Amfipoli News: ΖΑΚΡΟΣ – ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

ΖΑΚΡΟΣ – ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ.



Η Ζάκρος είναι ένα μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία. Κτισμένη σε στρατηγικό σημείο, στις ανατολικές ακτές του νομού Λασιθίου, αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα διοικητικά και εμπορικά κέντρα των Μινωιτών. Το ανάκτορο της Ζάκρου, το τέταρτο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο, βρισκόταν σε ένα ασφαλές λιμάνι και στρατηγικό σημείο της ανατολικής Κρήτης, που του εξασφάλιζαν απρόσκοπτες εμπορικές ανταλλαγές και επικοινωνία με την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή. 

Ο πλούτος των ευρημάτων, αλλά και οι σπάνιες πρώτες ύλες από τις οποίες ήταν φτιαγμένα, μαρτυρούν το εύρος και το δυναμισμό της οικονομίας του ανακτόρου, αλλά και τη σημασία του ως διοικητικό και λατρευτικό κέντρο της περιοχής. Η μινωική πολιτεία έμεινε θαμμένη 3.500 χρόνια, μέχρι την δεκαετία του ’60, οπότε ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων την επανάφερε στο φως.


 Σε κοντινή απόσταση από τις πανέμορφες κρητικές παραλίες, στους λόφους της Επάνω Ζάκρου, εκτείνεται ένα ιστορικό φαράγγι. Το Φαράγγι των Νεκρών. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα της Κρήτης, καθώς έχει αρχαιολογικό, οικοτουριστικό, αλλά και γεωφυσικό ενδιαφέρον. Είναι  ένα μικρό φαράγγι, που ξεκινά λίγο μετά το χωριό Άνω Ζάκρος και καταλήγει στον οικισμό και την παραλία Κάτω Ζάκρος.  Πήρε την ονομασία του από τα σπήλαια που βρίσκονται στα τοιχώματά του. Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν τις ψηλές και απότομες σπηλιές για να θάβουν τους νεκρούς τους. Αν και δεν έχει εξακριβωθεί η σχέση που είχαν οι Μινωίτες με το θάνατο, θα πρέπει να ήταν μεγάλη τιμή στους νεκρούς να ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους αυτοί που τους ανέβαζαν στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού, προς την τελευταία τους κατοικία, μέσα σε κάποια σπηλιά. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπίσει πλήθος αρχαίων τάφων σε αυτές τις απόκρημνες πλαγιές της Ζάκρου. Περίπου στο μέσο του φαραγγιού, ένα αρκετά ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί στο ύψωμα Μεγάλος Κάστελας στα βόρεια του φαραγγιού, όπου έχει εντοπιστεί μινωική οχύρωση. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί, στο φρύδι της πλαγιάς προς την κορυφή, το μεγάλο τείχος προστασίας, μήκους 280 μέτρων. Το φαράγγι είναι βατό όλο τον χρόνο εκτός από κάποιες βροχερές μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες μετατρέπεται σε ποτάμι.


Πέραν όμως της εντυπωσιακής ιστορικής του σημασίας, το φαράγγι είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για τους τολμηρούς πεζοπόρους. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου δύο ώρες και καταλήγει στο Μινωικό ανάκτορο και στην κρυσταλλένια παραλία της Κάτω Ζάκρου.


Εκτός από το όμορφο τοπίο, για το οποίο διακρίνεται, αλλά και για την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής, το φαράγγι ξεχωρίζει για ακόμη ένα στοιχείο. Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, το οποίο ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη και διασχίζοντας Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία φτάνει στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο για να καταλήξει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κάτω Ζάκρο.


Μύθοι και Θρύλοι της Κρήτης


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου