Amfipoli News: Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία με καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία με καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους



  Mια νέα διαταραχή θα επηρεάσει τη χώρα μας και πολλές αγροτικές περιοχές το επόμενο διήμερο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Αυτό αναφέρεται σε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Η επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης του Καιρού της ΕΜΥ έχει ως εξής:

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με Α.Α 03/2021 που εκδόθηκε την Παρασκευή 22-01-2021 και για το οποίο είχαμε με ειδική ανάλυση επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Υπάρχει μια νέα διαταραχή που θα επηρεάσει τη χώρα μας το επόμενο διήμερο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η διαταραχή που διακρίνεται στον χάρτη 500 hPa, θα κινηθεί ανατολικά και θα προκαλέσει την επιδείνωση του καιρού κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια, το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Τονίζεται ότι θα επικρατήσουν τοπικά πολύ θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο και από το απόγευμα βορειοδυτικοί στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά από τις βραδινές ώρες στα βόρεια που την Τετάρτη (27-01-2021) θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα (πτώση κατά 6-8 βαθμούς) όπως φαίνεται και από τις προγνωστικές τιμές, που ακολουθούν.

Ο δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) μας δίνει μια συνολική εικόνα του υετού που θα εκδηλωθεί την Τρίτη με χρωματικό κώδικα, όπως αυτός έχει δηλωθεί στο σύστημα Meteoalarm, που χρησιμοποιεί η ΕΜΥ.

Ακολουθούν 3 χάρτες με τα ύψη βροχής 12ωρου από το πρωί της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης. Υπενθυμίζουμε ότι τα ύψη βροχής αφορούν το 12ωρο που προηγήθηκε από την ώρα ισχύος του κάθε χάρτη. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από ην αρχή της ημέρας είναι η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, βαθμιαία η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος.

Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη και το πρωί της Τετάρτης (27-01-2021) τα Δωδεκάνησα.

Σε αυτή την ενότητα απεικονίζονται τα 12ωρα ύψη χιονιού.

Σημειώνεται ότι θα έχουμε τοπικά έντονες χιονοπτώσεις κατά τόπους αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Από το βράδυ και ως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (27-01-2021) πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Περισσότερα δεδομένα για εξέλιξη του καιρού θα προστίθενται και στα τακτικά δελτία της ΕΜΥ τα οποία ανανεώνονται ανά 6ωρο. Μη ξεχνάτε οτι στα τακτικά δελτία πρόγνωσης καιρού 2 ημερών υπάρχει και ειδική ενότητα στο πρώτο μέρος της πρόγνωσης με την επικεφαλίδα "Γενικά Χαρακτηριστικά - Προειδοποιήσεις".

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς - Διευθυντής ΕΜΥ/ΕΜΚ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου