Στη μάχη με τα κιλά το μέτρο είναι σύμμαχος και η υπερβολή εχθρός. Δείχνοντας λίγο περισσότερη προσοχή κι εγκράτεια, μπορείτε να φάτε πιο υγιεινά, με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, να μην στερηθείτε αγαπημένες γεύσεις, να απολαύσετε το φαγητό και την παρέα σας και την επομένη ανεβαίνοντας στη ζυγαριά σας, να νιώσετε υπέροχα, χωρίς τύψεις κι ενοχές. Τι λέτε, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε?
Σωστή διατροφή
Η σωστή διατροφή δεν είναι τίποτα άλλο από τη συστηματική, λογική και ρεαλιστική τήρηση κάποιων απλών και κοινά αποδεκτών κανόνων κι αρχών, που πρέπει διαχρονικά κι όχι περιστασιακά να τηρούμε κατά την επιλογή των καθημερινών μας τροφών, την προετοιμασία, την συντηρησή τους, την παρασκευή, τον τρόπο και τον χρόνο κατανάλωσης, το συνδυασμό και την ημερήσια κατανομή τους, σε σχέση με τις θερμίδες και θρεπτικές ανάγκες μας, το είδος των δραστηριοτήτων, τις συνήθειες και γενικότερα τον προσωπικό τρόπο ζωής μας, με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση της υγείας μας και μέσω αυτού της ποιότητας και της ποσότητας της ζωής μας.
Ιδανική διατροφή
Η αναζήτηση της ιδανικής διατροφής είναι στην πραγματικότητα μία ουτοπία γιατί είναι αδύνατον να υπολογιστούν επακριβώς όλες οι θρεπτικές ανάγκες μας. Ακόμα όμως κι αν τις προσδιορίζαμε με ακρίβεια, θα ήταν πολύ δύσκολο να ανακαλύψουμε τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός μας τόσο σε κάθε τροφή όσο και κυρίως στους διάφορους συνδυασμούς τους. Αντί λοιπόν για την ουτοπία του ιδανικού είναι καλύτερο να ψάχνουμε για τον ρεαλισμό του επαρκούς. Δεν υπάρχει κανένα διαιτολόγιο και καμιά διατροφική αγωγή που να είναι απόλυτα ιδανική αλλά μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο καθημερινής διατροφής που να μας προσφέρει γευστική ευχαρίστηση και θρεπτική επάρκεια όταν το εφαρμόσουμε συστηματικά.
Με αυτό σαν βάση, βάλτε σαν στόχο να επιχειρήσετε να κάνετε μία διατροφή που
. να σας ικανιποιεί ως διαδικασία
. να μην σας στερεί από θρεπτικά συστατικά, τροφές ή από γευστική απόλαυση
. να μην είναι δύσκολη η εφαρμογή της
. που να μπορεί να χρησιμοποιηθει επί μακρό χρονικό διάστημα
. να σας βοηθάει να πετύχετε με ασφάλεια, χωρίς κόστος για την υγεία σας , τους στόχους σας.
Οι θεμέλιοι λίθοι του καθημερινού διαιτολογίου
Η καθημερινή σας διατροφή θα πρέπει να στηρίζεται σε τρείς βασικές αρχές
ΠΟΙΚΙΛΙΑ-ΑΠΛΟΤΗΤΑ-ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
Ποικιλία σημαίνει να τρώτε από όλα χωρίς να φτάνετε στην υπερβολή, τόσο στο θέμα της ποσότητας όσο και στο θέμα του αριθμού των διαφορετικών τροφών σε κάθε γεύμα, από όλα και από λίγο.
Απλότητα σημαίνει να μην κάνετε πολύπλοκους συνδυασμούς τροφών, αλλά να προσπαθείτε με βάση το ένστικτο και τις γνώσεις σας να συνδυάζετε κατάλληλα τις τροφές μεταξύ τους, ώστε να αποδίδουν το μέγιστο της γευστικής και θρεπτικής αξίας τους.
Φυσικότητα σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε κάθε τροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική της κατάσταση π.χ. ωμή- όταν μπορεί να φαγωθεί χωρίς κίνδυνο, ή να την μαγειρεύετε με τρόπο ώστε να μειώνεται η τυχόν απώλεια θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Ουσιαστικά σωστό διαιτολόγιο για όλους μας σημαίνει
ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ- ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ- ΠΟΙΚΙΛΙΑ- ΜΕΤΡΟ-ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΕΡΒΟΛΩΝ- ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ- ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ, ΣΥΝΕΣΗ, ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΚΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΜΕ.
Η πυραμίδα των τροφών
Η πυραμίδα των τροφών είναι μία σχηματοποιημένη αναπαράσταση του γενικότερου τρόπου διατροφής που πρέπει να ακολουθούμε σύμφωνα με τις ομάδες τροφών. Πρόκειται για ένα μοντέλο σωστότερης διατροφής, σύμφωνα με το οποίο οι τροφές που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας θα πρέπει να τρώγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι οι τροφές που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της. Εδώ όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει μία και μόνη πυραμίδα τροφών. Αναλογα με την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και τις διατροφικές συνήθειες κάθε τόπου, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πυραμίδων όπως η αμερικάνικη, η λατινοαμερικάνικη, η ασιατική, η σκανδιναβική, κ.α. Η σύγχρονη όμως διαιτολογία δέχεται ότι η μεσογειακή δίαιτα, και ιδιαίτερα ο παλαιότερος πατροπαράδοτος Ελληνικός τρόπος διατροφής είναι ένας από τους σωστότερους και υγιεινότερους τρόπους σίτισης.
Η μεσογειακή δίαιτα
Δεν πρόκειται για δίαιτα με τη στεγνή έννοια της λέξης, αλλά για έναν περισσότερο σωστό και στο μέτρο των συνθηκών υγιεινότερο τρόπο διατροφής που, σε τελική ανάλυση μπορεί εύκολα να γίνει τρόπος ζωής, γιατί δεν κρύβει καμιά υπερβολή ή απαγόρευση. Ακολουθώντας την συστηματικά με μακροπρόθεσμους στόχους, μετριοπάθεια κι αποφεύγοντας τις ακρότητες και τις υπερβολικές προσδοκίες, μπορείτε να χάσετε κιλά, χωρίς να χάσετε την υγεία σας. Η βασική μεσογειακή δίαιτα χαρακτηρίζεται από τα τρία βασικά γεύματα και τα δύο ενδιάμεσα κολατσιά, την όχι τόσο συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, την κατανάλωση ελαιόλαδου ως κύριας πηγής λίπους, τη σίτιση με αρκετά ανεπεξέργαστα δημητριακά, γαλακτομικά κι όσπρια, τη μικρή αλλά επαρκή κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, την επαρκή κατανάλωση φρούτων και τη σχετικά μεγάλη κατανάλωση χόρτων και λαχανικών.
panosplatritis.health
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου