Amfipoli News: «Ο Σκληρός Αντίπαλος της Ρώμης»

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

«Ο Σκληρός Αντίπαλος της Ρώμης»

 


«Ο Σκληρός Αντίπαλος της Ρώμης»

Ο Μιθριδάτης ο ΣΤ΄ ο λεγόμενος Μέγας και Ευπάτωρ ή και Διόνυσος ήταν βασιλιάς του Ελληνικού  Πόντου (123 - 63π.Χ.). Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους άνδρες που είδε  η ανατολή μετά την ακμή του Ελληνισμού. 

Το βασίλειό του άρχιζε από την Ταυρική χερσόνησο, τον Καύκασο, περιελάμβανε τις ακτές του Ευξείνου Πόντου και κατέληγε σε μέγα βάθος μέσα στην Μ. Ασία. 

Υπήρξε αδυσώπητος εχθρός της Ρώμης, εναντίον της έκανε τους τρεις Μιθριδατικούς πολέμους για 27 χρόνια. Μετά την δολοφονία του πατέρα του το στέμμα του Βασιλείου του Πόντου ανήκε στον Μιθριδάτη ΣΤ΄ που τότε ήταν μόλις 12 χρόνων. 

Η μητέρα του Λαοδίκη ανακηρύχτηκε αντιβασίλισσα και πήρε την εξουσία στο όνομα του γιου της. Πολλές φορές με παγίδες προσπάθησε να τον σκοτώσει.

Κάποτε του έβαλαν δηλητήριο στο φαγητό αλλά αυτός το απέφυγε και από τότε άρχισε να παίρνει μικρές δόσεις δηλητήριο για να το συνηθίσει. Η πράξη αυτή ονομάστηκε μιθριδατισμός.  

Αναγκάστηκε να φύγει  από  το εχθρικό και  ραδιούργο περιβάλλον της Αυλής. Μαζί με του έμπιστούς του υπηρέτες πήγε σε έρημο τόπο, όπου προπονήθηκε, σε επίπονες ασκήσεις εθίζοντας παράλληλα τον οργανισμό του σε διάφορα είδη δηλητηρίων. 

Αργότερα σε συνεργασία με τον φαρμακολόγο Κρατεύαν, μελέτησε τις ιδιότητές τους και ειδικεύτηκε στο να φτιάχνει  αντίδοτα των δηλητηρίων. 

Όταν έγινε βασιλιάς  για να δείξει την ανοσία του, κατάπινε επιδεικτικά, κατά τα συμπόσια, ισχυρά δηλητήρια. Διασκέδαζε να βλέπει τα έκπληκτα πρόσωπα  των άλλων, καθώς περίμεναν να τον δουν να πέφτει αναίσθητος.΄

Οταν επανήλθε στην πρωτεύουσα Σινώπη, κοίταξε να απαλλαγεί από τους προσωπικούς του εχθρούς. 

Άλλους συγγενείς σκότωσε άλλους φυλάκισε. Αφού απηλλάγει από τους εσωτερικούς κινδύνους, κατέλαβε την Μ. Ασία, την Κολχίδα, τον Βόσπορο, μεγάλο τμήμα της Παφλαγονίας και της Καππαδοκίας.

Ήταν παράξενος άνθρωπος  ένα μίγμα βαρβαρικής σκαιότητας και ελληνικής λεπτότητας. Μεγαλόψυχος και κακός, αφελής και δύσπιστος. Λάτρης των τεχνών και των γραμμάτων. 

Είχε απέραντη μνήμη. Ήξερε στην εντέλεια τις γλώσσες  είκοσι πέντε υποτελών χωρών. Μιλούσε με τους κατοίκους  τους χωρίς βοήθεια διερμηνέων. 

Συνέχισε την επεκτατική πολιτική των προκατόχων του. Στον βασιλιά της Αρμενίας  έδωσε την κόρη του Κλεοπάτρα για σύζυγο. Έτσι τον έκανε σύμμαχο. 

Συμμάχησε με Ελληνικές πόλεις, την Αίγυπτο την Νουμιδία. Οι εχθροπραξίες με τη Ρώμη  άρχισαν όταν οι Ρωμαίοι διέταξαν τον βασιλιά της Βιθυνίας να κλείσει τον Ελλήσποντο. 

Ο Μιθριδάτης δεν θα είχε εμπορικές σχέσεις με την Μεσόγειο. Όμως δεν αιφνιδιάστηκε σε λίγο θα είχε πολλούς συμμάχους στην Μ. Ασία. Οι υπόδουλοι στους μισητούς Ρωμαίους λαοί, ήταν εξαγριωμένοι από τις  αγγαρείες που τους επέβαλλαν οι εκμισθωτές φόρων και άλλοι Ρωμαίοι υπάλληλοι και για τις αρπαγές . Άδειαζαν την Ελλάδα και τα μετέφεραν στην Ρώμη...

Τον βοήθησαν οι σκλαβωμένοι λαοίκαι την κατέλαβε όλη την Μ. Ασία, γιατί εμφανίστηκε σαν ελευθερωτής. 

Με την αίγλη του ελευθερωτή  σκέφτηκε να μεταφέρει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Οι Αθηναίοι, οι Λακεδαιμόνιοι, οι Βοιωτοί με ενθουσιασμό έστειλαν πρέσβεις προσφωνώντας τον Σωτήρα και Ελευθερωτή. 

Αποβίβασε στόλο στον Πειραιά και κατέλαβε την Αθήνα. Ο Σύλλας όμως τον νίκησε και τον ανάγκασε να συνθηκολογήσει και να πληρώσει μεγάλη αποζημίωση. Η ειρήνη  ήταν μια μικρή ανακωχή για τον Μιθριδάτη. Ετοιμαζόταν για νέο πόλεμο.

Οι πόλεμοι κράτησαν αρκετά χρόνια. Οι Ρωμαίοι έστειλαν τον Λούκουλλο. Ο Μιθριδάτης καταφεύγει στην αυλή  του γαμπρού του  του Τιγράνη... 

Μετά ο Πομπήιος ανέλαβε τον πόλεμο εναντίον του. Ο βασιλιάς για να μη συλληφθεί αιχμάλωτος, αναζήτησε μάταια τον θάνατο στο δηλητήριο. Ο οργανισμός του είχε εθιστεί. 

Το παλιό του παιχνίδι πέτυχε και πάλι. Διέταξε έναν πιστό του δούλο να τον σκοτώσει. Και ο δούλος εκτέλεσε την διαταγή.

~ Η προτομή του Μιθριδάτη ΣΤ΄ Μέγα και Ευπάτωρ ή Διονύσου

που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρουμε την ευγενή χορηγία

της wikimedia commons~


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου