Amfipoli News: Συνταγή για νόστιμη βασιλόπιτα

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Συνταγή για νόστιμη βασιλόπιτα



Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου».

Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».

Ιστορία

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν "φασουλοβασιλιά".

Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση

Πέρα όμως αυτού του φράγκικου εθίμου, που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέεται και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή.

Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου)

Διατροφικό τιπ: 1 μέτριο κομμάτι βασιλόπιττα είναι περίπου 350 θερμίδες

Η βασιλόπιτα είναι το πιο παχυντικό γλυκό των εορτών, καθώς ένα κομμάτι της μας δίνει πάνω από 350 θερμίδες. Το συγκεκριμένο γλυκό παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αρκετά αβγά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Συστήνεται η κατανάλωση της με μέτρο.

Συνταγή

Η τέλεια λοιπόν, πρωτοχρονιάτικη φλουρόπιτα αποτελείται από:

Υλικά:

1 βιτάμ

3 αυγά

1 κούπα ζάχαρη ή καστανή

1 κουταλιά του γλυκού baking powder

4 βανίλιες

4 κουταλιές της σούπας καρύδια

4 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα

4 κουταλιές της σούπας κουβερτούρα

4 κουταλιές της σούπας σταφίδα

4 κουταλιές της σούπας καρύδα

1 κεσέ γιαούρτι

1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι

1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμόνι

½ κούπα χυμό λεμόνι και πορτοκάλι

500 γρ. φαρίνα

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ρίχνετε τα αυγά, τις βανίλιες και το ξύσμα.

Ανακατεύετε το baking με το αλεύρι και το χυμό με το γιαούρτι. Ρίχνετε τα 2 μείγματα εναλλάξ στο μίξερ. Δεν χτυπάτε πολύ. Τέλος ρίχνετε και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύετε με μια κουτάλα.

Ρίχνετε το φλουρί.

Ψήνετε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

panosplatritis.health

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου