Amfipoli News: 52.000 ευρώ από Εθνικό Απόθεμα εισέπραξε κάτοικος της πρωτεύουσας, είναι πολλά τα λεφτά

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

52.000 ευρώ από Εθνικό Απόθεμα εισέπραξε κάτοικος της πρωτεύουσας, είναι πολλά τα λεφτά



  Κάτοικος της Αγίας Παρασκευής πήρε 52.000 ευρώ (ενιαία ενίσχυση) από το Εθνικό Απόθεμα. Αντί να πάει η γη στους παραγωγούς, πάμε στο αντίθετο. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τελειώσουν. Την παραπάνω «αποκάλυψη» έριξε ενώπιον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την παρουσίαση της νέας ΚΑΠ στην Τρίπολη, ο πρόεδρος του ΑΓΣ Ένωση Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς.

Όπως τόνισε ο κ. Σατολιάς, «ο αστός είχε βοσκότοπο που ήταν σε καλή κατάσταση τα πουρνάρια. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτές τις καταστάσεις. Οι κτηνοτρόφοι εργάζονται σκληρά για 365 ημέρες τον χρόνο για να εισπράξουν κάποια ψίχουλα (πολλές φορές μειωμένα μετά από ελέγχους). Κάποτε θα πρέπει η αγροτική γη να πάει στα χέρια των γεωργών και κτηνοτρόφων. Ένας αστός που έχει χωράφια δεν τα νοικιάζει σε αγρότες γιατί μπορεί να τα δηλώνει στο ΟΣΔΕ και νόμιμα να εισπράττει ενισχύσεις από την ΚΑΠ.

Κάποιοι όμως παράνομα εμφανίζουν ενοικιαστήρια κρατικής γης και τα μεταβιβάζουν σε συγγενείς τους για να εισπράττουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Απόθεμα. Είναι ένα μεγάλο κύκλωμα και θα πρέπει να πάρει μέτρα η δικαιοσύνη. Εγώ ρωτώ τους δικαστές αν θα επιστρέψουν τα χρήματα ή αν θα πάνε φυλακή. Η Κομισιόν ζητά πίσω τα χρήματα από την ΚΑΠ, όταν μετά από ελέγχους έχει αποδειχτεί ότι καταβλήθηκαν παράνομα».  

Για τους ελέγχους στην αγορά, στους οποίους είχαν αναφερθεί νωρίτερα τόσο ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, όσο και η υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή, ο κ. Σατολιάς είπε: «Αν ο νομοθέτης, που έφτιαξε το νόμο για την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, ήξερε ότι σε μία περίπτωση παραβίασης ΠΟΠ από μια εταιρεία, που κάνει 37 εκατ. ευρώ τζίρο με καθαρά κέρδη πάνω από 4 εκατ. ευρώ (σ.σ. Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος), πέφτει πρόστιμο 260.000 ευρώ, νομίζω ότι θα καταλάβαινε ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργεί αποτρεπτικά, δεν θα ήθελε αυτό. Ο νόμος είναι σωστός αλλά πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί». 

Για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Σατολιάς ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει τα χρήματα να πάνε στους πραγματικούς παραγωγούς. Πρέπει επίσης να γίνουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης οι συνδεδεμένες να πάνε στους κλάδους που θα πρέπει να ενισχυθούν. Ένας από αυτούς είναι η κτηνοτροφία».

Παϊσιάδης Σταύρος

agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου