Amfipoli News: Στα χωράφια πάνε εργάτες πρόσφυγες και μετανάστες εκπαιδευμένοι από το ΓΠΑ

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Στα χωράφια πάνε εργάτες πρόσφυγες και μετανάστες εκπαιδευμένοι από το ΓΠΑ

 


Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) με στόχο την ταχύρρυθμη εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών για να εργαστούν σαν εργάτες γης.

Η αύξηση των εργατών γης αναμένεται να οδηγήσει σε εξορθολογισμό του μεροκάματου που λόγω της πανδημίας έχει φτάσει σε απαγορευτικά όρια για τους Έλληνες αγρότες.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα μπορούν να συμμετάσχουν πρόσφυγες και μετανάστες που είναι σε προενταξιακό και ενταξιακό στάδιο (για να είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων). Θα προτιμηθούν άτομα που προέρχονται από αγροτικές περιοχές. 

Σύμφωνα μ πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η εκπαίδευση θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Στόχος της θα είναι να αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις ώστε να μπορούν να ασχοληθούν σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη.

Όταν το ΓΠΑ ολοκληρώσει το πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος τότε θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις οι αγρότες που θα αναφέρουν τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται και τις ημερομηνίες που οι εργάτες γης θα κάνουν τις εργασίες. Επίσης αντίστοιχα αιτήματα θα μπορούν να καταθέσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης. 

Στόχος του υπουργείου είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό το οποίο θα λέει ότι έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα και μπορούν να κάνουν τις αγροτικές εργασίες που θα τους ζητήσουν. 
Παϊσιάδης Σταύρος
agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου