Amfipoli News: Ιερογλυφικά κείμενα των Πτολεμαίων Μακεδόνων

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ιερογλυφικά κείμενα των Πτολεμαίων Μακεδόνων


Του Γιώργου Λεκάκη
Τα ιερογλυφικά κείμενα, η ιερογλυφική γραφή δεν είναι προνόμιο των "Αιγυπτίων", όπως νομίζουν πολλοί. Προϋπάρχουν στην Κρήτη. Είναι η γραφή των ιερέων / ιερατείων, που κρατούσαν αρχεία, εξ ου και το όνομά τους.
Το έργο «Leuven Online Index of Ptolemaic and Roman Hieroglyphic Texts - Ptolemaic Temple Texts (PTT έχει θέσει ως στόχο να παράγει τα επόμενα χρόνια μια μετάφραση των ιερογλυφικών κειμένων, από τους ναούς των πτολεμαϊκών (δηλ. των μακεδονικών) και ρωμαϊκών χρόνων.
Αυτά τα κείμενα ξεχωρίζουν ως σημαντική πηγή για την μελέτη, όχι μόνο της θρησκείας, αλλά και διαφόρων άλλων πτυχών του τότε πολιτισμού στην Αίγυπτο.
Ωστόσο, η ιερογλυφική ​​γραφή αυτής της περιόδου, που ονομάζεται πτολεμαϊκή ptolemaic, δεν διευκολύνει την πρόσβαση, εξ ου και η επιλογή να διατεθεί μια μεταγραφή και μια συνεχής μετάφραση των κειμένων.
Ο ιστότοπος έχει σχεδιαστεί για να είναι μια πύλη συζήτησης γύρω από την ανάγνωση αυτών των κειμένων. Η ερμηνεία, θεολογική ή άλλη, δεν εξετάζεται επί του παρόντος. Επί πλέον, η βάση δεδομένων για την μεταγραφή και τη μετάφραση κειμένων θα συμπεριληφθεί στο έργο Berlin-Wörterbuch.
Η ανάγνωση των πτολεμαϊκών κειμένων περιέχει μεγάλο αριθμό προβλημάτων και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να τα επιλύσει μόνος του.
Περιέχει κείμενα από τους ναούς:
- Marlies Elebaut, Deir el-Medina / Μεντινα, 2006.
- Aurélie Paulet, Opet / Οπετ, 2006.
- René Preys, Aswan / Ασουαν, 2005.
- René Preys, Bigge / Μπιγκε, 2005.
- René Preys, Dakka / Ντακα, 2006.
- René Preys, Dendour / Ντεντουρ, 2006.
ΠΗΓΗ.arxeion-politismou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου