Amfipoli News: Οι πιο όμορφες λίμνες κοντά στην Αθήνα

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Οι πιο όμορφες λίμνες κοντά στην Αθήνα



Η ομορφιά των λιμνών στην Αθήνα αντικατοπτρίζει τη μοναδικότητα του τοπίου της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λίμνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στις ζωές των ντόπιων όσο και τη διάσημη Ελληνική μυθολογία.

Οντας στενά συνδεδεμένες με το ανθρώπινο στοιχείο και την ανάπτυξη των κοινοτήτων που βρίσκονται γύρω από αυτές, οι λίμνες στην Αθήνα αποτελούν ένα μαγευτικό θέαμα για τους επισκέπτες και προσφέρουν γαλήνιες στιγμές απόδρασης από την πολυάσχολη ζωή της πόλης.

Λίμνη Βουλιαγμένης

Λίμνη Βουλιαγμένης
H λίμνη της Βουλιαγμένης ένας κρυμμένος φυσικός θησαυρός. © Shutterstock

Στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας βρίσκεται ένας κρυμμένος φυσικός θησαυρός. Η λίμνη της Βουλιαγμένης αποτελείται από αλμυρό αλλά και γλυκό νερό, όπου οι άνθρωποι μπορούν να κολυμπήσουν όλο το χρόνο λόγω της κατάλληλης θερμοκρασίας η οποία διατηρείται σταθερή στους 22-25 βαθμούς Κελσίου.

Το ζεστό νερό είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την ανακούφιση ανθρώπων που πάσχουν από αρθρίτιδες.

Η λίμνη θεωρείται «θαύμα της φύσης» λόγω της μοναδικής της εμφάνισης και των φυσικών στοιχείων που την περιβάλλουν.

Επιστημονική έρευνα και μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, εκεί που βρίσκεται η λίμνη υπήρχε μια μεγάλη σπηλιά με πολλές θερμές πηγές. Τελικά, η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία των πηγών προκάλεσαν την κατάρρευση τμήματος της οροφής του μεγάλου υπόγειου σπηλαίου, το οποίο βρίσκονταν στην άκρη της λίμνης και δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ πλήρως.

Λίμνη Μαραθώνα

Οι πιο όμορφες λίμνες κοντά στην Αθήνα
Η λίμνη του Μαραθώνα είναι μια από τις ομορφότερες στην Αθήνα. © Shutterstock

Η λίμνη του Μαραθώνα είναι μια δεξαμενή παροχής νερού ενσωματωμένη σε μια όμορφη ορεινή περιοχή. Το φράγμα του Μαραθώνα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και χρησίμευσε ως κύρια πηγή παροχής νερού στην Αθήνα για δεκαετίες.

Εχουν κατασκευαστεί πολλοί διάδρομοι γύρω από την περιοχή έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απολαύσουν τη λίμνη από όλες τις πλευρές. Υπάρχει επίσης μια γέφυρα που διασχίζει τη λίμνη, ωστόσο είναι αρκετά στενή και μπορούν να τη διασχίσουν μόνο αυτοκίνητα.

Ησυχη και γαλήνια, η λίμνη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεφύγετε από το θόρυβο και το πλήθος που «κυριεύουν» την πόλη. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρείτε ένα παγκάκι για να ξεκουραστείτε, καθώς παρακολουθείτε τα χρώματα να αλλάζουν όσο ο ήλιος δύει.

Λίμνη Μπελέτσι

Λίμνη Μπελέτσι
Η λίμνη Μπελέτσι φαίνεται σαν να έχει βγει από παραμύθι. © Shutterstock

Μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, σε υψόμετρο 600 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, υπάρχει μια μικρή τεχνητή λίμνη που φαίνεται σαν να έχει βγει από παραμύθι.

Η λίμνη Μπελέτσι, που πήρε το όνομά της από την κοντινή κορυφή της Πάρνηθας, δημιουργήθηκε κατά λάθος τη δεκαετία του 1970.

Όταν άρχισαν οι κατασκευές σε έργα υποδομής στην περιοχή, ένα ανάχωμα χείμαρρου χρειάστηκε να κλείσει. Το νερό άρχισε να συσσωρεύεται στην περιοχή, δημιουργώντας μια λίμνη 5.000 τετραγωνικών μέτρων και βάθους 5 μέτρων.

Παρόλο που δημιουργήθηκε τυχαία, η λίμνη Μπελέτσι – που ονομάζεται επίσης «λίμνη κιθάρα» λόγω του σχήματος της – είναι τώρα μια όαση κοντά στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας μπορούν να περάσουν την ημέρα τους.

Η περιοχή φιλοξενεί επίσης πολλά αποδημητικά πτηνά, ενώ τα νερά της λίμνης συχνά γεμίζουν με κύκνους και πάπιες.

Λίμνη Κουμουνδούρου

Οι πιο όμορφες λίμνες κοντά στην Αθήνα
Η ιστορική λίμνη Κουμουνδούρου. © Shutterstock

Η σύγχρονη λίμνη Κουμουνδούρου, στη νότια περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, ταυτίζεται με τη θέση των αρχαίων λιμνών των Ρειτών. Επρόκειτο ουσιαστικά για μικρές τεχνητές λίμνες που δημιουργήθηκαν στην αρχαιότητα, όταν η διάνοιξη ενός δρόμου έφραξε την δίοδο των παρακείμενων πηγών στους δυτικούς πρόποδες του όρους Αιγάλεω προς τη θάλασσα.

Η βόρεια λίμνη ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα, ενώ η νότια στην Περσεφόνη. Η τελευταία διατηρείται μέχρι σήμερα και είναι γνωστή ως «λίμνη Κουμουνδούρου». Αποτελεί σημάδι των συνόρων μεταξύ του Χαϊδαρίου και του Ασπροπύργου, όπως στην αρχαιότητα οι λίμνες αποτέλεσαν το όριο που χώριζε την Αθήνα και την Ελευσίνα.

με πληροφορίες από Unique Destination – Mitsis Hotels

travelestate.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου