Στην Αθήνα αν χιονίσει μια μέρα το πιθανότερο είναι να μείνουν κλειστά τα σχολεία και να χάσουμε δουλειά. Τι γίνεται όμως με τις 10 πόλεις του κόσμου που είναι χιονισμένες σχεδόν όλο τον χρόνο; Το κρύο είναι τσουχτερό και το χιόνι… πάρα πολύ!
Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε έναν τόπο συνδέονται συνήθως με έντονες χιονοπτώσεις που δημιουργούν όμορφες εικόνες. Το χιόνι αρέσει στους περισσότερους, καθώς το βλέπουν από τη διασκεδαστική του πλευρά και όχι από τη δύσκολη καθημερινότητα που δημιουργεί και το πολύ κρύο που επικρατεί.
Επειδή, όμως, οι χιονισμένες πόλεις έχουν άλλη ομορφιά και χάρη, με υπέροχα χιονισμένα τοπία, δείτε στη συνέχεια τις 11 πιο χιονισμένες πόλεις στον κόσμο, εκεί που το κρύο είναι τσουχτερό και το χιόνι διαρκές σχεδόν και μάλιστα σε μεγάλη… ποσότητα!
Οι πιο χιονισμένες πόλεις στον κόσμο
Akita, Tōhoku, Ιαπωνία
Ανατολικά της Θάλασσας της Ιαπωνίας, στην περιφέρεια Akita, η ομώνυμη πόλη φιλοξενεί περισσότερους από 320 χιλιάδες κατοίκους και μαζί με αυτούς και περίπου 2,7 μέτρα χιόνι σε όλη την περιοχή κάθε χρόνο. Οι βαριές χιονοπτώσεις ξεκινούν από Δεκέμβριο έως Μάρτιο.
Κεμπέκ, Καναδάς
Με μέση ετήσια χιονόπτωση που φτάνει τα 3,14 μέτρα, το Κεμπέκ είναι απόλυτα παγωμένο! Το χιόνι εδώ πέφτει αδιάκοπα για 107 μέρες το χρόνο.
Toyama, Hokuriku, Ιαπωνία
Βρίσκεται στο κεντρικό Honshu, το μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, πρωτεύουσα της επαρχίας Toyama, όπου κατοικούν 417 χιλιάδες άνθρωποι. Η πόλη Toyama σκεπάζεται από 3,6 μέτρα χιόνι κάθε χρόνο. Εκεί βρίσκεται και τη Tateyama Kurobe Alpine Route, η διάσημη ορεινή διαδρομή που σημειώνει διαφορά υψομέτρου που φτάνει τα 1.975 μέτρα.
Sapporo, Hokkaido, Ιαπωνία
Ως η 4η μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, στο βορειότερο ιαπωνικό νησί Hokkaido, το Sapporo φιλοξενεί περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ είναι διάσημο για το φεστιβάλ χιονιού Sapporo Snow Festival. Το χιόνι φτάνει εδώ τα 4,8 μέτρα.
Aomori, Tōhoku, Ιαπωνία
Στη βορειοανατολική περιοχή του Honshu, στην επαρχία Aomori η ομώνυμη πόλη κατοικείται από 299 χιλιάδες πολίτες και παρουσιάζει την πιο έντονη χιονόπτωση του κόσμου. Το χιόνι φτάνει τα 7,9 μέτρα, ενώ γενικά η Ιαπωνία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των υψηλών υψομέτρων, της εγγύτητάς της στον κρύο αέρα από τη βορειοανατολική Ασία κ.ο.κ. αποτελεί το μέρος με το περισσότερο χιόνι στον κόσμο.
Ελσίνκι, Φινλανδία
Παγωμένο αλλά και πανέμορφο, το Ελσίνκι, εδώ χιονίζει από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο και η θερμοκρασία φτάνει τους -20 βαθμούς Κελσίου.
San Carlos de Bariloche, Αργεντινή
Χιονίζει από Μάιο έως Σεπτέμβριο και η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει πάνω από τους -12 βαθμούς Κελσίου.
Ντένβερ, Κολοράντο
Βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς Rocky και όταν χιονίζει… χιονίζει για τα καλά και μάλιστα σε θερμοκρασίες -25 βαθμούς Κελσίου.
Valdez, Αλάσκα
Χιονίζει από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και τα πάντα γίνονται ολόλευκα. Οι θερμοκρασίες δεν ανεβαίνουν το χειμώνα πάνω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.
Σαν Μονί, Γαλλία
Δημοφιλές θέρετρο της Γαλλίας για τους απανταχού λάτρεις του σκι, το βουνό του Mont Blanc που δεσπόζει πάνω από την πόλη υπόσχεται υψηλή χιονόπτωση από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Εδώ θα βρείτε και το μοναδικό εστιατόριο Le Panoramique, που αποτελεί μια βεράντα “στην άκρη του κόσμου”!
Η πιο κρύα πόλη του κόσμου που ζει με -50 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα
Εάν κάνετε και την παραμικρή σκέψη ότι στην Ελλάδα κάνει κρύο, τότε δεν έχετε παρά να σκεφτείτε πώς είναι να ζει κανείς στην πιο κρύα πόλη του κόσμου, που η θερμοκρασία τον χειμώνα είναι -50 βαθμούς Κελσίου. Ο φωτογράφος που την επισκέφθηκε έζησε… δύσκολα!
Το μικρό χωριό Oymyakon στη Ρωσία θεωρείται το πιο κρύο μέρος του κόσμου όπου μένουν μόνιμα άνθρωποι, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται περίπου στους -50 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα, ενώ έχουν φτάσει μέχρι και τους -71,6 βαθμούς το 1924.
Από το Yakutsk στο Oymyakon
Ο φωτογράφος και περιηγητής Amos Chapple επισκέφθηκε το χωριό της Ρωσίας καθώς και την κοντινότερη πόλη Yakutsk. Έμεινε εκεί περίπου πέντε εβδομάδες, καταγράφοντας τις σκληρές συνθήκες της καθημερινής ζωής των κατοίκων και τον αγώνα που δίνουν με το χιόνι και τον παγετό.
Ο Amos ξεκίνησε το ταξίδι του από την πόλη Yakutsk, την πρωτεύουσα της περιοχής Sakha στη βορειοανατολική Ρωσία. Η πόλη έχει περίπου 300.000 κατοίκους και οι θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι περίπου στους -34,5 βαθμούς Κελσίου.
Πώς αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι το κρύο; “Με Russki chai, δηλαδή ρωσικό τσάι, το οποίο για εκείνους σημαίνει ότι και η βότκα! Πολλές φορές βάζουν και λίγο αλκοόλ μέσα!” σχολιάζει ο Chapple, που έμεινε σε έναν μικρό ξενώνα.
Η πόλη είναι πλούσια χάρη στο εμπόριο διαμαντιών που ανθεί στο Yakutsk. “Οι επιπτώσεις του Ψυχρού Πολέμου ήταν πιο ήπιες στις περιοχές αυτές κι έτσι οι κάτοικοι της πόλης αυτής είναι πιο ανοικτοί από τους υπόλοιπους Ρώσους και δεν κουβαλούν την πληγωμένη περηφάνεια μιας αυτοκρατορίας που χάθηκε”, σχολιάζει ο Chapple.
Το παγωμένο Oymyakon
Από την πόλη Yakutsk μπορείς να πας στο Oymyakon. Χρειάζονται δύο μέρες για να φτάσει κανείς εκεί οδηγώντας σε έναν απομονωμένο και παγωμένο δρόμο. Ο Chapple βρήκε αρχικά κάποιον που τον πήρε μαζί του μέχρι τα μισά του δρόμου όπου και εγκλωβίστηκε για δύο μέρες.
Επειδή τα αυτοκίνητα σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν πρέπει να σβήνουν ποτέ, τα βενζινάδικα παραμένουν ανοικτά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. “Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα απομονωμένα βενζινάδικα εργάζονται επί δύο εβδομάδες και μετά έχουν ρεπό για άλλες δύο”, είπε ο Chapple.
Ο Chapple αποκλείστηκε επί δύο μέρες σε έναν μικροσκοπικό και απομονωμένο ξενώνα γνωστό και ως “Cafe Cuba”. Έτρωγε σούπα από τάρανδο και έπινε ζεστό τσάι, περιμένοντας το επόμενο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε στον προορισμό του.
Το μνημείο της κομμουνιστικής εποχής, κοντά στην είσοδο της πόλης, μαρτυρά τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο χωριό το 1924. Η πινακίδα γράφει “Oymyakon, ο Πόλος του Ψύχους”.
travelstyle.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου