Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Δρέσδη της Γερμανίας που αξίζει να ετοιμάσεις και να δοκιμάσεις!
Υλικά
130 ml γάλα πλήρες
50 γρ. ζάχαρη
40 γρ. μαγιά νωπή
½ κιλό αλεύρι σκληρό
150 γρ. σταφίδα (ξανθή και μαύρη)
5 κρόκοι αυγών
130 γρ. βούτυρο χλιαρό
50 γρ. αμύγδαλα άσπρα ωμά
20 ml κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 κ.σ. ανακατεμένα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο)
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Οδηγίες
Βάζουμε τα υλικά στον κάδο της κουζινομηχανής MUM5, βλέπουμε το βάρος τους και ανακατεύουμε καλά το γάλα μαζί με πέντε κουταλιές αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι.
Σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, πλένουμε καλά τις σταφίδες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά. Έπειτα, ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με τους κρόκους, το έτοιμο προζύμι και το χλιαρό βούτυρο.
Ζυμώνουμε με το γάντζο έως ότου να δημιουργηθεί μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Χάρη στο επαγγελματικό ζύμωμα της MUM5, η ζύμη παίρνει αέρα από όλες τις μεριές και γίνεται αφράτη. Μάλιστα, στο ενσωματωμένο ψηφιακό χρονόμετρο της MUM5 βλέπουμε τη διάρκεια που λειτουργεί η κουζινομηχανή ώστε να είμαστε σίγουροι για το τέλειο αποτέλεσμα. Σταματάμε την κουζινομηχανή και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες και το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη του κέικ με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμη ξαναζυμώνουμε με τα χέρια και πιέζουμε με τις παλάμες ώστε να γίνει επίπεδη με πάχος 3 εκ. περίπου. Έπειτα τη διπλώνουμε αφήνοντας την κάτω επιφάνειά της να προεξέχει κατά 1 εκατοστό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο αλείφουμε με πινέλο το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που την έχουμε ανακατέψει πριν με διάφορα μπαχαρικά.
bakingstories.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου