Χρόνια αφού είχε καθιερώσει την Ημέρα της Μητέρας, η Anna Jarvis έτρωγε στο Tea Room του καταστήματος Wanamaker στην Φιλαδέλφεια. Είδε ότι προσέφεραν Σαλάτα Ημέρα της Μητέρας και την παρήγγειλε. Μόλις της σέρβιραν την σαλάτα την πέταξε στο πάτωμα, άφησε χρήματα και έφυγε από το μαγαζί.
Η Jarvis είχε χάσει κάθε έλεγχο της γιορτής που είχε βοηθήσει να δημιουργηθεί και ήταν απογοητευμένη που η Ημέρα της Μητέρας είχε γίνει εμπορική.
Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, η μητέρα της Anna Jarvis φρόντιζε τους τραυματισμένους και από τις δύο πλευρές. Προσπάθησε επίσης να φέρει ειρήνη ανάμεσα στις δύο πλευρές δημιουργώντας την Ημέρα Φιλίας της Μητέρας. Όταν η μητέρα της πέθανε το 1905, η κόρη της ήταν πολύ στεναχωρημένη. Έτσι, βρήκε διέξοδο προσπαθώντας να δημιουργήσει μία ημέρα που θα τιμούσε όλες τις μητέρες.
Στις 10 Μαΐου του 1908 έγιναν αρκετές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Μητέρας στην εκκλησία που δίδασκε η μητέρα της τις Κυριακές, καθώς και στο κατάστημα Wanamaker. Η Jarvis δεν πήγε στην εκδήλωση που έγινε στο κατάστημα, αλλά έστειλε 500 λευκά γαρύφαλλα, που ήταν τα αγαπημένα λουλούδια της μητέρας της, τα οποία προορίζονταν να τα φορέσουν οι γιοι και οι κόρες που θα παρευρίσκονταν για να τιμήσουν τις μητέρες τους και να υποδηλώσουν την αγνότητα της μητρικής αγάπης.
Το 1909 πολλοί γερουσιαστές χλεύασαν την ιδέα της Ημέρας της Μητέρας, αλλά αυτό δεν την σταμάτησε. Με την βοήθεια οργανισμών όπως το World’s Sunday School Association κατάφερε να περάσει την Ημέρα της Μητέρας από το Κογκρέσο.το 1914.
Πολλές βιομηχανίες υποστήριξαν το κίνημα της Ημέρας της Μητέρας, όπως οι ανθοπώλες. Η Jarvis αποδέχτηκε τις δωρεές τους και μίλησε στα συνέδριά τους. Γρήγορα το λευκό γαρύφαλλο έγινε το σύμβολο για την Γιορτή της Μητέρας και τα ανθοπωλεία όλης της χώρας ξεπουλούσαν σε λευκά γαρύφαλλα. Αργότερα, τα ανθοπωλεία άρχισαν να προμοτάρουν την ιδέα των έντονων χρωμάτων λουλουδιών και τα λευκά να είναι για τις μητέρες που έχουν πεθάνει.
Σύντομα η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γίνεται εμπορική. Η Jarvis δεν ήθελε η ημέρα αυτή να είναι ημέρα κέρδους, αλλά μία συναισθηματική ημέρα. Ξεκινώντας από το 1920 άρχισε να προτρέπει ανθρώπους να σταματήσουν να αγοράζουν λουλούδια και δώρα και στράφηκε εναντίων εκείνων που μέχρι πρότινος υποστήριζε εμπορικά. Προσπάθησε να κάνει μήνυση στους ανθοπώλες και να κάνει το γαρύφαλλο σήμα κατατεθέν της Ημέρας της Μητέρας αλλά δεν τα κατάφερε. Αντίθετα η ένωση ανθοπωλών (Florist Telegraph Delivery-FTD) της προσέφερε προμήθεια από τις πωλήσεις.
Η Jarvis δεν σταμάτησε να πολεμά για όσα πίστευε. Συνελήφθη επειδή προσπάθησε να σταματήσει την πώληση γαρύφαλλων, την έσυραν έξω από αίθουσες που συνεδρίαζε το American War Mothers. Μέχρι και γράμμα ενάντια στην Eleanor Roosevel έγραψε, επειδή χρησιμοποιούσε την ημέρα της μητέρας για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις της, η Jarvis πήγαινε από πόρτα σε πόρτα στην Φιλαδέλφεια προκειμένου να μαζέψει υπογραφές για την ανάκληση της Ημέρας της Μητέρας.
Η Jarvis πέθανε στις 24 Νοεμβρίου του 1948, στο Marshall Square Sanitarium, ένα ψυχιατρικό άσυλο. Αυτό που δεν έμαθε ποτέ είναι ότι ένα μέρος του λογαριασμού για την παραμονή της εκεί, την πλήρωνε μία ομάδα από ευγνώμονες ανθοπώλες.
Η ιστορία αυτή δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα Mental Floss.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου