Amfipoli News: Αγνόπιτες Κρήτης με ξινομυζήθρα

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Αγνόπιτες Κρήτης με ξινομυζήθρα


Όταν έρθουν μουσαφίρηδες (επισκέπτες) ένα από τα γρήγορα και πεντανόστιμα κεράσματα είναι οι αγνόπιτες που μέσα τους κρύβουν την ξινομυζήθρα και ραντίζονται από πάνω με πετιμέζι ή μέλι.
Συνηθισμένος ο συνδυασμός αλμυρού και γλυκού, οι αγνόπιτες γίνονται τηγανιτές και είναι χορταστικές! 

Υλικά

  • 335 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 ml νερό ζεστό
  • 190 ml ελαιόλαδο
  • ½ κγ ξηρή μαγιά
  • ¼ κγ αλάτι
  • 2,5 κγ χυμό λεμονιού
  • 2,5 κγ ρακή
  • 120 γρ ξινή μυζήθρα ή φέτα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Πετιμέζι ή μέλι για γαρνίρισμα

Οδηγίες

  • Στο μπολ ρίχνω το νερό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ρακή και ανακατεύω.
  • Διαλύω μέσα στο υγρό μείγμα τη μαγιά.
  • Ενώνω το αλεύρι με το αλάτι και τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα.
  • Δημιουργείται μια ζύμη μαλακή.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζω την ξινή μυζήθρα και τη σπάω με ένα πιρούνι να θρυμματιστεί.
  • Παίρνω από τη ζύμη ποσότητα ιση με ένα μικρό μανταρινί (70 γρ περίπου), το ανοίγω στην παλάμη και βάζω από 1 ΚΣ ξινή μυζήθρα στη μέση.
  • Την τυλίγω με την υπόλοιπη ζύμη να κλείσει το τυρί στο εσωτερικό της ζύμης και την πλάθω σε μπαλίτσα.
  • Τη γυρίζω με την ένωση προς τα κάτω και την πιέζω να γίνει πλακουτσωτή και στρογγυλή.
  • Την τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί, σκεπάζω με πετσέτα η μεμβράνη για να μην ξεραθεί και συνεχίζω με τις υπόλοιπες.
  • Βάζω στο τηγάνι το ελαιόλαδο γεμίζοντας το σε 1 εκ ύψος και το βάζω σε μέτρια-δυνατή ένταση στην εστία.
  • Όταν ζεσταθεί, βάζω μια μια τις αγνόπιτες σε αυτό. Χωράνε σε μεσαίο τηγάνι περίπου 5 κάθε φορά.
  • Αφήνω για 3-4 λεπτά και γυρίζω για άλλο τόσο χρόνο από την άλλη πλευρά.
  • Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμες και τις βγάζω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες.
  • Τις σερβίρω ζεστές γαρνίροντας από πάνω με λίγο πετιμέζι ή μέλι.

































































paxxi.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου