Amfipoli News: 27 Ιανουαρίου,Διεθνής Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Τι ήταν το Ολοκαύτωμα;

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

27 Ιανουαρίου,Διεθνής Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Τι ήταν το Ολοκαύτωμα;

 


Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Διεθνής Ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος. Τι σημαίνει, όμως, ολοκαύτωμα και ποιο είναι το ιστορικό περιεχόμενο αυτού του όρου;

  Η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από το αρχαιοελληνικό ρήμα ὁλοκαυτῶ και η αρχική σημασία της υποδηλώνει το οτιδήποτε ή τον οποιονδήποτε που καίγεται ολοκληρωτικά και συνεκδοχικά έχει την σημασία της ολοκληρωτικής θυσίας. Σε μία δεύτερη μεταφορική σημασία με τον όρο ολοκαύτωμα εννοείται η μαζική και βάρβαρη θανάτωση, ο αφανισμός μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

  Η λέξη αυτή απαντά για πρώτη φορά στην μετάφραση των Εβδομήκοντα της Παλαιάς Διαθήκης με τη σημασία του ζώου που προσφέρεται να καεί ολοκληρωτικά στο θυσιαστήριο. Αργότερα στην σύγχρονη εποχή ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την συστηματική και μαζική δολοφονία των 6 εκατομμυρίων Εβραίων από το καθεστώς τον Ναζί και τους συνεργάτες τους.

  Οι Ναζί κατέλαβαν την εξουσία στην Γερμανία τον Ιανουάριο του 1933. Με βάση τις πεποιθήσεις τους και το ιδεολογικό οικοδόμημα που είχαν κατασκευάσει θεωρούσαν ότι οι Γερμανοί αποτελούσαν την Αρία φυλή, πίστευαν, δηλαδή, πως ήταν φυλετικά ανώτεροι. Στο πλαίσιο των ισχυρισμών τους στοχοποίησαν διάφορες ομάδες ανθρώπων λόγω της δήθεν βιολογικής και φυλετικής κατωτερώτητάς τους. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και οι Εβραίοι.

  Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1945 το Ναζιστικό καθεστώς αφάνισε περίπου δύο στους τρεις Ευρωπαίους Εβραίους. Ο εβραϊκός πληθυσμός της Ευρὠπης αριθμούσε τότε περίπου στα 9 εκατομμύρια. Η ναζιστική πολιτκή και το σχέδιο που προέβλεπε στην εξόντωση των Εβραίων ονομάστηκε «Τελική Λύση». Πιο συγκεκριμένα, πολλές εβραϊκές επιχειρήσεις υφίσταντο βανδαλισμούς, βιβλία Εβραίων συγγραφέων καίγονταν δημοσίως, Εβραίοι απομακρύνονταν από δημόσιες θέσεις και οι περιουσίες τους δημεύονταν και περνούσαν υπό ναζιστικό έλεγχο, στιβάζονταν σε γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικών έργων, πυροβολούνταν σε εκτελεστικά αποσπάσματα ή θανατώνονταν με αέρια σε ειδικά σχεδιασμένες και διαμορφωμένες αίθουσες. Φυσικά διωγμούς, βασανιστήρια, εκτοπισμό, θανάτωση υπέστησαν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι Ρομά, οι Πολωνοί, οι Σοβιετικοί, οι έγχρωμοι, άτομα με φυσικές αναπηρίες, οι ομοφυλόφιλοι, όπως και οι πολιτικά αντιφρονούντες(κομμουνιστές, σοσιαλιστές).

  Η σημερινή ημέρα έχει την σημασία της. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την φρικαλεότητα και τις θηριωδίες του παρελθόντος σε μία εποχή που οι νεοναζιστικές ομάδες πολλαπλασιάζονται. Ο κίνδυνος του αντισημητισμού ακόμα είναι παρών. Ο φανατισμός εκ μέρους εκείνων που ενδεχομένως προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία σήμερα μπορεί να διαδοθεί με τεράστιες ταχύτητες χάρη στο διαδίκτυο και στα social media. Είναι χρέος μας να βρισκόμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση.

epi-pantos-tou-epistitou.blogspot.com


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου