Amfipoli News: Οι αρχαιολόγοι έπιασαν δουλειά στον λόφο 133, δίπλα στον Τύμβο Καστά!

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Οι αρχαιολόγοι έπιασαν δουλειά στον λόφο 133, δίπλα στον Τύμβο Καστά!



  Μετά τον Τύμβο Καστά οι αρχαιολογικές έρευνες μετατοπίζονται στο λόφο που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεσολακκιά και έχει τη μορφή πυραμίδας, στον λόφο 133! 

Ο λόφος έχει ύψος 133 μέτρα. Πήρε το όνομα του από τον αείμνηστο ανασκαφέα της Αμφίπολης Δημήτρη Λαζαρίδη.

Το 1964, όπως αναφέρει στο έργο του «Αμφίπολις» ο Δημήτρης Λαζαρίδης, ανοίχθηκαν συνολικά δώδεκα δοκιμαστικές τομές, διαστάσεων 6 x 2 μ., στη δυτική πλευρά της κορυφής.

 Πλήθος οστράκων γεωμετρικής και υπογεωμετρικής εποχής με διακόσμηση ομόκεντρων κύκλων και παράλληλων γραμμών, βρέθηκε στα ανώτερα στρώματα της επίχωσης.

Το 1965, επιχειρήθηκε μικρή έρευνα και στη δυτική πλευρά του λόφου 133, κοντά στην κορυφή του, όπου αποκαλύφθηκε υποτυπώδες τείχος από ογκώδεις επεξεργασμένους λίθους, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί η εποχή της κατασκευής αλλά και η χρήση του οικοδομήματος.

Τα αποτελέσματα των νέων ηλεκτρικών τομογραφιών που έγιναν από το εργαστήριο Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., με επικεφαλής τον Γρηγόρη Τσόκα, έδειξαν σημεία που χρίζουν ανασκαφικής έρευνας.

Εδώ και 4 μήνες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η επιστημονική ομάδα του Α.Π.Θ ξεκίνησε την ανασκαφή στα σημεία ενδιαφέροντος!

Η ομάδα ειδήσεων του Αmfipolinews.blogspot.com


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου