Amfipoli News: Βοργίες. Αιμομιξία, αδελφοκτονία, σεξουαλικά όργια και συνωμοσίες στο Βατικανό

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Βοργίες. Αιμομιξία, αδελφοκτονία, σεξουαλικά όργια και συνωμοσίες στο Βατικανό


Δολοφονίες, αιμομιξία, σεξουαλικά όργια, συνωμοσίες, φιλοδοξίες και πόλεμος. Ήταν όλα μέρος της καθημερινότητας του πιο ιερού άντρα του κόσμου, του Πάπα Αλέξανδρου Στ’. 

Προτού εκλεγεί Πάπας, το όνομά του ήταν Ροδρίγο Βοργία. Η οικογένεια Βοργία ήταν αδίστακτη, χρησιμοποιούσε κάθε αθέμιτο μέσο και προστάτευε τα μέλη της. 
Με σύγχρονους όρους μπορεί να χαρακτηριστεί η πρώτη «μαφιόζικη» οικογένεια. 
                     Ροδρίγο Βοργία. Wikimedia Commons 

Οι Βοργίες είχαν καταγωγή από την Καταλονία της Ισπανίας και ποτέ δεν κατάφεραν να αποτινάξουν το στίγμα του ξένου, παρά τις υψηλές θέσεις που κατέλαβαν. 

Ο Ροδρίγο ήταν ανιψιός του Πάπα Κάλλιστου Γ’ και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τους συγγενικούς δεσμούς. Σε ηλικία 20 ετών έγινε ο νεότερος Αρχιεπίσκοπος, στα 24 έγινε Καρδινάλιος και ένα χρόνο μετά, έφτασε στο αμέσως υψηλότερο αξίωμα πριν από τον Πάπα, αυτό του «consigliere». 
Το μόνο που τον χώριζε από την απόλυτη εξουσία ήταν ο θάνατος του Πάπα Ινοκέντιου Η’. 
Στις 11 Αυγούστου του 1492, σε ηλικία 61 ετών, ο Ροδρίγο Βοργία εκλέχθηκε Πάπας, με το όνομα Αλέξανδρος Στ’. Η εκλογή του «αγοράστηκε»  ακριβά,  όπως ίσχυε με τις περισσότερες θέσεις στο Βατικανό. 

Ο Πάπας και τα «νόμιμα» παιδιά του 
Κανονικά οι καθολικοί ιερείς δεν επιτρέπεται να παντρεύονται και φυσικά ορκίζονται αιώνια αγαμία. Όμως, η αγάπη του Πάπα Αλέξανδρου Στ’ για το γυναικείο φύλο ήταν ξακουστή. 
                                Καίσαρας Βοργία. Flickr 

Είχε αμέτρητες ερωμένες ως Καρδινάλιος, γεγονός που η εκκλησία παρέβλεπε μιας και δεν ήταν ο μοναδικός ιερωμένος που συμμετείχε σε «ανήθικες» πράξεις. 
Η μεγάλη αδυναμία του ήταν τα παιδιά που απέκτησε απ’ την μακροχρόνια σχέση του με την πανέμορφη Βανότσα Ντε Κατάνι. Τα παιδιά ήταν ο Ιωάννης, ο Καίσαρας, η Λουκρητία και ο Γοδεφρείδος. Στη γενικότερη πτώση αξιών της δυτικής κοινωνίας, ήταν σχετικά αποδεκτό για ένα Καρδινάλιο να έχει νόθα παιδιά, αλλά ως Πάπας δεν μπορούσε να έχει νόμιμους απογόνους. 
Ο Ροδρίγο αδιαφόρησε για τους κανονισμούς και όχι μόνο νομιμοποίησε τα παιδιά του, αλλά απαιτούσε να κατοικούν όλοι μαζί στο Βατικανό. Ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο που μόνο ένας ικανός δολοπλόκος μπορούσε να αντέξει χωρίς να χάσει την εξουσία του. 

Η Δυναστεία των Βοργία 
Από τη στιγμή που έγινε πάπας ήθελε να εξασφαλίσει τα παιδιά του. Στόχος του ήταν να ιδρύσει τη δυναστεία των Βοργία. 
Ως ιεράρχης δεν μπορούσε να  μεταβιβάσει παπική περιουσία και εδάφη στα παιδιά του. Γι’ αυτό λειτούργησε ως κοσμικός άρχοντας και χρησιμοποίησε τα παιδιά του για να κλείσει συμμαχίες. 
Ο πρωτότοκος γιος του, Ιωάννης, έγινε Δούκας της Γάνδιας μέσω γάμου. Ο γιος του Καίσαρας χειροτονήθηκε Καρδινάλιος και ο Ροδρίγο φιλοδοξούσε να τον κάνει Πάπα. 
Η πανέμορφη και αχόρταγη Λουκρητία θα γινόταν το πιο πολύτιμο πιόνι στα χέρια του πατέρα της. 

Τα «παπικά» όργια 
Ο Πάπας οργάνωνε τακτικά μεγαλοπρεπείς γιορτές, όπου δεκάδες ιερόδουλες εξυπηρετούσαν τους καλεσμένους στο Βατικανό. 
Μία νύχτα πέταξε στο πάτωμα κάστανα και 50 γυμνές κοπέλες τα κυνηγούσαν στα γόνατά τους. Όποια έβρισκε τα περισσότερα, θα βραβευόταν με πλουσιοπάροχα δώρα. 
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και τα παιδιά του, με τον Ιωάννη να έχει την πρωτοκαθεδρία. 
Ο πρωτότοκος γιος του Πάπα είχε κληρονομήσει τα σεξουαλικά γούστα του πατέρα του και μπορούσε να τα ξετυλίξει χωρίς το «βραχνά» της καθολικής εκκλησίας. 
Βίαιος, γυναικάς και συχνά μεθυσμένος, ο Ιωάννης, προκαλούσε την αντιπάθεια στο Βατικανό και δεν τον εκτιμούσαν ούτε καν τα αδέρφια του. Φημολογείται ότι βίασε τη σύζυγο του Γοδεφρείδου, Σάντσα, η οποία διατηρούσε στενές σχέσεις και με τον άλλο αδερφό, τον Καίσαρα. 

Η δολοφονία του άσωτου υιού  
Μία νύχτα το 1497, ο Ιωάννης και ο αδερφός του Καίσαρας, πήραν τα άλογά τους και χωρίς καμία συνοδεία, πήγαν βόλτα στη Ρώμη. Επέστρεψε μόνο ο Καίσαρας και μετά από μερικές μέρες, το κατακρεουργημένο πτώμα του Ιωάννη έπλεε στον ποταμό Τίβερη. Το μυστήριο της δολοφονίας του δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αλλά ο κόσμος κατηγόρησε τον Καίσαρα που σιχαινόταν το αξίωμα του Καρδιναλίου και ήθελε να πάρει τη θέση του αδερφού του, ως κοσμικού άρχοντα. Οι Βοργίες είχαν τόσο κακή φήμη, που όλοι πίστεψαν ότι το πιο πιθανόν είναι ότι τον σκότωσε ο αδελφός του! 
                     Ιωάννης Βοργία. Wikimedia Commons  

Η αιμομιξία στην παπική οικογένεια 
Σύμφωνα με το μύθο που περιέβαλλε την οικογένεια των Βοργίων, η πανέμορφη κόρη του Πάπα, Λουκρητία, είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα της. Το 1491, η μόλις 13χρονη Λουκρητία παντρεύτηκε τον Τζιοβάνι Σφόρτζα, που ήταν μέλος της πανίσχυρης οικογένειας που διοικούσε το Μιλάνο. 
Ο γάμος εξυπηρετούσε ένα και μόνο σκοπό: τη συμμαχία του Μιλάνου με το Βατικανό, για να ανακοπεί η κάθοδος των Γάλλων προς την Ιταλία. Η ένωση κράτησε μόλις δύο μήνες, γιατί οι Σφόρτζα συνεργάστηκαν με τους Γάλλους και αυτομάτως έχασαν την αξία τους για τον Πάπα. Ο γάμος διαλύθηκε. Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε για να ακυρωθεί ήταν ότι ο Τζιοβάνι ήταν ανίκανος να τελέσει τα συζυγικά του καθήκοντα. 

Ο Τζιοβάνι εξαγριώθηκε και για να αποδείξει ότι ο Πάπας ψευδόταν, εκτέλεσε τα «καθήκοντά» του με έξι ιερόδουλες μπροστά σε ολόκληρη την αυλή του. 
Για να ολοκληρώσει την εκδίκησή του, διέδωσε την εξής φήμη: ο λόγος που ο Πάπας πήρε πίσω την Λουκρητία ήταν γιατί ήθελε να την έχει κοντά του, για να ικανοποιεί τις άρρωστες αιμομικτικές του ορέξεις. 

Η φήμη της αιμομιξίας, όπως και η φήμη της αδελφοκτονίας, έγινε αμέσως πιστευτή από το λαό που θεωρούσε τους Βοργίες διεστραμμένους και ανήθικους. 
Στη συνέχεια, η ιστορία εμπλουτίστηκε με την Λουκρητία να παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες και στον αδερφό της, Καίσαρα. Όταν ο Καίσαρας δολοφόνησε αναίτια το δεύτερο σύζυγο της Λουκρητίας, ο κόσμος το εξέλαβε ως επιβεβαίωση της ιστορίας. Εκτός από αιμομιξία, τη Λουκρητία συνόδευαν κατηγορίες για μαγεία και για δολοφονίες.
                                 Λουκρητία Βοργία. Flickr 

Σύγχρονοι μελετητές υποστηρίζουν ότι κύρια αιτία για τις φήμες που ακολουθούσαν την Λουκρητία, ήταν η οργή των καρδινάλιων για τις εξουσίες της. Ο Ροδρίγο εκτιμούσε τόσο πολύ το μυαλό και τις ικανότητες της Λουκρητίας, που την άφηνε να διοικεί τους Καρδινάλιους, όταν αυτός απουσίαζε. 
Οι ιεράρχες όπως είναι φυσικό δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ένα 20χρονο κορίτσι ασκούσε εξουσία πάνω τους και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να την υπονομεύσουν. 
Έτσι οι υπερασπιστές της υποστηρίζουν ότι τη συκοφαντούσαν με απίστευτες σεξουαλικές ιστορίες. 
Η Λουκρητία Βοργία πέθανε στις 24 Ιουνίου του 1519, κατά τη διάρκεια τοκετού. 

Το όνειρο του Πάπα για τη δημιουργία της δυναστείας άρχισε να πραγματοποιείται το 1498, όταν επέτρεψε στο γιο του Καίσαρα να εγκαταλείψει το Βατικανό και να εκστρατεύσει εναντίον των βασιλείων της Ιταλίας. 
Η πρώτη μαφιόζικη οικογένεια της Ιταλίας είχε σκοπό να δημιουργήσει τη δική της αυτοκρατορία, την οποία θα  ονόμαζε «Ρωμανία». 
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube.

mixanitouxronou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου