Amfipoli News: Από υγρότοπος – ξενοδοχείο. Καταστροφή στον υγρότοπο Οφρυνίου, Καβάλας

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Από υγρότοπος – ξενοδοχείο. Καταστροφή στον υγρότοπο Οφρυνίου, Καβάλας

 


Μου έστειλαν ένα μήνυμα μετά από μια ανάρτηση για την καταστροφή: «Λυπάμαι που βλέπω τον τόπο μου να χάνει την φυσική ομορφιά, είναι κρίμα». Η Βασιλική που το έστειλε έχει ένα κτήμα με ελιές κοντά στο αρχαίο λιμάνι της Αμφίπολης και θα ήθελε να κάνει κάτι για να αποτρέψει την καταστροφή. Εκεί υπάρχει ένας υγρότοπος και μπροστά μία ακτή, η μόνη ελεύθερη. Πέρασα στις 7 Δεκεμβρίου και διαπίστωσα ότι γίνεται μια προσπάθεια αποξήρανσης.

Η πρώτη αντίδρασή μου ήταν να γράψω το παρακάτω σχόλιο (που είχε πολλά like ή σύμβολα απαρέσκειας και 21 κοινοποιήσεις με αντίστοιχες αντιδράσεις, χωρίς να υπάρξει όμως καμμία αντίδραση):

Η χώρα υποβαθμίζεται.

Οι ακτές γίνονται μια ατέλειωτη σειρά ξενοδοχείων και εξοχικών για φθηνό τουρισμό.

Περνώντας σήμερα από το Οφρύνιο για να πάω προς Καβάλα από τον παραλιακό δρόμο είδα μια μπουλντόζα να ισοπεδώνει τον υγρότοπο που έχει απομείνει.

Διαβάζω σε τοπική σελίδα:

Πραγματοποιήθηκε, 16-17 Σεπτεμβρίου η Α’ φάση ενός ακόμα διαγωνισμού για την εκμίσθωση ή πώληση ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, 25 υποψήφιοι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για 10 ακίνητα, ένα εκ των οποίων είναι και η παραθαλάσσια έκταση 85 στρεμμάτων στην περιοχή της Τούζλας, στον δήμο Παγγαίου.

Η έκταση όμως είναι υγρότοπος. Υγρότοπος γνωστός[1]. Αλλά δηλώθηκε απλά ως χέρσα έκταση από το ΤΑΙΠΕΔ. ΤΟ ΥΠΕΝ που θα έπρεπε να προστατεύει τους υγροτόπους κάνει πως δεν βλέπει – διαχρονικά.

Οι επενδυτές έβαλαν ήδη τις ταμπέλες τους και περιμένουν τους αγοραστές.

Σε όλο το μήκος στην συνέχεια μέχρι την Καβάλα σκεφτόμουν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πλήρη υποβάθμιση των παράκτιων υγροτόπων. Αλλά και όλες οι ακτές θα είναι κτισμένες.

Σαν την απαίσια εικόνα των ακτών από την Θεσσαλονίκη μέχρι τα Μουδανιά.

Χαλάμε το τοπίο και την χώρα μας πολύ φθηνά για έναν φθηνό τουρισμό.

Δοξάζω τον θεό που το χωριό μου, και το καταφύγιό μου, είναι μακρυά από ακτές και δεν είναι τουριστικό μέρος.

Η Βασιλική μου έστειλε μια ανάρτηση στην σελίδα…  μπίζνες[2]. Έχει και  βίντεο παρουσίασης που προβάλει τον δίπλα υγρότοπο των εκβολών με ένα drone να καταδιώκει τα φοινικόπτερα.

Ιδού λοιπόν πως θα γίνει ο υγρότοπος με την νέα τουριστική επένδυση.  Costa Ofrynio.  

Η περιοχή έχει πουληθεί. Ξαφνικά βλέπεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ενεργοί πολίτες έχουν ρίξει την δυναμική τους να σώσουν ότι είναι δυνατόν από την λαίλαπα των αιολικών σε βουνά, νησιά και νησίδες.  Και κάποιοι άλλοι εξαντλούν όλη την δυναμικότητά τους να αποκρύψουν την καταστροφή.

Οι υπόλοιποι απλά παρακολουθούν, ειδικά οι «διανοούμενοι» που έχουν άλλες – μόνο θεωρητικές ασχολίες και γενικεύουν περί του σύγχρονου πολιτισμού και της νεωτερικότητας.

 Τα χωροταξικά σχέδια αγνοούν τους υγροτόπους. Έτσι τα πάντα ομογενοποιούνται.

Και ο τουρισμός καταστρέφει ότι αφήνουν άθικτο οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

[1] Καταγεγραμμένος υγρότοπος Οφρυνίου http://greekwetlands.biodiversity-info.gr/Sites/Details/2850

[2] Costa Ofrynio: η νέα τουριστική επένδυση στην Καβάλα – Τι περιλαμβάνει. https://bizness.gr/costa-ofrynio-i-nea-toyristiki-ependysi-stin-kavala-ti-perilamvanei/?fbclid=IwAR0z4YVNP9myZy4JCBN0h3OQBOeX8uReyuS4tjbB-LY59sWWVhgiN3uoPrU

…………………….

Στην φωτογραφία κορυφής οι εκβολές του Στρυμόνα και κάτω δεξιά διακρίνεται η μόνη ελεύθερη θέση που δεν είχε κτιστεί μέχρι τώρα γιατί, ως υγρότοπος, πλημμύριζε.

koutsomili.wordpress.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου