Το "Φως στο Τούνελ" έφερε στο φως στοιχεία για τη δολοφονία του στρατιώτη Αλέξανδρου - Αθανάσιου Σαρτζή στον Έβρο, την οποία κάποιοι ήθελαν "θαμμένη".
Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η εξονυχιστική έρευνα του τεχνικού συμβούλου και ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα βαλλιστικής Γεώργιου Ραυτογιάννη, που όρισε η οικογένεια.
Το "Φως στο Τούνελ" έφερε στο φως στοιχεία για τη δολοφονία του στρατιώτη Αλέξανδρου - Αθανάσιου Σαρτζή, την οποία κάποιοι ήθελαν "θαμμένη".
Ο Αλέξανδρος Σαρτζής, τελειόφοιτος μηχανολόγος – μηχανικός, που έμενε στην Αθήνα, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σκοπιάς του στον Τρίτο Λόχο Μηχανικού στο στρατόπεδο «Μυλωνάς», στον Βάλτο Ορεστιάδας. Ήταν 9 Αυγούστου 2015.
Όλα διαδραματίστηκαν μέσα σε είκοσι – επτά λεπτά. Έπιασε βάρδια στην επικαλυπτική σκοπιά στην πύλη σε υπόστεγο ενός ΤΟΛ στις 13:55 και στις 14:22 ακούστηκε ο πυροβολισμός.
Σε αυτό το διάστημα οι κάμερες ασφαλείας του στρατοπέδου, κατέγραψαν συγκεκριμένες κινήσεις φαντάρων και υπαξιωματικών, που δεν ερευνήθηκαν σε βάθος.
Εκτός από τις κάμερες, υπάρχουν και αντιφάσεις. Σε καταθέσεις που δόθηκαν, άλλαζαν τις μαρτυρίες τους σε σχέση με αυτά που είχαν καταγραφεί στις κάμερες ασφαλείας και στο βιβλίο εφόδων.
Ο σκοπός ανέφερε για την στιγμή μετά τον πυροβολισμό ότι είδε τον Β’ υπαξιωματικό υπηρεσίας στα εβδομήντα μέτρα απόσταση και του μίλησε. Στη δεύτερη κατάθεση δεν αναφέρεται στη συνομιλία τους, αλλά ούτε ότι τον είδε στο σημείο.
Μία περιστρεφόμενη κάμερα που υπάρχει σε κομβικό σημείο του στρατοπέδου, χρειάζεται ένα λεπτό για τον πλήρη κύκλο. Ενδεχομένως ο δράστης να το γνώριζε αυτό, να μην βγήκε από την μπροστινή έξοδο του ΤΟΛ που θα γινόταν αντιληπτός από τον σκοπό της πύλης και να έφυγε από την πίσω πλευρά.
Η οικογένεια καταγγέλλει ότι παρά την αποδοχή της ανθρωποκτονίας, δεν έγινε η απαιτούμενη έρευνα και η υπόθεση του Αλέξανδρου μπήκε στο αρχείο αγνώστων δραστών. Στόχος τους να ανασυρθεί και να εξεταστούν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια τα σημαντικά στοιχεία που παραμένουν «θαμμένα».
«Μας είπαν στο τηλέφωνο ότι ο Άλεξ αυτοκτόνησε…»
Η Μόνικα Σαρτζή, μητέρα του αδικοχαμένου Άλεξ, είναι παθολόγος – εντατικολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Περιγράφει στην κάμερα του «Τούνελ» την ανατριχιαστική στιγμή που έμαθε τηλεφωνικά πως ο γιος της ήταν νεκρός.
«Ο Άλεξ ήταν ένα μορφωμένο παιδί με χιούμορ, γεμάτο ζωή. Δε φοβόταν κάτι και διεκδικούσε με κάθε τρόπο το δίκιο του. Όταν μάθαμε για το συμβάν, βρισκόμασταν στο εξοχικό μας στην Κυπαρισσία, στην παραλία. Ένας Ταξίαρχος μας ανακοίνωσε πως το παιδί μας είχε αυτοκτονήσει. Στην αρχή δεν τον πιστέψαμε. Μετά από λίγο όμως μας ξανακάλεσε και μας ρώτησε για τη σορό του και αν επιθυμούσαμε να μας τη στείλει, λες και ήταν κάποιο δέμα… Έβγαλε ο ίδιος πόρισμα εκείνη τη στιγμή χωρίς να έχει γίνει καν η προανάκριση. Λίγη ώρα πριν είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Άλεξ και τον άκουσα μια χαρά.»
Ο Γιώργος Ραυτογιάννης, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, στην αρχή θεώρησε πως επρόκειτο για αυτοκτονία, μόλις όμως έλαβε τα απαραίτητα έγγραφα, «είδε» τη δολοφονία και την εδραίωσε.
«Τα στοιχεία που βρήκαμε εμείς διαφοροποιούνται από αυτά του Στρατού…», είπε χαρακτηριστικά.
«Μπέρδεψαν τον πυροβολισμό με καπάκι κατσαρόλας…»
Η μητέρα του άτυχου Αλέξανδρου αναφέρθηκε σε σημαντικά περιστατικά που λάμβαναν χώρα στο στρατόπεδο σε βάρος του.
«Μας είχε πει για έναν υπαξιωματικό που του μιλούσε άσχημα. Δυστυχώς δεν είχαμε συγκρατήσει το όνομά του, δεν δώσαμε σημασία, γιατί δεν φανταστήκαμε πως απειλείται η ζωή του. Ο γιος μου βρέθηκε νεκρός και ότι έγινε, έγινε μέρα – μεσημέρι σε ένα στρατόπεδο με λίγα άτομα.»
Η ίδια διερωτάται για τα κενά των στρατιωτικών Αρχών, που μέχρι και σήμερα δεν έχουν επιτρέψει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για να δικαιωθεί η μνήμη του 28χρονου γιου της.
«Γιατί δεν ανακρίθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και δεν εξετάστηκαν τα χέρια τους για ίχνη πυρίτιδας; Το ξένο DNA που βρέθηκε στα ρούχα του γιατί δεν ελέγχθηκε; Κάποιες σημαντικές καταθέσεις πάρθηκαν ένα μήνα αργότερα…»
Ο πατέρας του άτυχου στρατιώτη ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι μάρτυρες έπεφταν σε αντιφάσεις στις καταθέσεις τους. Δύο φαντάροι που ήταν στα κοντινά μαγειρεία εκείνη την ώρα, είπαν πως δεν άκουσαν τίποτα και θεώρησαν πως ο πυροβολισμός ήταν το… καπάκι της κατσαρόλας!»
Τι ισχυρίστηκε ο Στρατός στην αναπαράσταση…
Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, αναίρεσε στην κάμερα του «Τούνελ» τους «ανυπόστατους ισχυρισμούς» του Στρατού, περί αυτοκτονίας.
«Για να έχουμε έναν πυροβολισμό με ένα τυφέκιο, θα πρέπει να αξιολογήσουμε το υλικό από την αυτοψία. Κανένας από τους δύο τρόπους αυτοτραυματισμού που αναφέρει ο Στρατός, δεν ευσταθούν. Εξ’ αρχής η αναπαράσταση είναι λάθος. Παρουσιάζουν μία ασυμβατότητα. Οι κηλίδες αίματος και το μέρος που βρέθηκε το σώμα του, μαρτυρούν τη δολοφονία του. Το χέρι του θύματος είναι πάνω από το όπλο του με αίματα και κρατάει ακόμα την άκρη του αορτήρα. Ενδεχομένως να σήκωσε κάποιος το όπλο και να τοποθέτησε από πάνω το χέρι του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η δική μας έρευνα ανέδειξε την ανθρωποκτονία…»
Ο κύριος Ραυτογιάννης μιλώντας σε δημοσιογράφο της εκπομπής, ανέφερε πως η στρατιωτική Δικαιοσύνη αποδέχτηκε τη δική του έκθεση που ανέδειξε την ανθρωποκτονία.
«Στην αναπαράσταση που κάναμε εμείς όχι βάσει εκτιμήσεων, αλλά βάσει ευρημάτων, προέκυψαν μεταξύ άλλων, τα εξής:
Ο μόνος τρόπος για να βρέθηκε σε αυτή τη στάση, είναι το όπλο να διεκδικήθηκε από κάποιον άλλο και να το τράβηξε από το κάτω μέρος. Το θύμα που το κρατούσε, το τράβηξε κι εκείνο προς την πλευρά του. Στη συνέχεια όταν αποσπάστηκε ο αορτήρας, στην προσπάθεια να συγκρατηθεί το όπλο, ήρθε μοιραία σε μια θέση που ήταν πολύ εύκολο να πυροδοτήσει. Το όπλο τοποθετήθηκε στο σημείο γιατί από μόνο του δεν θα μπορούσε να είχε βρεθεί εκεί.»
«Έκρυψαν το σημαντικότερο στοιχείο…»
Για κενά, ελλιπή στοιχεία που παραδόθηκαν στην οικογένεια και εγκληματικές παραλείψεις κάνει λόγο ο τεχνικός σύμβουλος.
«Στην αξιολόγηση της υπόθεσης ζητήθηκε από εμάς να παραλάβουμε τις φωτογραφίες. Στην οικογένεια δόθηκαν λιγότερες και δεν ξέρω γιατί έχει συμβεί αυτό… Εκείνο που μου προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως πουθενά δεν υπάρχει το εντύπωμα της βολίδας. Απουσιάζει ο επίμαχος κάλυκας που φαίνεται να πυροδότησε και να προκάλεσε το θάνατο του στρατιώτη. Αν το είχαμε αυτό το στοιχείο θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε πολλά συμπεράσματα. Δεν μπορεί να φωτογραφήθηκαν όλα τα πειστήρια εκτός από τον κάλυκα. Επιπλέον, στο δεξί του χέρι, που φαίνεται να πυροδότησε, δεν είχε κατάλοιπα πυρίτιδας. Δε γίνεται να έχει πυροδοτήσει με το αριστερό χέρι γιατί αφενός ήταν δεξιόχειρας και αφετέρου είχε τυλιγμένο σε αυτό τον αορτήρα του όπλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ραυτογιάννης.
«Παλεύουμε για να αποδοθεί Δικαιοσύνη…»
«Η μόνη τους προσπάθεια από την πρώτη στιγμή ήταν να αποδείξουν πως το παιδί μας αυτοκτόνησε. Δεν είχε κάποια ψυχοπαθολογία. Αν συνέβαινε κάτι θα το είχα καταλάβει», λέει η μητέρα του, Μόνικα.
«Όταν μπήκε στο στρατό πέρασε από αρκετά ψυχομετρικά τεστ και όλα βγήκαν φυσιολογικά. Ο μόνος σκοπός της ζωής μας πλέον είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη, γι’ αυτό ζούμε και γι’ αυτό παλεύουμε. Είναι ντροπή για τη Δικαιοσύνη και για την ελληνική Δημοκρατία να παραμένει ένα τέτοιο έγκλημα ατιμώρητο», πρόσθεσε η τραγική μάνα.
Ο Αναστάσιος Σαρτζής πατέρας του άτυχου στρατιώτη, έφτασε μέχρι τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μία απελπιστική προσπάθεια να βρει το δίκιο του.
«Παρόλο που η στρατιωτική Δικαιοσύνη αναγνώρισε ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία, η υπόθεση δεν διερευνήθηκε περαιτέρω και μπήκε στο αρχείο. Κανένας δεν μας ζήτησε συγγνώμη. Δεν έχει τιμωρηθεί κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από το στούντιο της εκπομπής οι γονείς του 28χρονου στρατιώτη απηύθυναν έκκληση να μιλήσουν για το τι συνέβη οι μάρτυρες, που πλέον είναι πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου