Amfipoli News: Μελιτζάνες: διατήρηση στην κατάψυξη

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Μελιτζάνες: διατήρηση στην κατάψυξη


Σε παλιότερες εποχές  διατηρούσαν τα λαχανικά του καλοκαιριού είτε σε άλμη είτε λιαστά. Ιδιαίτερα νόστιμα λιαστά- εκτός από τις ντομάτες που όλοι γνωρίζουν- ήταν τα πράσινα φασολάκια και οι μπάμιες. Τώρα ακόμη κι αυτά, τα διατηρούμε στον καταψύκτη με πολύ καλά αποτελέσματα.  
Τα τελευταία χρόνια διατηρώ και μελιτζάνες στον καταψύκτη. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι αυτός που περιγράφω εδώ, γιατί εκτός από το ότι διατηρούνται αρκετά καλά χωρίς να θυμίζουν κατεψυγμένο λαχανικό, είναι σχεδόν έτοιμες και μπορούν σε λίγο χρόνο να μας δώσουν όλα τα νόστιμα πιάτα που περιέχουν μελιτζάνες. Ακόμη κι αν βρίσκουμε μελιτζάνες τον χειμώνα, δεν έχουν τη νοστιμιά των καλοκαιρινών οπότε αξίζει τον κόπο να διατηρήσουμε μερικές.

Υλικά
Μελιτζάνες
Αλάτι
Ελαιόλαδο

Επί το έργον
Πλένουμε και κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 cm τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό – 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι  ανά λίτρο είναι αρκετό –  για 15 -20 λεπτά και τις στραγγίζουμε (τις αφήνουμε για λίγο σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά).

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τη σχάρα του φούρνου και τις απλώνουμε. Με ένα πινέλο τις περνάμε με λίγο ελαιόλαδο και τις
βάζουμε στο γκριλ , αλλά όχι στην πάνω πάνω σχάρα του φούρνου. Μόλις  χρυσίσουν (δεν θέλουν πολύ χρόνο) τις
γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, τις ξαναπερνάμε με το πινελάκι ελαιόλαδο  και τις βάζουμε να πάρουν χρώμα ξανά στο γκριλ. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης και τις φυλάμε στον καταψύκτη.

Παρατηρήσεις
Κόβουμε τις μακρουλές μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες , για μουσακά και για ένα παραδοσιακό φαγάκι που θα παρουσιάσω σε επόμενη ανάρτηση  και τις φλάσκες σε στρογγυλές  φέτες για κρέας με μελιτζάνες.
Αν έχουμε πολλές μελιτζάνες δεν χρειάζεται να αλλάζουμε το χαρτί κάθε φορά. Αντέχει για αρκετά ψησίματα, κι ας έχει λεκιάσει.
Όλες οι ποικιλίες  μελιτζάνας  είναι  κατάλληλες για κατάψυξη.
Όταν θέλουμε να τις μαγειρέψουμε, τις αφήνουμε εκτός κατάψυξης τόσο όσο να ξεκολάνε οι φέτες . Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν τελείως.
cretangastronomy
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου