε να τα έχετε χτυπημένα σε ομελέτα ωμά. Αποθηκεύστε τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη και η πρώτη ομελέτα σας την ημέρα της επιστροφής θα είναι λαχταριστή.
Τυριά
Τα κίτρινα τυριά που περίσσεψαν τρίψτε τα όλα και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων έτοιμα για την επόμενη μαγειρική σας: πίτες, αλμυρά κέικ, ομελέτες και τάρτες για τα πρώτα μαζέματα μεταξύ φίλων.
Τυρί φέτα
Θα λείψετε μέρες και ακόμα δεν καταναλώθηκε το τυρί φέτα που αγοράσατε ; Έχεις δυο επιλογές: Η μία είναι να φυλάξεις την φέτα σε κομμάτια σε σακουλάκι καλά σφραγισμένο στην κατάψυξη. Επίσης, μπορείς να αφήσεις το τυρί φέτα πάνω σε σχάρα να στεγνώσει και να ξεραθεί τελείως πάνω στον πάγκο. Όταν γυρίσετε θα έχεις σκληρό τυρί έτοιμο για να τρίψεις στην πρώτη μακαρονάδα που θα φτιάξεις στην επιστροφή σου από τις διακοπές. Ο χώρος που θα αφήσεις το τυρί πρέπει να αερίζεται σωστά και να μην ξεπερνάει την θερμοκρασία δωματίου.
Πιπεριές και καλοκαιρινά λαχανικά
Πιπεριές και καλοκαιρινά λαχανικά βάλτε τα ψιλοκομμένα στην κατσαρόλα με τριμμένη ντομάτα και φτιάξτε σάλτσα λαχανικών. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα φυλάξετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη έτοιμα για μαγειρέματα και μελλοντική χρήση. Ακόμα, μπορείτε να ψήσετε τις πιπεριές, να τις ξεφλουδίσετε και να τις διατηρήσετε σε λάδι στο ψυγείο σας.
Ντομάτες
Εδώ σας έχω λύση για να αξιοποιήσετε τις ντομάτες που περίσσεψαν.
Μελιτζάνες
Μπορείς τις μελιτζάνες που σου περισσεύουν να τις έχεις προμαγειρεμένες στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Κολοκυθάκια
Κολοκυθάκια στην κατάψυξη; Ω ναι! Και είναι ωραίο να γυρίζεις από διακοπές και να ξέρεις ότι τις πρώτες ημέρες δεν χρειάζεται να τρέχεις σούπερ μάρκετ.
Αλλαντικά
Ότι σας περισσεύει από αλλαντικά φυλάξτε τα στην κατάψυξη ένα ένα χωριστά.
Ψωμί
Το ψωμί που περίσσεψε και δεν πρόκειται να καταναλωθεί; Τρίψτε το σε ψίχουλα στο μπλέντερ και φυλάξτε το σε σακουλάκι στην κατάψυξη. Θα το έχετε έτοιμο για οποιαδήποτε χρήση μπιφτέκια, κεφτέδες κλπ όταν επιστρέψετε.
Κέικ
Το κέικ που μένει διατηρήστε το στην κατάψυξη ή κόψτε το σε φέτες και ψήστε το μέχρι να γίνει σαν παξιμαδάκι γλυκό και να το πάρετε μαζί σας στο ταξίδι ή να το φυλάξετε σε αεροστεγές σκεύος.
Κι αφού τα τακτοποιήσετε όλα και οργανώσετε σωστά την κουζίνα σας να φύγετε για ξέγνοιαστες διακοπές και όταν με το καλό επιστρέψετε θα ξέρετε ότι υπάρχουν προμήθειες στο σπίτι για μαγείρεμα άμεσα.
argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου