Υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80. Η περιουσία του είχε εκτιμηθεί σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ήταν χρήματα βαμμένα με αίμα.
Ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Αντνάν Κασόγκι έχει χαρακτηριστεί ως ο «βαρόνος του πολέμου», καθώς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων κατά τις δεκαετίες 70 και 80. O Κασόγκι χαρακτήριζε τη δουλειά ως «σωστό μάρκετινγκ».
Ήταν ο «μεσολαβητής» για τις μεγαλύτερες συμφωνίες ανάμεσα σε κυβερνήσεις και βιομηχανίες όπλων.
Το όνομά του συνδέθηκε με σκοτεινές ιστορίες και σκάνδαλα. Όμως, πάντα κατάφερνε να την «βγάλει καθαρή». Διαβόητος τζογαδόρος, γυναικάς και σπάταλος ο Κασόγκι ήταν ο ορισμός του πλεϊμπόι και για ένα μεγάλο διάστημα δεν σταματούσε να δίνει «τροφή» στον τύπο.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Αντνάν Κασόγκι γεννήθηκε στην Μέκκα το 1935 από Τούρκους γονείς. Ο πατέρας του, Μοχάμεντ Κασόγκι ήταν προσωπικός γιατρός του βασιλιά Ιμπν Σαούντ. Η αδερφή του Αντνάν, Σαμίρα Κασόγκι παντρεύτηκε τον Αιγύπτιο μεγαλοεπιχειρηματία Μοχαμέντ Αλ Φαγιέντ με τον οποίο απέκτησε τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ, που σκοτώθηκε στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997 μαζί με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Σπούδασε στο κολέγιο αρρένων Victoria στην Αλεξάνδρεια, ενώ μετά έφυγε για την Αμερική για να κάνει σπουδές μηχανικού στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Έγινε δεκτός και από το Πανεπιστήμιο Στάντφορντ. Ωστόσο, παράτησε τις σπουδές του. Από νεαρή ηλικία κατάλαβε ότι οι επιχειρήσεις θα τον έκαναν πλούσιο.
Σε ηλικία μόλις 21 ετών μεσολάβησε ώστε η Σαουδική Αραβία να αγοράσει από αμερικανικές εταιρίες φορτηγά αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα οποία θα ενίσχυε την Αίγυπτο στον πόλεμό της με το Ισραήλ. Για την συμφωνία του πήρε περισσότερα από 150.000 δολάρια.
Σύντομα ο Κασόγκι έγινε ο «άνθρωπος που ήξερε να «τακτοποιεί» όλες τις δουλειές». Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ενδιαφερόταν να ενισχύσει τα εξοπλιστικά της συστήματα, ο Κασόγκι ήταν εκεί για να συνδέσει τις Δυτικές εταιρίες με τη χώρα του και να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε υποδομές και αμυντικό οπλισμό. Μεταξύ του 1970 και 1975, είχε καταφέρει να γίνει ο κύριος μεσάζων στις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως και μόνο από την Αμερικανική εταιρία Lockheed Martin είχε εισπράξει 106 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες.
Τα σκάνδαλα και η σύλληψη
Ο Κασόγκι θεωρήθηκε βασικός παράγοντας για την παράνομη πώληση όπλων στο Ιράν από υψηλά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης το 1985, παρόλο που υπήρχε εμπάργκο.
Αντάλλαγμα ήταν η απελευθέρωση επτά Αμερικανών που κρατούνταν όμηροι από μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν αρνούνταν ότι είχε ανταλλάξει όπλα με ομήρους. Μέρος των χρημάτων από την πώληση των όπλων, που είχαν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση των ακροδεξιών ομάδων των Κόντρας που μάχονταν κατά του αριστερού αντιαμερικανικού επαναστατικού καθεστώτος της Νικαράγουας. Παρά την συμβολή του σκάνδαλο, ο Κασόγκι παρέμεινε αλώβητος και συνέχισε την παράνομη δράση του, που περιλάμβανε ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμούς και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης.
Το 1988 ο Κασόγκι συνελήφθη με την κατηγορία της απόκρυψης κεφαλαίων. Για περίπου τρεις μήνες κρατούνταν σε ένα κελί 2×3 στις φυλακές της Βέρνης στην Ελβετία. Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος δεν έχασε τις ανέσεις του. Παράγγελνε καθημερινά στη φυλακή φαγητό υψηλής γαστρονομίας από το πολυτελές ξενοδοχείο «Schweizerhof» και με τα χρήματά του εξασφάλιζε ειδικά προνόμια στη φυλακή.
Το όνομα του Κασόγκι συνδέθηκε και με την εκμετάλλευση του κρατικού πλούτου των Φιλιππίνων από τον δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος και την σύζυγό του Ιμέλντα.
Ο δισεκατομμυριούχος οδηγήθηκε στα δικαστήρια, αλλά αθωώθηκε. Για λογαριασμό του Μάρκος και της συζύγου του, ο Κασόγκι είχε μεταφέρει κρυφά στη Γαλλία με το προσωπικό του τζετ 37 πίνακες με έργα των Ρούμπενς, Ελ Γκρέκο, Πικάσο και Ντεγκά. Όμως, τίποτα από αυτά δεν στάθηκε αρκετό για να ανακόψει την πορεία του.
Η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και η «αγορά του αιώνα»
Το 1984, ο Κασόγκι έφτασε με το ιδιωτικό του τζετ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Αντώνης Λιβάνης, που ήταν γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κασόγκι μεταφέρθηκε στο Καστρί, όπου συνάντησε τον Ανδρέα Παπανδρέου και συζήτησαν για αρκετή ώρα. Λέγεται ότι τότε συζήτησαν για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 από τη Γαλλία. Ο τύπος μιλούσε για την «αγορά του αιώνα».
Ο Κασόγκι έμεινε στο πολυτελές ξενοδοχείο «Ledra Marriott» στη λεωφόρο Συγγρού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δισεκατομμυριούχος ενώ έτρωγε στο εστιατόριο «Kona Kai», είχε ένα μασέρ να του κάνει μαλάξεις που θα αύξαναν την όρεξή του και θα τον απάλλασσε από το βάρος των διαπραγματεύσεων. Συντροφιά του κρατούσαν τρεις κοπέλες, για τις οποίες πλήρωνε ξεχωριστά δωμάτια.
Ο αντιπολιτευόμενος τύπος της εποχής έγραφε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε κρουαζιέρα στο υπερπολυτελές και «αμαρτωλό» γιοτ του Κασόγκι «Ναμπίλα» που είχε μήκος 86 μέτρα. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι τους συνέδεε ιδιαίτερη φιλία. Όμως, τα δημοσιεύματα δεν επιβεβαιώθηκαν.
Δεν υπήρξαν ποτέ πειστήρια μιας τέτοιας σχέσης, ούτε κοινές φωτογραφίες ή μαρτυρίες.
«Ένας δεύτερος Ωνάσης»
Δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ τον Ιούλιο του 1978 χαρακτήριζε τον Κασόγκι ως «Ωνάση ο Β»: «Το ίδιο πλούσιο, το ίδιο ιδιόρρυθμο, το ίδιο γλεντζέ και ανοιχτοχέρη. Άλλωστε πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν επίμονες φήμες ότι συνόδευε συχνά την Τζάκυ Ωνάση πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, που ομόρφυνε τα τελευταία χρόνια της ζωής του Αριστοτέλη Ωνάση» έγραφε το ρεπορτάζ. Το ιδιωτικό του αεροπλάνο ήταν επενδυμένο με μετάξι και βελούδο. Μέσα είχε όλες τις ανέσεις, ώστε ο Κασόγκι να ζει «Χίλιες και μία νύχτες» με τις όμορφες κοπέλες που τον συνόδευαν. Είχε 35 βίλες σε διάφορες χώρες και περισσότερες από 100 λιμουζίνες.
Το 1987 το περιοδικό «Τime» τον έκανε εξώφυλλο με τίτλο «Εκείνοι οι σκιώδεις έμποροι όπλων». Στο αφιέρωμα ανέφερε ότι ο Κασόγκι σπαταλούσε τότε 250.000 δολάρια την ημέρα για τις προσωπικές του ανέσεις. Ο Κασόγκι πρόσεχε πολύ την εμφάνιση του. Ανάλογα με τη χώρα που επισκεπτόταν, είχε και διαφορετική γκαρνταρόμπα που ταίριαζε στις παραδόσεις της και την τοπική μόδα. Τρεις φορές την ημέρα, ο προσωπικός του κουρέας, τον ξύριζε, τον αρωμάτιζε, του ψαλίδιζε το μουστάκι και του έφτιαχνε τα φρύδια.
Το πάρτυ που κόστισε 6 εκατομμύρια δολάρια
Στην ιστορία έμεινε και το πάρτι που είχε κάνει για τα 50α γενέθλιά του σε μια από τις επαύλεις του το 1985. Είχε καλέσει 400 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν επιχειρηματίες, τραπεζίτες, πολιτικοί ηγέτες, Χολιγουντιανοί αστέρες και πρώην πράκτορες της CIA. Η Μπρουκ Σιλντς, ο Σον Κόνερι και η πριγκίπισσα Γκλόρια του Θουρν και Τάξις ήταν μερικοί από τους παρευρισκόμενους. Οι καλεσμένοι πριν μπουν στο σπίτι, περνούσαν κάτω από διασταυρωμένα ξίφη που κρατούσαν 50 υπηρέτες. Έφαγαν με χρυσά πιρούνια από 50 διαφορετικούς μπουφέδες και δροσίζονταν με ακριβές σαμπάνιες. Στην κορυφή της τούρτας του είχε ένα χρυσό στέμμα από ζάχαρη, που ήταν αντίγραφο του στέμματος του αυτοκράτορα Λουδοβίκου XIV. Ένας από τους καλεσμένους του είχε κάνει δώρο ένα λιοντάρι. Το κόστος του πάρτι είχε φτάσει τα 6 εκατομμύρια δολάρια. Το θρυλικό πλωτό παλάτι του Κασόγκι,»Ναμπίλα».
Το πλωτό παλάτι πέρασε στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ. Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons
Το γιοτ των οργίων
Το γιοτ «Ναμπίλα» ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό σκάφος κατά τη δεκαετία του 80. Το μήκος του έφτανε τα 86 μέτρα. Είχε αλεξίσφαιρα τζάμια, κινηματοθέατρο, δύο σάουνες, μία πισίνα, μία ντίσκο, μπάνια τζακούζι με ατόφια χρυσά αντικείμενα, αίθουσα μπιλιάρδου και 11 πολυτελείς σουίτες. Το γιοτ ήταν ο χώρος αναψυχής του, όπου διασκέδαζε με δεκάδες νεαρά call girls. Ο Κασόγκι είχε προσκαλέσει ακόμη και τους Queen να παίξουν μουσική για χάρη της παρέας του. Εκεί γυρίστηκε και η ταινία «Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ» το 1983. Μερικά χρόνια αργότερα, το γιοτ κατασχέθηκε από τον σουλτάνο Μπρουνέι γιατί δεν ο Κασόγκι δεν είχε πληρώσει ένα δάνειο. Στα τέλη της δεκαετίας του 80, το πλωτό παλάτι πέρασε στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι γυναίκες του και τα call girls
Παντρεύτηκε τρεις φορές. Ο πρώτος του γάμος έγινε τη δεκαετία του ’60 με την 20χρονη Αγγλίδα Σάντρα Ντέιλι, που ασπάστηκε το Ισλάμ κι έμεινε γνωστή ως Σοράγια Κασόγκι. Με την Σοράγια απέκτησε μία κόρη και τέσσερις γιους, αλλά χώρισαν μετά από 13 χρόνια γάμου.
Ο Κασόγκι με τη σύζυγό του Λάμια Πηγή εικόνας: Wikipedia
Η δεύτερη γυναίκα του ήταν η Ιταλίδα Λάουρα Μπιανκολίνι, που μετονομάστηκε σε Λάμια Κασόγκι. Όταν την γνώρισε ήταν μόλις 17 ετών. Με την Λάμια απέκτησαν έναν γιο. Το 1991 απέκτησε μια επιπλέον σύζυγο, την Ιρανή Σαχπάρι Ζανγκανέχ, με την οποία έκανε ακόμη δυο παιδιά.
Πέρα από τις νόμιμες συζύγους του, είχε και 11 ερωμένες, τις οποίες αποκαλούσε «γυναίκες για ευχαρίστηση», αλλά και δεκάδες call girls που διασκέδαζαν το Κασόγκι και τους φίλους του. «Καλούσε δέκα κοπέλες για ένα απόγευμα, τις οποίες μοιραζόταν με φίλους, πρίγκιπες και άλλους επιχειρηματίες. Πάντα ήθελε νέες κοπέλες, που δεν θα έμοιαζαν με τις προηγούμενες» είχε γράψει ο βιογράφος του Ρόναλντ Κέσλερ.
Τα χρέη του και το τέλος της ζωής του
Όμως, κάποια στιγμή έχασε τα μεγαλεία του παρελθόντος. Δεν έγινε ποτέ φτωχός, αλλά είχε πολλά χρέη σε καζίνα, τράπεζες και πολυεκατομμυριούχους μουσουλμάνους πρίγκιπες.
Δικαστικές διαμάχες τον οδήγησαν σε κατασχέσεις σπιτιών, σκαφών και αεροπλάνων. Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας του γύρισε την πλάτη, ενώ μετά χρόνια οι ισχυροί φίλοι του πέθαιναν ή έχαναν τη δύναμή τους.
Ο άνθρωπος με τις τρομερές διασυνδέσεις, που κρατούσε τις υπόγειες συμφωνίες στα χέρια του, έχασε την αίγλη του.
Ο τύπος τον εγκατέλειψε.
Μέχρι το 2017 που πέθανε, η περιουσία του ανερχόταν σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε αναπηρικό καροτσάκι. Υπέφερε από Πάρκινσον. Πέθανε το 2017 σε ηλικία 82 ετών.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimedia Commons.
mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου