Amfipoli News: Η λατρεία του ήλιου στην Ελληνική Θράκη. Tα πρώτα μεγαλιθικά ιερά του Ήλιου και ηλιακά παρατηρητήρια στην Ελλάδα

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Η λατρεία του ήλιου στην Ελληνική Θράκη. Tα πρώτα μεγαλιθικά ιερά του Ήλιου και ηλιακά παρατηρητήρια στην Ελλάδα



  Του Σταύρου Δ. Κιοτσέκογλου*

Για τον πρώιμο  ανθρώπινο πολιτισμό ο ήλιος ήταν μια άπιαστη, μακρινή δύναμη, που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ελέγξουν, ιδιαίτερα ικανή να αλλάξει τον κόσμο. Ήταν το αστέρι της ημέρας, που πάντα εντυπωσίαζε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γιατί νικούσε το σκοτάδι και το ψύχος, έδινε ζωή, ευνοούσε την καλλιέργεια που τους παρείχε τροφή. Σηματοδοτούσε τις εποχές με την εναλλασσόμενη πορεία του και επομένως συνδέθηκε με έναν ισχυρό συμβολισμό σε όλες τις μορφές πολιτισμού, γι’ αυτό οι άνθρωποι τον συμπεριέλαβαν στους πολιτισμούς τους αφιερώνοντας στον Ήλιο λατρευτικές πρακτικές, καθιστώντας τον ηγέτη του ουρανού.

Αρχαιολογικές  ανακαλύψεις έχουν φέρει στο φως μνημεία που φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με ουράνια σώματα, ενισχύοντας την άποψη ότι ο ήλιος αποτελούσε  κεντρικό στοιχείο στην ανθρώπινη πίστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι  Μεγάλιθοι του Stonehenge (Στόουνχεϊτζ) στη Μεγάλη Βρετανία, που δείχνουν ευθυγραμμισμένοι με το σημείο που εμφανίζεταιο ήλιος στον ορίζοντα κατά το θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο, στην κορύφωσητων εποχών.Ήταν ένας προϊστορικός μεγαλιθικός ναός του ήλιου, ένα είδος ιερού ασύλου και παρατηρητηρίου (Εικ.1 ).

Εικ. 1. Στόουνχεϊτζ. Ανατολή καλοκαιρινού ηλιοστασίου http://aegeanastronomy.com/aegeanastronomy/wp-content/uploads/2013/03/sol05-Small.jpg (16/5/2019)

Συνεχίστε ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου