Amfipoli News: Το ιστορικό Πισοδέρι - Ο ορεινός οικισμός του Νόμου Φλώρινας [Βίντεο]

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Το ιστορικό Πισοδέρι - Ο ορεινός οικισμός του Νόμου Φλώρινας [Βίντεο]



Το Πισοδέρι είναι χωριό χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα σε υψόμετρο περίπου 1.420 μέτρων και αποτελεί τον πιο ορεινό οικισμό του Νόμου Φλώρινας. Το Πισοδέρι ανήκει στον Δήμο Πρεσπών και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 ανέρχεται σε μόλις 7 μόνιμους κατοίκους.

Πρωτοαναφέρεται σε ένα οθωμανικό «τεφτέρι» του 1481 με την ονομασία Ipsoder και με πληθυσμό 12 οικογένειες. Στο χωριό το 1887 λειτουργούσε και χάνι.

Από το Πισοδέρι καταγόταν η οικογένεια Κασομούλη, μέλη της οποίας μετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με σημαντικότερο αγωνιστή, τον Νικόλαο Κασομούλη, προτομή του οποίου, κοσμεί την πλατεία του χωριού.


φωτογραφία: commons.wikimedia.org


Τι να δείτε

  • Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που λειτουργεί από το 1050, καθώς και το κτίριο της Μοδέστειας Σχολής, που κατασκευάστηκε το 1903, αλλά σήμερα, αναπαλαιωμένο, λειτουργεί ως ξενώνας. 
  • Το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, όπου εκεί έθαψε το κεφάλι του Παύλου Μελά ο ιερέας Σταύρος Τσάμης στις 18 Οκτωβρίου 1904.
  • Πολύ κοντά στον οικισμό, μόλις στα 2 χιλιόμετρα, λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου, το οποίο απέχει 29 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας.

Δείτε το βίντεο


Βίντεο: youtube.com

Πηγή: el.wikipedia.org, mynewaroundtheworld.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου