Amfipoli News: Λαλαΐτες ( Λαλαγγίτες)

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Λαλαΐτες ( Λαλαγγίτες)



Οι λαλαΐτες (¹) είναι ένα παλιό γλύκισμα το οποίο το πήγαιναν στις λεχώνες. Τις έφτιαχναν το χειμώνα και κυρίως τις Αποκριές και μύριζε όλος ο τόπος. Τα υλικά υπήρχαν σε όλα τα σπίτια. Ακόμη και σήμερα φτιάχνουν λαλαΐτες. Παλιά αλλά και σήμερα συνοδεύονταν εκτός από μέλι και με ζάχαρη.

(¹) Ο ερχομός στη ζωή ενός παιδιού ήταν και θα είναι πάντα ένα ευχάριστο γεγονός που γεμίζει χαρά την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους. Είναι η ανατολή της ζωής ενός νέου ανθρώπου.

Όπως γίνεται σε όλες τις εποχές, το ίδιο και στα παλιότερα χρόνια μετά τη γέννηση έσπευδαν συγγενείς, φίλοι και γείτονες να δουν το νεογέννητο και να ευχηθούμε στους γονείς.

Μαζί με τις ευχές, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση, πήγαινα κάποιο δωράκι στο μωρό. Οπωσδήποτε όμως πήγαιναν κάποιο γλυκό (ξτιλκό) για να γλυκάνουν το γεγονός και όχι μόνο. Συνήθιζαν να πηγαίνουν γλυκό χρήσιμο για την λεχώνα, για να έχει γάλα. Τέτοιο θεωρούσαν τις λαλαΐτες.

Συνταγή: Αναστασιάδου Βασιλική και Γρέδη Παναγιώτα

Βήματα

 Βήμα 1

Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι νερό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, το βάζουμε σε ένα μπολ, βάζουμε το ούζο, ζάχαρη, το αλάτι, τη Μάγια και προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι.

 Βήμα 2

Μόλις τα βάλουμε όλα, ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει. Το αφήνουμε να φουσκώσει και καθώς περιμένουμε, βάζουμε το λάδι στη φωτιά. Αφού φουσκώσει ζύμη, με τη βοήθεια ενός κουταλιού, σχηματίζουμε τις λαλαΐτες. Μόλις τις σχηματίσουμε, αρχίζουμε να τις τηγανίζουμε.

 Βήμα 3

Μέχρι να τηγανιστούν, φτιάχνουμε το σιρόπι. Το σιρόπι το βράζουμε 10′ και σιροπιάζουμε της λαλαΐτες. Όταν την σερβίρουμε της περιχύνουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.

2η Συνταγή

Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαγιά με 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε άλλο ένα ποτήρι χλιαρό νερό και στη συνέχεια βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.

Όταν τελειώσουμε με αυτό, ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη, η οποία πρέπει να είναι ρευστή και μετά σκεπάζουμε το μπολ. Αφού σκεπάσουμε το μπολ, το αφήνουμε και περιμένουμε να φουσκώσει ζύμη.

Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα τηγάνι αρκετό λάδι. Το αφήνουμε να καεί και παίρνουμε ένα ποτήρι νερό και ένα κουτάλι. Παίρνουμε κουταλιές – κουταλιές τη ζύμηη και την ρίχνουμε στο τηγάνι. Σε κάθε κουταλιά, αφού ρίξουμε τη ζύμη στο τηγάνι, βουτάμε το κουτάλι στο νερό για να μην κολλήσει.

Τις τηγανίζουμε για πολύ λίγο, μέχρι να φουσκώσουν.

Τις σερβίρουμε με μέλι και ζάχαρη.

Συστατικά

1⁄2 κιλό αλεύρι

1 ποτήρι νερό

1 κιλό λάδι

1 φακελάκι μαγιά

1 κουταλάκι ούζο

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι ζάχαρη

λίγο μέλι

λίγη κανέλα

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό

3 ποτήρια ζάχαρη

3 κουταλιές μέλι

1 ξυλάκι κανέλας

2η Συνταγή

1 κιλό αλεύρι

2 ποτήρια νερό

10 γραμμάρια μαγιά

λίγο αλάτι

λάδι

μέλι

ζάχαρη

πηγή: Νέο Σούλι Σερρών 

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου