Amfipoli News: Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε ανοίγουν τα διόδια

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε ανοίγουν τα διόδια



Ξεκινάει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την άρση της απαγόρευσης των υπερτοπικών ταξιδιών. Η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού και το άνοιγμα των διοδίων είναι θέμα χρόνου, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα ανοίξουν στις 15 Μαΐου, ημερομηνία που συμπίπτει με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Πελώνη δήλωσε χαρακτηριστικά πως «στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις», ενώ ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS, λέγοντας πως «από τις 15 Μαΐου και μετά θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί».

Μάλιστα, η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε πριν από τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρει πως έως τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. 

Τι ισχύει μέχρι σήμερα για τις εκτός νομού μετακινήσεις

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

. Από και προς την εργασία. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

. Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται και για ασθενείς που πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά δεν ισχύει το χαρτί από ιδιώτη γιατρό.

. Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Η πιστοποίηση γίνεται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

. Για μετάβαση σε κηδεία. Ο μετακινούμενος υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

. Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση. Ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να έχει μαζί του: στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου