Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός αλλά τα συμφέροντα είναι χρυσά και η διαπλοκή τεράστια... Πιστεύεται ότι τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν τα μεταναστευτικά πουλιά όπως ορτύκια, μπεκάτσες, φάσσες, τρυγόνια;;;Σας αρέσει η εικόνα των βουνών μας;
Ο θόρυβος από τους τεράστιους έλικες τις ημέρες με έντονα αέρα στα βουνά μας;;;Υπάρχει τελικά όφελος για τη χώρα μας;;;
Το έχετε γευτεί στους λογαριασμούς σας;;;Αξίζει αυτή η παρέμβαση στις κορυφές των ελληνικών βουνών μας;;; Ανεμογεννήτριες: Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.
Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»
Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
- Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.
- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
- Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!
Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
Ηλιακή ενέργεια
Η χώρα μας έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που σημαίνει πως μια στροφή στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο αποδοτική και ωφέλιμος, χωρίς να προκαλεί όλα τα παραπάνω προβλήματα.
Στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ. επιδοτούνται τα νοικοκυριά με το 40% περίπου για να τοποθετήσουν την ανάλογη εγκατάσταση, ώστε το σπίτι να παίρνει την ενέργεια από τον ήλιο με αποτέλεσμα και οικονομία ενέργειας να γίνεται, αλλά και οικονομία στο νοικοκυριό μιας και δεν θα πληρώνει ρεύμα αλλά θα το παίρνει από τον ήλιο.
Εδώ όμως στην Ελλάδα δεν επιχορηγείται αυτή η προσπάθεια. Κάτι ακούγεται ότι προτίθενται να επιχορηγήσουν μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες θα πωλούν το παραγόμενο ρεύμα.
Κανένας δεν αναφέρει τίποτε, η εικόνα των ελληνικών βουνών πλημμυρίζει από τους άσχημους έλικες ... όλοι όσοι κόπτονται για το περιβάλλον δεν το βιώνουν εμείς που το αγαπάμε και κινούμαστε σε αυτό πραγματικά θλιβόμαστε.. επίσης φαίνεται για μια φορά ακόμη ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανακούφιση του φτωχού πολίτη, αλλά το κέρδος των κερδοσκόπων αποικιοκρατών.
arxeion-politismou


ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
(Ομιλώ μετά λόγου γνώσεως καθ´ οτι έχουμε εκπονήσει εγώ και η ομάδα μου πολλές Γεωφυσικές μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας και θεμελίωσης Αιολικών πάρκων και έχουν δει πολλά τα μάτια μου)
Τι είναι μια ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαντολογικών Επιπτώσεων) που δικαιολογεί την καταστροφή πολλών βουνών μας με εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών; Λίγο έκθεση ιδεών, λίγο copy paste ΠΟΛΥ ΔΙΑΠΛΟΚΗ και έτοιμη!!!
Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τον βαθμό συμμετοχής των Αιολικών πάρκων στις καταστροφές που συντελούνται και στις βαθιές πληγές που αφήνει μια συχνά άστοχη, πρόχειρη, βιαστική και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο εγκατάστασή τους στο ίδιο το περιβάλλον.
Ας ξεχάσουμε τον Ιανό και ας πάμε λίγα χρόνια πιο πίσω.
Οι εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων σε Αγία Δυνατή, Θηνια Μέγα Λάκκο έχει ισοπέδωσε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα βουνών δίχως κανένα αντιπλημμυρικο έργο και αποκατάσταση τοπίου με δενδροφυτευσεις.
Επίσης η μεγάλη διάνοιξη του δρόμου Διβαρατων Διληνατων με ελάχιστη έως μηδαμινή αντιπλημμυρικη υποδομη είναι ενδεικτική της διαφθοράς που εγκρίνονται οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και οι διανοιξεις δρόμων σε περιοχές με επικινδυνοτητα πλημμυρών.
Το φαινόμενο στην Πυλαρο έχει ξεκινήσει από το 2015 με την καταστροφή των Δρακοπουλατων, ενώ τα τελευταία χρόνια η Αγία Ευφημια πνίγηκε τρεις φορές. Δεν χρειάζεται να αναφέρω περισσότερα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με τον επόμενο Ιανό θα βιώσουμε τα ίδια και αν όχι χειρότερα προβλήματα αν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Εκεί που πρόκειται να εγκατασταθούν οι νέες ανεμογεννήτριες θα προκαλέςουν προβλήματα στα ρέματα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την περιοχή του Καραβομύλου, των Λιβαθινάτων και των Πουλάτων ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ και όχι άρπα-κόλλα εγκαταστάσεις όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Η απρονοησία που ξεκίνησε από το 2006 που επέτρεψε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Φάλαρη χωρίς τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, κρατάει αιχμάλωτη την Αγία Ευφημία.
Έχει καταστρέψει τα σπίτια και την οικονομία των κατοίκων της περιοχής. Έχει φέρει σοβαρό πλήγμα στην συνολική εικόνα του νησιού. Υπάρχουν σοβαρές και διαφορετικές πολιτικές ευθύνες που δεν είναι ώρα να τις αναζητήσουμε τώρα.
Οι πρόσφατες πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές συγκρίσιμες με αυτές του σεισμού του 1953.
Δεν είναι αρκετό να κατασκευάζονται λεκάνες ανάσχεσης και μικρόεμπόδια με «ζαρντινιέρες». Απαιτείται πλήρη υδραυλική μελέτη των ορεινών όγκων. Μόνο μια τέτοια μελέτη μπορεί να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα προσφέροντας μακροχρόνια ασφάλεια στους κατοίκους.
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΠΕ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΣΟΤΟΠΟ. ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ.
Αρκει ένας απλός δασολόγος με μηδενικές γνώσεις υδραυλικής μηχανικής να αποφασίσει για τέτοια σημαντικά και υψίστης περιβαντολογικής σημασίας έργα!!!
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ Link!!!:
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Προσωπικά δεν είμαι ενάντια στις πράσινες μορφές ενέργειας αλλά οι διαδικασίες εγκατάστασης Αιολικών και Ηλιακών πάρκων ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΡΠΑ-ΚΟΛΛΑ αλλά με τα προβλεπόμενα από διεθνείς κανονισμούς πρωτόκολλα. Δυστυχώς αυτο δε γίνεται και το μάρμαρο το πληρώνουν οι κάτοικοι.
(**) ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ
Στην Κεφαλονιά λειτουργούν 5 αιολικά πάρκα. Α. Αιολικό Πάρκο Ευμορφίας (περιοχη Διλινάτων) με 5 πυλώνες . Β. Αιολικό Πάρκο Αγίας Δυνατής (Πύλαρος Μακρυώτικα) με 14 πυλώνες . Γ. Αιολικό Πάρκο Ημεροβίγλι (Πύλαρος Διβαράτα) με 10 πυλώνες. Δ. Αιολικό πάρκο Δάφνη (Θηνιά Νύφι, κλπ) με 10 πυλώνες. Ε. Αιολικό πάρκο Ευμορφία με 5 πυλώνες. Τα έργα αυτά ξεκίνησαν το 2005 και ολοκληρώθηκαν περίπου το 2010.
Στις τεράστιες χωματουργικές εργασίας διάνοιξης δρόμων και εγκατάστασης των πυλώνων δεν υπάρχουν πουθενά έργα υποδομής αποστράγγισης, ροής υδάτων, ενώ δεν εφαρμόστηκε κανένα πρόγραμμα βελτίωσης γης και περιβάλλοντος.
Αποτέλεσμα: Η εξέλιξη των συνεπειών είναι σταδιακή και σε εξέλιξη. Ξεκίνησε το φαινόμενο το 2007 στο Νύφι. Συνεχίστηκε το 2011 (14-16/10/2011), στο Νύφι και τις μεγάλες καταστροφές στα Δρακοπουλάτα Πυλάρου, που κινδύνευσε να εξαφανιστεί το πιο παλαιό χωριό της περιοχής και οι παρυφές της Αγίας Ευφημίας.
Ακολούθησε στις 8/10/2016 με τις καταστροφές ξανά στα Δρακοπουλάτα και στην Αγία Ευφημία. Δείτε εδώ: https://www.kefalonitikanea.gr/.../plhmmyres-stin-pilaro.... Το φαινόμενο εντάθηκε το 2019 με πλημμύρες τρεις φορές (24/9, 5/10 και 12/11/2019) στην περιοχή της Πυλάρου με εκτόνωση στην Αγία Ευφημία.
Κάθε φορά το φαινόμενο ήταν αυξητικό. Ώσπου πλέον με τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 25/9/2020 υπήρξε η πλήρης καταστροφή.
Θέλετε να ξέρετε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια που το φαινόμενο αυξανόταν; Τίποτε. Στα πορίσματα που βγήκαν το ζήτημα των αιολικών πάρκων ερχόνταν ως τρίτη αιτία, έφταιγε η "βόσκηση των ζώων" και η "οικοδόμηση κατοικιών σε ρέματα" (πορίσματα συζητήσεων αρμοδίων 2016) https://voutospress.gr/olh-h-alhtheia-gia-tis-plhmmyres.../.
Στην Πύλαρο τα ζώα βοσκούν από την εποχή του Ομήρου και κανένα αυθαίρετο σπίτι δεν υπάρχει στη διαδρομή των υδάτων. Τα νερά κατέβηκαν από τον Ξεροπόταμο της Αγίας Δυνατής μέσω Μακρυωτίκων και τον χείμαρο της Φάλαρης μέσω Δρακάτων, που και οι δύο διασχίζουν την Πύλαρο και καταλήγουν στην Αγία Ευφημία. Τι κατέβηκε; Μεγάλες ποσότητες νερού, που πλέον δεν συγκρατούνται πουθενά και φερτές ύλες από τα χωματουργικά που δεν σταθεροποιήθηκαν ποτέ.
Ακόμα και η καταστροφή της γέφυρας του Χειμωνικού (που δεν συντηρήθηκε ποτέ και λόγω της κατασκευής της είχε υποστεί και φθορές από τους σεισμούς) και η διάβαση στο Μαρδάρι ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης μεταφοράς νερού και φερτών υλών από τις παρεμβάσεις στην οικοδόμηση στο Αιολικό πάρκο στο Ημεροβίγλι.
Μόνο τα Δειληνάτα έχουν γλυτώσει τη λαίλαπα αυτής της καταστροφής, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχαστούν. Λοιπόν μην αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο, που δεινοπαθεί από τις καταστροφές και προσπαθούμε μπερδεύουμε τα αιολικά πάρκα με τα ρέματα. Υπάρχουν οι αιτίες και οι αφορμές. Σκεφτείτε λογικά, διότι δεν θα γίνει τίποτε και η φύση θα εκδικηθεί ξανά.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ και τι περιμένει το Καραβόμυλο ΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΟΧΙ ΤΑ ΜΑΙΜΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ (απάντηση σε αυτούς του payroll που μας λένε ότι ευθύνονται τα κατσίκια!