Όταν έρθουν μουσαφίρηδες (επισκέπτες) ένα από τα γρήγορα και πεντανόστιμα κεράσματα είναι οι αγνόπιτες που μέσα τους κρύβουν την ξινομυζήθρα και ραντίζονται από πάνω με πετιμέζι ή μέλι.Συνηθισμένος ο συνδυασμός αλμυρού και γλυκού, οι αγνόπιτες γίνονται τηγανιτές και είναι χορταστικές!
Υλικά
- 335 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 ml νερό ζεστό
- 190 ml ελαιόλαδο
- ½ κγ ξηρή μαγιά
- ¼ κγ αλάτι
- 2,5 κγ χυμό λεμονιού
- 2,5 κγ ρακή
- 120 γρ ξινή μυζήθρα ή φέτα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Πετιμέζι ή μέλι για γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Στο μπολ ρίχνω το νερό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ρακή και ανακατεύω.
- Διαλύω μέσα στο υγρό μείγμα τη μαγιά.
- Ενώνω το αλεύρι με το αλάτι και τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα.
- Δημιουργείται μια ζύμη μαλακή.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζω την ξινή μυζήθρα και τη σπάω με ένα πιρούνι να θρυμματιστεί.
- Παίρνω από τη ζύμη ποσότητα ιση με ένα μικρό μανταρινί (70 γρ περίπου), το ανοίγω στην παλάμη και βάζω από 1 ΚΣ ξινή μυζήθρα στη μέση.
- Την τυλίγω με την υπόλοιπη ζύμη να κλείσει το τυρί στο εσωτερικό της ζύμης και την πλάθω σε μπαλίτσα.
- Τη γυρίζω με την ένωση προς τα κάτω και την πιέζω να γίνει πλακουτσωτή και στρογγυλή.
- Την τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί, σκεπάζω με πετσέτα η μεμβράνη για να μην ξεραθεί και συνεχίζω με τις υπόλοιπες.
- Βάζω στο τηγάνι το ελαιόλαδο γεμίζοντας το σε 1 εκ ύψος και το βάζω σε μέτρια-δυνατή ένταση στην εστία.
- Όταν ζεσταθεί, βάζω μια μια τις αγνόπιτες σε αυτό. Χωράνε σε μεσαίο τηγάνι περίπου 5 κάθε φορά.
- Αφήνω για 3-4 λεπτά και γυρίζω για άλλο τόσο χρόνο από την άλλη πλευρά.
- Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμες και τις βγάζω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες.
- Τις σερβίρω ζεστές γαρνίροντας από πάνω με λίγο πετιμέζι ή μέλι.
paxxi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου