Τo άθλιο παιγνίδι της Τουρκίας με τη φωτιά στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχει εξοργίσει ακόμη και τον Πούτιν.
Όλους εκτός από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η Ρωσία μάλιστα έφτασε στο σημείο να υπενθυμίσει στον σουλτάνο την Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί η εξαφάνιση της Γαλλίας από τα όσα εξελίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως οι έρευνες αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης.
Ο Οκτάϊ στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως «εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας.
Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη. σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας τόνισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».
Με μια επετειακή ανάρτηση, η οποία πιθανόν να “κρύβει” μηνύματα και προς την σημερινή ηγεσία της Τουρκίας, επέλεξε να τιμήσει την 193η επέτειο από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα την Τρίτη, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο αφιερωμένο στην 193η επέτειο της “Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο”, η οποία, μέσω της βύθισης του οθωμανικού στόλου, οδήγησε λίγο αργότερα στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Η ανάρτηση ακολουθεί εκείνη της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα περί αναγνώρισης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων όλων των χωρών έως και τα 12 ναυτικά μίλια (θέση που συμπίπτει με την ελληνική και αντίκειται στην τουρκική).
Στις 20 Οκτωβρίου 1827, στον Κόλπο του Ναυαρίνου, οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα κατά των Οθωμανών, υποστηρίζοντας τον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και Ανεξαρτησία.
Στην ανάρτηση του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει: “Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας”.
Είχε προηγηθεί, προ ημερών, ανάρτηση της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, για την ισχύ της Σύμβασης του ΟΗΕ περί του Δικαίου της Θάλασσας και για τη Μεσόγειο:
Mία άλλη εκδοχή της αντίδρασης της Ρωσίας παρουσιάζει το militair.gr σύμφωνα με το οποίο είναι τα ανταλλακτικά των S-300 που φέρνουν τόσο τον Λαβρόφ στην Ελλάδα όσο και τις ανακοινώσεις όπως εκείνη για την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ και η πρεσβεία της Ρωσίας θυμήθηκαν χθες -όχι τυχαία- τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στην Αθήνα πολλοί επεσήμαναν αυτή την κίνηση , η οποία γίνεται λίγα 24ωρα πριν προσγειωθεί στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο οποίος όμως έρχεται να προειδοποιήσει την κυβέρνηση για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την υποστήριξη των πολύ σημαντικών ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πρώτα απ΄ όλα βεβαίως οι S-300. Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος όλα τα ρωσικά οπλικά συστήματα να μείνουν χωρίς ανταλλακτικά και συντήρηση! Πως μπορεί να συμβεί αυτό;
Μεταξύ των υποθέσεων που είχαν διερευνηθεί δικαστικά ήταν και η προμήθεια των ρωσικών αντιαρματικών Kornet, τα οποία η Ελλάδα είχε προμηθευτεί από ρωσικές εταιρείες, οι οποίες όμως στη συνέχεια “αφομοιώθηκαν” από την κρατική Rosoboronexport, μέσω της οποίας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 γίνονται όλες οι πωλήσεις ρωσικών όπλων.
Η Ελλάδα με βάση τις δικαστικές αποφάσεις μπορεί να διεκδικήσει 120 εκατομμύρια δολάρια αλλά η κρατική Rosoboronexport, υποστηρίζει ότι αυτές οι αποφάσεις αφορούν εταιρείες που πλέον δεν υπάρχουν. Η απάντηση της Μόσχας είχε μέχρι τώρα γίνει αποδεκτή για έναν απλό λόγο: αν ξεκινούσε διεκδίκηση του ποσού των 120 εκατομμυρίων ,η Rosoboronexport δεν θα μπορούσε -με βάση τα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία- να έχει οποιαδήποτε δοσοληψία με την Ελλάδα. Συνεπώς δεν θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ελλάδα…ούτε με βίδες για τη συντήρηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων! Η οποία είναι έτσι κι αλλιώς ελλιπέστατη και όχι με ευθύνη των Ρώσων…
Πρόσφατα στο ΥΠΕΘΑ και στη ΓΔΑΕΕ φαίνεται ότι άλλαξαν γνώμη και άρχισαν κινήσεις για τη διεκδίκηση των 120 εκατομμυρίων τα οποία είναι πασιφανές ότι δεν πρόκειται να τα πάρουμε. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν ή δεν μπορούν.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα προσπαθήσει να εξηγήσει πως έχει η κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα ΄ναι πιο πειστικός. Όλα αυτά την ώρα που πληροφορίες ανέφεραν ότι σχεδιάζουμε δοκιμαστική βολή με S-300.
Η επιλογή της αγοράς ρωσικών όπλων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν πολύ θετική κίνηση, αλλά στην συνέχεια η συντήρηση τους είχε πολλά προβλήματα. Όχι επειδή οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν αλλά επειδή τα αξιόπιστα οπλικά συστήματα των Ρώσων αντιμετωπίζονταν από κυβερνήσεις αλλά και από στρατιωτικούς με αρνητικό τρόπο.
Κάπως έτσι την ώρα που οι Τούρκοι έχουν ήδη ενεργούς τους S-400, εμείς έχουμε …τολμήσει να κάνουμε μία δοκιμαστική βολή με τους S-300, την περίοδο υπουργίας Αβραμόπουλου!
kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου