Υλικά:
500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες
50 γραμμάρια χυμό λεμονιού
1600 γραμμάρια ζάχαρη
850 ml Νερό
15-20 φύλλα αρμπαρόριζας
10 καρφάκια γαρύφαλλο
1 ξυλάκι κανέλας.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ , βάζουμε νερό να σκεπάζει τα φασόλια γίγαντες τα αφήνουμε για 8-10 ώρες ( για ένα ολόκληρο βράδυ ).
Την άλλη ημέρα βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια με αρκετό νερό και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά , μετά αδειάζουμε το νερό , βάζουμε στη κατσαρόλα τα φασόλια με ζεστό νερό και 5-10 φύλλα αρμπαρόριζα βράζουμε τα φασόλια μέχρι να ( μαλακώσουν ) να τρώγονται αλλά να είναι λίγο σκληρά .
Μετά τα σουρώνομε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι .
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 850 ml Νερό ,τα 1600 γραμμάρια ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε 5-10 φύλλα αρμπαρόριζα , το ξύλο κανέλλας και τα 10 καρφάκια γαρύφαλλο βράζουμε το σιρόπι , μόλις το σιρόπι αρχίζει να πήζει βγάζουμε τα φύλλα αρμπαρόριζα , το ξύλο κανέλας , και τα 10 καρφάκια γαρύφαλλο και προσθέτουμε τα 50 γραμμάρια χυμό λεμονιού και τα βρασμένα φασόλια γίγαντες , χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα φασόλια , (καλό είναι να μην μαλακώσουν πολύ) και να πήξει λίγο το σιρόπι .
Μετά βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με λάστιχο στο καπάκι ώστε να κλείνουν αεροστεγώς , φροντίζουμε το σιρόπι να καλύπτει τα φασόλια . Γεμίζουμε 3 βάζα των 900 γραμμαρίων.
Για να αποστειρώσουμε τα βάζα έχουμε διάφορους τρόπους , ένας εύκολος και απλός είναι: αφού πλύνομε με ζεστό σαπουνόνερο τα βάζα μετά τα βάζουμε στο φούρνο, μαζί με τα καπάκια στους 120 °C για 15-20 λεπτά. Μετά όπως είναι ζεστά βάζουμε μέσα τη ζεστή το γλυκό , κλείνουμε το καπάκι και γυρίζουμε το βάζω ανάποδα, το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει .
Σερβίρουμε βάζοντας σε ένα πιατάκι 5-6 φασόλια γίγαντες και λίγο σιρόπι.
gogokastritsea@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου