Κάθε πρόφαση διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες έχει εγκαταλείψει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ως προς τη δημοσίευση στη Δι@ύγεια αποφάσεων για την εγκατάσταση νέων δομών, τόσο στα νησιά, όσο και στον Έβρο.
Παρότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μειώνεται, η βιασύνη για τη δημιουργία των νέων κέντρων προκαλεί έντονο προβληματισμό στους κατοίκους των περιοχών όπου αυτά θα εγκατασταθούν, κυρίως λόγω του τρόπου λειτουργίας τους. Δηλαδή το γεγονός ότι, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., θα είναι ανοιχτές δομές που θα έχουν απλώς εντός τους κάποια «κλειστά μέρη», όπου θα περιορίζονται οι παραβατικοί, αυτοί των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, αλλά και άλλοι.
Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το νέο σύμφωνο, όπως σημειώνει ο Λέσβιος δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης, φέρεται ότι αποσκοπεί, εν πρώτοις, στον «έλεγχο διαλογής παράτυπων μεταναστών», που συλλαμβάνονται εντός της επικράτειας και οι οποίοι απέφυγαν τους συνοριακούς ελέγχους κατά την είσοδό τους στον χώρο Σένγκεν δημιουργεί προβληματισμό στους κατοίκους της περιοχής, που γνωρίζουν ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή μια «έκρηξη» ροών να δημιουργήσει νέες Μόριες.
Άλλωστε, και η Μόρια είχε ιδρυθεί με… υποτιθέμενη χωρητικότητα 3.000 ανθρώπων, προτού «εκτοξευτεί» στους 30.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στην εβδομάδα που πέρασε στη Δι@ύγεια δημοσιεύτηκαν αποφάσεις για μισθώσεις ακινήτων τόσο στη Χίο -συγκεκριμένα, στη θέση Παχύ του Δημοτικού Διαμερίσματος Συκιάδας του Δήμου Ομηρούπολης- όσο και στην Κω, στην περιοχή Μεσοβούνι.
Χαρακτηριστικά μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμού αποκτά το ΚΥΤ Φυλακίου
Φυσικά, είχαμε και την απόφαση της «αναβάθμισης» του ΚΥΤ Φυλακίου, στον Έβρο, που, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους κατοίκους της περιοχής, δείχνει να αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμού. Ακόμη, δημοσιεύτηκε και η απόφαση για τη δέσμευση πίστωσης 560.250 ευρώ για την εκμίσθωση εκτάσεων που βρίσκονται εντός των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, στη θέση Πλάτη, με σκοπό τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας αιτούντων ασύλου.
Πάντως, το υπουργείο δεν σταματά εκεί, αλλά προχώρησε και στη δημοσίευση της δράσης για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας, με υποστήριξη κυβερνοασφάλειας, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και των λειτουργιών των δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος του έργου είναι η ενίσχυση των υποδομών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης με ολοκληρωμένα ψηφιακά συστήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και η εύρυθμη λειτουργία των δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών καθώς και ο κεντρικός επιχειρησιακός έλεγχός τους.
Αποχώρησαν από τη χώρα 3.072 μετανάστες και ήρθαν 1.597
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μάρτιου αποχώρησαν από την Ελλάδα 3.072 άτομα, ενώ την ίδια περίοδο έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο 1.597. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, στις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας ζουν λιγότεροι από 60.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ενώ στα νησιά η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά.
Όπως, μάλιστα, τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, στα νησιά βρίσκονται 13.495 άτομα, τη στιγμή που τον περασμένο Μάρτιο, έναν χρόνο πριν, στα νησιά διέμεναν 40.300. Βέβαια, με βάση το γεγονός ότι ακόμη και με αυτά τα στοιχεία σε ένα τρίμηνο έφυγαν από τη χώρα περίπου 1.500 άτομα, καταλαβαίνει κανείς ότι οι κάτοικοι της Αθήνας που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα, έχουν φορτωθεί ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος.
newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου