Amfipoli News: Τζιτζιφιά – Το θεραπευτικό βότανο που είναι γνωστο σαν δέντρο γιατρός

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Τζιτζιφιά – Το θεραπευτικό βότανο που είναι γνωστο σαν δέντρο γιατρός

 


Η τζιτζιφιά χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό βότανο στην Κίνα και γενικότερα στην Ασία. Οι καρποί της είναι εξαίρετα ωφέλιμοι, περιέχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, βοηθούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος, των ορμονών του οργανισμού, βοηθούν στα κατάγματα, τους μύες, τα σωματικά ένζυμα και τους νευροδιαβιβαστές. Δείτε λοιπόν ορισμένες από τις γνωστές ωφέλειες που προσφέρουν τα τζίτζιφα στην υγεία μας:

1. Αποτοξίνωση του αίματος!

Οι σαπωνίνες και τα αλκαλοειδή που περιέχουν τα τζίτζιφα συνδέονται άμεσα με τον καθαρισμό του αίματος και την εξάλειψη των επιβλαβών τοξινών από τον οργανισμό. Αυτή η αντιοξειδωτική δράση τους βοηθά στην πρόληψη πολλών διαταραχών και ασθενειών και επίσης ρυθμίζει την ένταση που ασκείται στο ανοσοποιητικό και λεμφικό σύστημα.

2. Δυναμώνει τα οστά!

Η τακτική κατανάλωση επαρκούς ποσότητας μετάλλων είναι η Νο. 1 μέθοδος για τη σωστή ενίσχυση των οστών. Με την αύξηση των μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος και ο σίδηρος (όλα αυτά εμπεριέχονται στα τζίτζιφα), μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα οστά σας θα παραμείνουν ανθεκτικά και δυνατά για τα επόμενα χρόνια. Όσο γερνάμε, τείνουμε να υποφέρουμε από οστεοπόρωση και άλλες καταστάσεις αποδόμησης των οστών∙ οπότε εάν συμπεριλάβουμε τα τζίτζιφα στη διατροφή μας ίσως επιβραδύνουμε, ή αναστρέψουμε αυτή την πορεία.

3. Γερό πεπτικό σύστημα!

Τα τζίτζιφα συνδέονται με τη βελτίωση των πεπτικών διεργασιών. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην περιεκτικότητα που έχουν σε φυτικές ίνες, αλλά οι σαπωνίνες και τα τριτερπενοειδή παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό, ενισχύοντας την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και ενθαρρύνουν την υγιή κυκλοφορία των τροφίμων μέσω των εντέρων. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, της κράμπας, του φουσκώματος και του μετεωρισμού, καθώς και πιο σοβαρών γαστρεντερικών καταστάσεων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

4. Μη μετράτε άλλο προβατάκια, φάτε τζίτζιφα!

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, ή στρες, μπορούν να καταναλώσουν το εκχύλισμα σπόρων της τζιτζιφιάς, που είναι ένα ωραιότατο φάρμακο για την αϋπνία. Η ηρεμιστική φύση των οργανικών ενώσεων που περιέχονται σε αυτό το ευεργετικό φρούτο ηρεμεί το σώμα και το μυαλό, οπότε δεν χρειάζεται πλέον να μετράτε προβατάκια για να σας πάρει ο ύπνος! Απλώς δοκιμάστε ένα ωραίο αφέψημα από τζίτζιφα∙ ό,τι πρέπει για έναν χαλαρό κι ήρεμο ύπνο.

5. Χάνω και βάρος!

Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μια συνηθισμένη λύση στην απώλεια βάρους. Στη  λίστα αυτή προσθέστε και τα τζίτζιφα, καθώς έχουν  λίγες θερμίδες, υψηλό επίπεδο πρωτεϊνών και ινών, καλύπτουν τις διατροφικές σας ανάγκες και σας χορταίνουν, καθώς αποφεύγετε τα τσιμπολογήματα μεταξύ των γευμάτων. Έτσι διατηρείτε μια σωστή διατροφή και παράλληλα αποφεύγετε τον κίνδυνο πρόσθετου βάρους.

6. Ανοσία στο ανοσοποιητικό!

Τα τζίτζιφα είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α και πολλές οργανικές ενώσεις και οξέα. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, δηλαδή τα επικίνδυνα υποπροϊόντα της κυτταρικής αναπνοής, τα οποία ευθύνονται για πολλές χρόνιες παθήσεις και ασθένειες στο σώμα. Η βιταμίνη C ενισχύει επίσης την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τον Νο. 1 υπερασπιστή του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

7. Αντίο στρες και άγχος!

Τα τζίτζιφα λειτουργούν αγχολυτικά και καταπραϋντικά για τον οργανισμό μας. Η τακτική χρήση του εκχυλίσματος ελαίου τζιτζιφιάς, ακόμη και η κατανάλωση των ίδιων των καρπών, επιδρούν θετικά στα επίπεδα των ορμονών και δημιουργούν μια ήρεμη, χαλαρή αίσθηση στο σώμα και το μυαλό σας. Όσοι πάσχουν από χρόνιο άγχος ή στρες, μπορούν  να καταναλώσουν τζίτζιφα ως σνακ για να βοηθήσουν και να χαλαρώσουν το μυαλό τους, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις σοβαρές παρενέργειες της εκτεταμένης έκθεσης στις ορμόνες του στρες.

8. Αχ αυτή η επάρατη νόσος!

Οι ακριβείς μηχανισμοί και οι ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τζιτζιφιάς και καρκίνου είναι ακόμη υπό διερεύνηση, ωστόσο, τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν μια θετική αντίδραση μεταξύ των βιοδραστικών ενώσεων της τζιτζιφιάς και της μείωσης της δραστικότητας των ελεύθερων ριζών και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα τζίτζιφα καθιστούν αποτελεσματική αυτή την προληπτική μέθοδο για τον καρκίνο καθώς και άλλες μακροχρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

9. Είναι θέμα κυκλοφορικού!

Τα τζίτζιφα είναι μια καλή πηγή σιδήρου και φωσφόρου, τα οποία είναι στην πραγματικότητα τα βασικά στοιχεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν πάσχετε από σιδηροπενία, ή αναιμία, μπορεί να προκύψουν συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, δυσπεψία, κόπωση, νοητική σύγχυση και ζάλη. Με την αύξηση του σιδήρου και του φωσφόρου που επιτυγχάνεται κατά την κατανάλωση τζίτζιφων, μπορείτε να αυξήσετε τη ροή του αίματος, οξυγονώνοντας έτσι πιο αποτελεσματικά τα όργανα και τα άκρα σας, εκτοξεύοντας την ενέργεια του οργανισμού σας!

10. Λάμπει το δέρμα μας!

Το αντιοξειδωτικό που υπάρχει στη τζιτζιφιά είναι ωφέλιμο και για το δέρμα. Ο χυμός και το εκχύλισμα τζιτζιφιάς εφαρμόζονται τοπικά για να αντιμετωπίσουν διάφορους τύπους ερεθισμών και φλεγμονών στο δέρμα όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή. Επιπλέον, μπορείτε να καταναλώσετε τα τζίτζιφα ως φρούτα και να έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Βοηθά επίσης στην πρόληψη εμφάνισης ρυτίδων και ουλών, ενώ διατηρεί σφριγηλό το δέρμα με πολύ καλή οξυγόνωση του αίματος.

ΠΗΓΗ: eirinika.gr

*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου